Sivut

29. toukokuuta 2013

Marimekon kohukuosi


Ette varmaan ole voineet välttyä tämänpäiväiseltä Marimekko- kohulta. Kun luin aamulla otsikon jossa kerrottiin Marimekon plagioineen kuosin kankaaseensa, en ensin voinut uskoa. Ajattelin, että kyseessä on taas joku tekemällä tehty juttu, jossa kuosi muistuttaa etäisesti jonkun muun aiempaa tuotantoa, mutta ei ole kuitenkaan yhtään samanlainen. Ainahan joku on jo tehnyt jotain etäisesti samantapaista, joten ajattelin kyseessä olevan sellainen iltapäivälehtien kehittelemä "kohujuttu", jonka voi ohittaa ja tyrmätä naurahduksella.

Marimekko on mun silmissä yksi arvostetuimmista kotimaisista design- yrityksistä, ja varsinkin Marimekon kuoseja oon ihaillut aina. Kohukuosin "suunnittelija" (siis varastaja) Kristiina Isola on niin pitkänlinjan tekstiilisuunnittelija ja tehnyt niin paljon kuoseja Marimekolle, että ainakaan hänen en olisi ikinä uskonut tällaista idea-varkautta tekevän.

No, kun klikkasin jutun auki ja näin kuvan, niin eipä ollut enää epäilykselle sijaa. Ihan päivänselvä plagiaattihan tuossa on kyseessä.

Vai mitä sanotte?Oikealla Maria Primatšenkon guassityö Rotta matkalla vuodelta 1963, ja vasemmalla Kristiina Isolan Marimekolle suunnittelema Metsänväki- kuosi vuodelta 2007.

Kuvathan ovat aivan yksi yhteen toistensa kanssa, Isolan kuosista on vain poistettu rotat keskeltä, ja lisätty niiden kohdalle muutama puu lisää. Muuten puut muotoineen ovat aivan tismalleen samat.

Hyllystäni löytyvästä Kuvioissa Marimekko -kirjastakin Metsänväki- kuosi löytyy. Kirjassa Kristiina Isola kertoo kyseisestä kuosista näin: "Tämä kuvio liittyy sellaiseen aikaan, jolloin tyttäreni rakensi omaa taloa ja olin aika usein tyttärentyttärieni kanssa. Monta kertaa viikossa tallustimme yhdessä läheiselle metsäaukealle. Otimme aina eväät sinne, istuimme, söimme ja joimme kuumaa mehua. Seurasin, kun tytöt katselivat maahan kaatuneita puita ja aikoivat kuvitella, että ne olivat krokotiilejä, jotka vaanivat joen rannassa. Muistin, että olen leikkinyt samalla tavalla, että olen nähnyt metsässä sellaista, mitä siellä ei todellisuudessa ole. Metsässä tulee aina hyvä mieli, aivan kuin olisi parhaan ystävän luona."

Hieno tarina, harmi vain että kuosi ei nyt sitten ollut oma.

Näin härski toisen työn varastaminen ja omakseen väittämineen saa mulla kyllä niskavillat nousemaan pystyyn vihasta. Miksi ihmeessä Kristiina Isola on tehnyt näin halpamaisen teon? Kiire/kamala ideatyhjyys? Huonoja selityksiä jokatapauksessa kaikki. Ikävä kyllä heti herää epäilys muutenkin Kristiina Isolan työskentelyä kohtaan, onko muitakin kuoseja kopioitu, tai vähintäänkin haettu vähän reilummin "inspiraatiota"? Ihmetyttää myös se seikka, että miten Kristiina on kuvitellut näin ilmiselvän plagiaatin pysyvät salassa?

Marimekon kuoseilla koristelluista Finnairin lentokoneista kirjoittelinkin jo aiemmin täällä, ja Metsänväki- kuosikin oli päässyt yhtä konetta koristamaan. Nyt kone menee uusintamaalaukseen, ja itse ainakin toivon, että koneen kylkeen valitaan jonkun muun suunnittelija tekemä kuosi. Sen verran meni nyt maku Kristiina Isolaan.

