Sivut

25. marraskuuta 2016

Kymmenen vinkkiä onnistuneeseen kirjoneuleeseen


Multa on muutamaan kertaa kysytty kommenttiboksin puolella sekä sähköpostitse vinkkejä onnistuneeseen kirjoneuleeseen, joten ajattelinpa koota muutaman täsmävinkin postaukseksi. :) Toivottavasti tästä olisi apua! Näitä vinkkejä voisi tietysti jakaa vaikka 20, mutta aloitetaan nyt kymmenellä vinkillä - siinä tulee varmaan ne tärkeimmät alkuun pääsemiseksi.



1. Valitse langat ja puikot huolella. Oikean kokoiset puikot ja lanka ovat sellaiset, joilla neuloksesta tulee halutunlaista siistiä ja tasaista pintaa, tämän oppii vain kokeilemalla koska jokaisen käsiala on erilaista. Liian isoilla puikoilla jäljestä tulee liian löysää, ja liian pienillä taas liian tiivistä. Alkuun valitsisin jotain perussukkalankaa ja puikot nro 3,5.

2. Lankadominanssi! Kuulostaa vaikealta ja ihmeelliseltä, tiedän, mutta kannattaa tutustua. Lankadominanssin avulla kuvio tulee esiin parhaalla mahdollisella tavalla, jälki on tasalaatuista ja molemmista sukista tulee samanlaiset, lisäksi nurja puolikin on siisti, eivätkä langat sotkeudu koko ajan toisiinsa. Mä en tutustunut lankadominanssiin heti kirjoneuleita aloittaessani, kun musta se kuulosti hankalalta, mutta olis kannattanut - kun opiskelin sen niin huomasin miten kirjoneulekuviot erottuvat just niinkuin kuuluukin, ja että eihän tuo nyt ollutkaan yhtään vaikea vaan tosi looginen juttu kun sen vaan tiedostaa. :)

Lankadominanssiin löytyy paljon ohjeita googlettamalla, joten en nyt lähde sen tarkemmin siihen tässä postauksessa perehtymään, tästä postauksesta kun taitaa tulla megapitkä muutenkin. ;) Voin kyllä tehdä siitä erillisen postauksen myöhemmin jos sille on tarvetta? Tapoja on siis monia, itse olen kokenut helpoimmaksi että pidän molempia lankoja samalla sormella - sitä dominoivaa väriä lähempänä puikon päätä ja toista lankaa sen takana. Dominoivalla värillä tarkoitetaan siis sitä väriä, jolla tehdään kirjoneuleessa kuviota, eli jonka halutaan erottuvan, ikäänkuin nousevan esiin pohjaväristä. Tässä alla lyhyesti kuvamuodossa miten itse toteutan lankadominanssia. Tämä on siis vain yksi tapa, enkä tiedä onko tämä mikään "virallinen oikea" tapa, mutta toimii mulla ja jäljestä tulee siistiä, joten uskallan jakaa teillekin. :)






Tärkeää lankadominanssissa on säilyttää aina sama järjestys langoilla ja neuloa ne aina samoin päin, siinäpä se pähkinänkuoressa. Tuossa ylläolevissa kuvissa neuloessani otin oranssin langan aina harmaan yli, ja harmaan aina oranssin alapuolelta. Ja tällä tavoin harmaa oli dominoiva eli harmaat silmukat erottuivat kauniisti. :)

3.Tarpeeksi löysä käsiala. Jouduin aluksi itsekin usein purkamaan, kun tiukalla käsialalla kirjoneuleesta tuli aivan liian tiukkaa - varsinkin sen jälkeen kun opiskelin lankadominanssin ("tiputtamis"-tekniikalla mulla neuleesta ei tullut niin herkästi niin tiukkaa). Neliskanttiset puikot ovat hyvä apuri, tai ihan vain vaihto puolta numeroa isompiin puikkoihin. Sekä rentoutus! Vähän rennompi ote puikkoihin ja vähän vähemmän kiristystä, niin hyvä tulee. :)

4. Ei liian pitkiä lankajuoksuja - itse sidon langat yleensä kolmen tai neljän silmukan välein toistensa ympäri jos kuviossa on tulossa muuten pitkä lankajuoksu. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana ettei lankojen kiepautus näy oikealle puolelle. Pitkiä lankajuoksuja kannattaa välttää kahdestakin syystä;, ensinnäkin on ärsyttävää jos vaikka sukkaa jalkaan pukiessa varpaat tarttuvat pitkiin lankajuoksuihin, ja toisekseen neulos alkaa herkästi kiristää pitkillä lankajuoksuilla, eikä jälki ole niin tasaista kuin se voisi olla. Siksi lankajuoksut kannattaa pitää lyhyinä.




