26. kesäkuuta 2014

Viime hetken vinkit kesän morsioille


Onko lukijajoukossa tämän kesän morsiamia? Väännätte ehkä kaikki illat koristeita juhlatilaan, selailelle nettikauppoja etsien kuumeisesti juuri sitä oikeanlaista kakun koristetta, tai stressaatte muuten vain siitä, meneekö kaikki hyvin? Mulla olis nyt tarjolla muutamia viime hetken vinkkejä kesän morsiamille, osa itse pari kesää sitten hyviksi toteamiani, ja osa kantapään kautta opittuja juttuja. ;)

Mehän tehtiin häitämme varten tosi paljon kaikkea itse, mutta rennolla otteella. Häitä edeltävä ilta oli ainoa, kun pantaa vähän kiristi. ;) Ja se taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että häiden aattona morsian ei oo ihan rennoimmillaan. Siihen asti, ja itse hääpäivänä, otettiin rennosti eikä murehdittu turhia. Kaikkihan ei mene kuitenkaan käsikirjoituksen mukaan, mutta onko sen niin väliksikään. :)

(Ja varoituksena, tästä taitaa olla tulossa aika kilometripitkä postaus, joten kannattaa hakea kahvikuppi kouraan.)

Kuvituksena kuvia häistämme heinäkuun helteiltä vuodelta 2012




1. Älä yritä selviytyä kaikesta itse, vaan pyydä apua, ja ota vastaan apua jos sitä tarjotaan.

2. Älä yritä viilata jokaista yksityiskohtaa liian tarkasti täydellisiksi, sillä ei niitä kuitenkaan kukaan huomaa. Keskity isoihin linjoihin ja erityisesti juhlan tunnelmaan, sen sijaan että metsästäisit kaikkea mahdollista juuri oikeassa persikansävyssä. Kukaan ei huomaa vääränsävyisiä servettejä, kunhan juhlissa on rempseä ja iloinen tunnelma, ja kunhan hääpari itse on rento ja onnellinen. :)



3. Älä myöskään stressaa asioista joihin et voi vaikuttaa. Puutarhahäitä suunnitellessa kannattaa toki ottaa huomioon esimerkiksi sateen mahdollisuus, mutta älä ota siitä liikaa stressiä. Jos sataa niin sitten häitä juhlitaan sateessa! Ja sade hääpäivänähän tuo onnea. Jos siis ennusteet näyttävät sateita, varaudu siihen, mutta älä turhaan panikoi etukäteen asiasta, jolle et voi mitään.

4. Valitkaa luotettavat kaaso, bestman, seremoniamestari ja muut apurit, ja luottakaa heihin. Jos juhlit häitäsi tänä kesänä, olet valintasi jo varmasti tehnyt, luota siis heihin. Ihan ensin käykää itse läpi mielessänne ja yhdessä sulhasen kanssa, mitä odotatte avustajilta. Sen jälkeen kertokaa se heille. Sillä vaikka kuinka mainion kaason ja bestmanin hyvänsä olisittekin valinneet, he tuskin osaavat toimia juuri mielenne mukaan, jos ette kerro toiveitanne ääneen. Kun briiffaat riittävän hyvin, voit luottaa siihen että homma toimii hääpäivänä. Muutenkin hommia kannattaa jakaa useammalle henkilölle, eikä kaataa kaikkea vaikkapa kaason harteille. Koko homma toimii paremmin, kun yksi hoitaa taustamusiikit, toinen illan juontamisen ja aikataulussa pysymisen ja kolmas henkilö vastaa vaikkapa ihmisten ohjaamisesta oikeisiin pöytiin. Kun hommat on pilkottu pienempiin osiin, ei kenellekään vieraalle tule kohtuuttoman suurta vastuuta häiden sujumisesta, ja koko paletti on toimivampi kokonaisuus.