Tänään ilmestyneessä lehdistötiedotteessa Kristiina Isola kertoo katuvansa ja häpeävänsä, ja olevansa erityisen pahoillaan kohun Marimekolle aiheuttamasta harmista. Isola selittelee tekoaan sillä, ettei tullut ajatelleeksi tekijänoikeuksia tai sitä, että omisi jonkun toisen luovaa työtä. Ainoa asia mitä Isola tässä tilanteessa pystyikään enää tekemään, on anteeksipyynnön esittäminen, mutta eihän se kaikkea pyyhi pois. Todella harmillinen juttu, että Isola on hairahtanut kopioimiseen, ja todella harmillinen juttu, että tämä valitettavasti vie aika paljon pois arvostusta Isolan pitkää uraa kohtaan.


12 kommenttia:

 1. Huomasitko jo sen uuden jutun missä sama suunnittelija oli kopioinut toisenkin kuosin joltain suomalaiselta taiteilijakta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo huomasin, ja kovastipa näytti samanoloiselta sekin, vaikkakaan näin suora kopio se ei ole, enemmänkin "ideavarkaus" jossa on otettu kovasti vaikutteita...

   Poista
 2. Hei Annika! Hyvin kirjoitettu teksti. Olen miettinyt ihan samaa, että onkohan Isolalla vaan ollut just ideat vähissä ja inspiraatio hukassa. Mutta eihän näin alhaista tekoa voi vaan tehdä.. huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! No ei voi ei, eikä ymmärtää että joku sortuu näin alhaiseen tekoon... ja vieläpä niinkin nimekäs suunnittelija kuin Isola. Ettei kyseessä ollut edes mikään aloittelija.

   Poista
 3. Vaikuttaa jokseenkin kummalliselta, että omalla työllään itsensä elättävä tekstiilitaiteilija ei muka tule ajatelleeksi tekijänoikeuksia.. Niidenhän luulisi olevan erittäin hyvin tiedossa ja valvonnassa kaikilla sellaisen alan ihmisillä, joiden töitä ja ideoita on mahdollista kopioida ja joista kuitenkin riippuu oma elanto. Lieneekö kyseinen suunnittelija sitten yhtä hölläkätinen, jos joku muu kopioisi hänen mallejaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luulenpa että tekijänoikeuksista tietämättömyys oli vain selittelyä, tuntuu todella kummalliselta että alan ammattilainen ei muka tietäisi. Ylipäätään maalaisjärjenkin täytyisi jo sanoa jotain siihen, ettei toisen työtä esitetä omana! :D

   Poista
 4. Mä mietin että oiskohan tää voinu olla jo Maija Isolan aikainen inspiraatioluonnos aikalaisesta taiteesta. Inspiraation uupuessa Kristiina on napannu äitinsä vanhat luonnokset esille ja esitelly tämän omanaan? Sinänsä toi kaunis tarina kuosista voi hyvinkin pitää paikkaansa että vanhan luonnoksen fiilistelysessioissa on muistot noussu pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no onhan tuokin hyvinkin mahdollista.. Nyt selitellessäänhän Kristiina sanoi törmänneensä kuvaan äitinsä kirjassa.. että sikäli passaisi tuokin teoria.