5. Tee mahdollisimman paljon etukäteen, ja pyydä ainakin viimeiseksi illaksi järjestelyapua. Juhlapaikan somistamiseen menee oma aikansa, ja sen pääsee usein tekemään vasta juhlien aattona, joten hanki paikalle mahdollisimman monta apukättä. Delegoi myöskin mahdollisuuksien mukaan viimeisen illan hommia läheisillesi, sillä ei ehkä ole kaikista hauskinta pestä itse hääautoa häiden aattona iltamyöhällä, tai lakata omia kynsiään vasta aamulla kampaajalla.

6. Muista, että jotain menee aina pieleen. ;) Ei ole tarkoitus lannistaa, vaan olla realistinen. Noin isoja juhlia järjestäessä liikkuvia osia ja muuttuvia tekijöitä on paljon, joten on aika väistämätöntä että joku palanen jää puuttumaan tai menee paikoilleen väärin päin. Varaudu näihin muuttujiin siis rennolla asenteella, ja ole valmiina improvisoimaan tai muuttamaan suunnitelmia yllätysten sattuessa.



7. Edelliseen kohtaa liittyen; varaa takataskuun jotain viihdykettä vieraille siltä varalta, että aikataulut elävät. Esimerkiksi ruokaa saatetaan joutua odottamaan luultua kauemmin tai jokin muu tilanne aiheuttaa hiljaisuutta tai hämmennystä, joten on hyvä olla varautunut kyseisiin tilanteisiin pienellä ohjelmalla, jonka voi ottaa mihin väliin vain. Hääparin mieltymyksistä riippuen kyseessä voi olla joku hääleikki, ystävän musiikkiesitys tai ihan mitä hyvänsä. Joku pieni ohjelmanumero, jonka voi vetää hihasta tarpeen vaatiessa. Ei haittaa, jos nämä varalle suunnitellut ohjelmat jäävät toteutumatta, mutta bestmanin on tarpeen vaatiessa helpompaa hoitaa kiusallinen hiljaisuus jos sen varalle on suunniteltu jotain ohjelmaa, kuin jos hän joutuu yllättäen improvisoimaan. ;)

8. Varaa juhlaan tarpeeksi vapaa-aikaa. Syömisten, leikkien, puheiden ja musiikkiesitysten väliin kannattaa jättää reilusti vapaata, ohjelmatonta aikaa, jolloin ihmiset voivat vapaasti viettää aikaa jutellen keskenään, kuljeksien hääpaikalla sekä viilentyen pihalla. Lapsille kannattaa varata juhlatilaan kirjoja ja leluja, ja juhlatunnelmaa varten taustalla on hyvä soida myös tunnelmaan sopivaa musiikkia. Vapaata oleskeluaikaa on hyvä jättää tarpeeksi useissa osissa pitkin iltaa, etteivät ohjelmoidut osiot venähdä turhan pitkiksi ja ala puuduttaa vieraita.


9. Aikatauluta - mutta osaa myös muuttaa aikatauluja tarvittaessa. Me laskettiin juhlan kulku aika tarkkaan etukäteen; mietittiin kauanko menee syömiseen ja kauanko musiikkiesityksiin, mihin aikaan on kahvit, ja paljonko väleihin jätetään vapaata aikaa. Sen pohjalta hahmottelin suurpiirteisen aikataulun, jotka annoin sitten kaasolle, bestmanille ja muille ohjelmaa vetäneille. Annoin ohjeeksi myös jättää reilusti jotain pois, jos aikataulu alkaa venyä, tai jos vieraat vaikuttavat pitkästyneiltä ohjelmaan. Aika hyvin tuo aikataulu kyllä piti, ja sain kiitosta siitä että se helpotti kaikkia ohjelmaa vetäneitä. Meillä oli ohjelmaa ja vapaata oleilua aika lailla puolet ja puolet, ja saatiin siitä ainakin kiitosta.

10. Ohjelmasta puheen ollen; oikeanlainen ohjelma rentouttaa tunnelmaa, mutta pidä huoli siitä ettei ohjelmaa ole liikaa. Hauskakin ohjelma puuduttaa, jos istutaan paikoillaan koko ilta ja seurataan vain ohjelmanumeroita toisensa perään, mutta myöskään täysin ohjelmattomat juhlat eivät aina ole rennot. Jos juhlista ei vieraana ollessaan tunne juuri muita vieraita, voi täysin ohjelmaton ilta olla pitkä, kun ei oikein ole juttukavereita. Ota siis juhliesi ohjelmaa suunnitellessa huomioon kaikki vieraat, ja se että jokainen vieras viihtyisi juhlissasi.

11. Kunnioita vieraitasi, ja vaihda jokaisen vieraan kanssa edes muutama sananen juhlapäivänä. Päivä on tiivis ja aikaa rajallisesti, mutta muista huomioida kaikki vieraasi.

12. Käytä hääjärjestelyissä luovuutta. Koristeita ja muuta tarvittavaa kannattaa haalia sekä omasta kodistaan, että lainaksi sukulaisilta ja ystäviltä. Paljon voi myös saada ihan ilmaiseksi, kun käyttää vähän mielikuvista ja on valmis näkemään vaivaa. Meillä esimerkiksi juhlatilan koristelu perustui lainatuissa maitotonkissa olleisiin koivuihin, sekä koivupöllien päällä olleisiin omiin ja lainattuihin, erilaisiin lyhtyihin. Pöytäkukkina oli perunankukkia, ja niin edelleen... Kaikkea ei siis kannata ostaa valmiina kaupasta, sillä ensinnäkin pikkutavaraankin saa kulumaan isot summat rahaa, ja toisekseen, häiden jälkeen käsiisi saattaa jäädä kolmekymmentä ostamaasi lyhtyä, mitähän niillä kaikilla ajattelit tehdä? ;)


13. Panosta niihin asioihin, jotka itsellesi ovat tärkeimpiä, ja jätä vähemmän tärkeät asiat vähemmälle panostukselle. Ja tämä tarkoittaa sekä rahallista että ajallista panostusta. :) Jos olet aina rakastanut jenkkiautoja, niin hanki ihmeessä sellainen hääautoksi, mutta jos auto ei ole teille kovinkaan tärkeä, ei siihen varmaan kannata panostaakaan suuremmin, vaan oma tai vanhempienne auto kelvannee. Kaiken ei tarvitse olla upeaa ja mieletöntä, vaan panostakaa ennemmin teille itsellenne tärkeisiin yksityiskohtiin, oli se sitten ruoka, koristelut tai vaikkapa juhliin tilattu bilebändi.

14. Kuuntele itseäsi ja sulhastasi, älä yritä miellyttää muita. Neuvoja ja ideoita häihin liittyen satelee varmasti molempien sukujen ja ystävien tahoilta, mutta kuunnelkaa silti itseänne ja omia toiveitanne. Teidän juhlanne saavat olla teidän näköisenne. :)

15. Ja tärkeimpänä; älä pingota! Mikään ei ole kamalampaa kuin stressaantunut ja väsynyt morsian. Joten hymyile ja nauti hääpäivästäsi, sekä myös häiden järjestelyajasta. Häiden järjestelyn pitäisi olla hauskaa, ja hääpäivän yksi elämäsi onnellisimmista päivistä, älä siis pilaa niitä omalla asenteellasi. :)


---

Huomaan, että voisin hyvin kirjoittaa aiheesta sata vinkkiä, tai näköjään vaikka romaanin. ;) Jätetään siis tällä erää tähän, vaikka varmasti paljon tärkeää jäi vielä sanomattakin. Mielelläni kuulisin, löytyykö lukijoistani morsiamia? :) Ja jo rouvan titteliä kantavat; jakakaahan omat vinkkinne morsiamille kommenttiboksiin! :)

5 kommenttia:

  1. Täällä yksi morsian!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvistä vinkeistä! :) Pitääpä palata näihin vuoden päästä. T: Kesän 2015 morsian

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit, ja onnea tulevalle kesämorsiamelle! Nautihan häiden järjestelystä, se on ihanaa aikaa. :)

      Poista