   Poista
 5. Mulla on itellä kanssa niskavillat ollu pystyssä tämän takia. Oon itse aina myös arvostanu Marimekkoa, mutta jotenkin tää kohu kyllä jää mietityttämään. Eihän se Marimekon pomojen vika ole, että heidän suunnitelijansa varastavat kuoseja, mutta onhan tää valitettavaa negatiivista mainosta.. Mä en myöskään ymmärrä sitä, että jos Isolalla on ollu ideapuutos, niin miksi on pitäny suunnitella yhtään mitään? Mä vielä itseasiassa näin sen Metsänväki-kuosilla koristellun koneen pari viikkoa sitten lentokentällä ja ihastuin täysin! (Harmi vaan, että nyt kävi näin..)
  Siitä Ginkgo-kuosista en osaa sanoa mitään, toisten mielestä se ei ole plagiaatio, koska siltä se lehti nyt vaan näyttää eikä sitä varmaan voi monella eri tavalla piirtää.. Mutta onhan se nyt silti aika samannäköinen.. Hävettää oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla että Marimekon puolelta on ollut painetta suunnitella uusi kuosi, ehkä jopa deadline johon mennessä on täytynyt olla valmista, ja sitten paniikissa on tullut kopioitua muualta kun omasta kynästä ei ole syntynyt... Ei se tee asiasta yhtään hyväksyttävämpää, mutta mun järjen mukaan jotain tällaista on ollut pakko olla takana, koska muuten kai ideatyhjyydessä pidetään vaikka vähän luovaa taukoa ja odotellaan sitä inspistä.

   Ja oon samaa mieltä, että vaikka vika ei ole Marimekon, niin heillehän tässä nyt huonoa mainosta tulee...

   Mietin myös tuota että harmi kun Finnairkin juuri ehti tuon kuosin kylkeensä maalauttaa. Kuosi on kuitenkin monta vuotta vanha, joten aika huonoa tuuria että juuri noin kalliin ja suuritöisen projektin jälkeen se paljastuu plagiaatiksi. Luulisi Kristiina Isolaa vähän pelottaneen kiinnijääminen viimeitään siinä vaiheessa kun kuuli että kuosi on valittu maalattavaksi lentokoneen kylkeen? Aika moni, ja muukin kuin suomalainen, ihminen kun näkee kuosin koneen kyljestä.

   Ginkgo- kuosista mäkään en uskalla sanoa kauheasti mitään, toki tämän Metsänväki- kohun takaa Ginkgokin näyttää kopioidulta, mutta ei se silti suora plagiaatio ole, vaan enemmänkin ideaa on varastettu... Ja mun mielestä samankin kasvin voi kyllä piirtää monella tapaa, nyt oli käytetty hyvin samantapaista tapaa. Ja vieläpä piirretty aika samankokoiseksikin kuosiksi, kun muitakin vaihtoehtoja olisi ollut jos on haluttu tuota kasvia piirtää...

   Poista
 6. Kiitos osuvasta postauksesta! Olen itse muusikko ammatiltani, ja ihmetyttää tässä asiassa varsinkin se, että anteeksipyynnölläkö tästä nyt sitten selvitään. Tietenkin, anteeksipyyntö on paikallaan, mutta mikäli musiikissa olisi noin selvä plagiaatio kyseessä, ja jolla vielä on tehty kohtuullisesti rahaakin, olisi selviö, että korvausvaateet olisivat mittavat. Juu, olen tekijänoikeuksien puolustaja paatokseen asti, tiedän, mutta silti minusta on kummallista, että ainakaan itse en ole vielä mistään lukenut minkäänlaisista tekijänoikeuskorvauksista edes puhuttavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Joo mua kans hämmästyttää kun korvausvaateista ei ole ainakaan uutisoitu. Tuntuu kyllä ihmeelliseltä jos eivät joudu vastuuseen tekijänoikeuksien rikkomisesta...
   Minä olen myös tarkka tekijänoikeuksista, ja käsityöläisenä itsekin olen tekemisissä tekijänoikeusjuttujen kanssa koko ajan. Ja valitettavasti onpa noita esimerkkejä useampiakin ihan viime ajoiltakin että lehtiin on varastettu käsityöideoita blogeista, kertomatta alkuperäisen idean alkuperää, vaan idea on esitetty lehden omana..
   Kyllähän tuota valitettavasti tapahtuu, kun kaikkea ei pystytä valvomaan, tai nettimaailmassa edes todistamaan alkuperää. :/ Mutta ei saisi tapahtua! Ja näin isossa mittakaavassa kuin Marimekon tapaus, niin ihmettelen suuresti jos pelkkä anteeksipyyntö riittää. Eiköhän tässä tulla vielä korvausvaateista julkisuudessa keskustelemaan..

   Poista