5. Lankajuoksuja sitoessa sitomiset kannattaa tehdä sinne tänne, ei siis missään nimessä joka kerroksella samaan kohtaan, vaan aina kohtaa vaihdelleen. Muuten sitomiskohdat näkyvät ikävästi oikealle puolelle.

6. Aloita helpoista ohjeista, joissa on vain kaksi lankaa kerrallaan ja lyhyet lankajuoksut, sekä simppelit kuviot joissa et mene sekaisin. Kun taito karttuu, voit siirtyä useampaan lankaan ja haastavampiin kuvioihin, mutta niistä ei ehkä kannata aloittaa ettei into tyssää heti alkuunsa.



7. Lankoja voi pitää kädessä joko molempia värejä yhtä aikaa, tai tiputtaa aina toinen lanka pois sormelta kun neuloo toisella. Tärkeintä on, että langat ovat aina samoin päin, eli mikäli koet helpommaksi neuloa tiputtamalla toinen lanka aina pois, katso että nostat sen aina samalta puolelta toista lankaa - tällöin lankadominanssi säilyy ja neuleesta tulee siistiä. :) Itse neuloin alkuun pitkään aina tuolla "tiputtamis"-tekniikalla, enkä kokenut sitäkään mitenkään hitaaksi, mutta toki sutjakampaa (siis sitten kun sen oppii, alkuun se hidastaa tosi paljon...) on opetella neulomaan molemmat langat kädessä jos tekee kirjoneuleita enemmän.

8. Löysytä silmukoita aina puikon jälkeen, mikäli kuvio on haastava tai lankajuoksut pitkiä. Hyvä tapa on jokaisen neulotun puikon jälkeen "venyttää" neulotut silmukat puikolle, koska muuten neulos alkaa herkästi kiristää.



9. Valmiiden sukkien kastelu &venytys/höyrytys. Kastele valmiit sukat kevyesti suihkepullolla ja venytä oikeaan mittaansa, jolloin kirjoneulepinta tasoittuu huomattavasti. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Itse teen niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei ole tarkoitus, joten varovainen höyrytys on se avainsana! :) Tämä on tärkeä kohta jota ei kannata jättää tekemättä, sillä tämä viimeistelee työn. Muuten on vähän niinkuin jättäis pullat voitelematta, viimeistely puuttuu.

10. Harjoittelu, harjoittelu, harjoittelu :) Ensimmäinen kirjoneulekokeilu tuntuu taatusti haastavalta ja saatat harkita jopa puikkojen heittämistä nurkkaan, mutta vain harjoittelemalla tämäkin taito otetaan haltuun. Aloita helposta kuviosta, ja siirry haastavampiin taitojen karttuessa, niin intokin kasvaa siinä samalla. :)

Bonus - Muista sovittaa neuletta aika ajoin! Silloin huomaat ajoissa jos lankajuoksut on liian kireitä tai neuleesta muuten tulossa vaikkapa liian pieni. Kirjoneuletta neuloessa neuleesta tulee aina tiukempi kuin perusneuleesta, tuplalanka vie oman tilansa ja käsialakin on herkesti tiukempi kirjoneuletta tehdessä. Sovittaa kannattaa siis välissä, ettei huomaa vaikkapa valmiin sukan pääteltyään ettei sukka mahdukaan kantapään yli. :)

Iloisia neulomishetkiä! Ylipäätään neulomista ei kannata ottaa liian vakavasti, vaan tärkeintä on tekemisen ilo. Tekeminen opettaa, ja parhaitenhan sitä oppii niistä omista virheistään kantapään kautta - ei sekään ole vakavaa! :)

Oliko tuttuja juttuja vai löytyikö uusia vinkkejä? :) Oisko tän tyyppisille ohje-postauksille tilausta muutenkin? Jos ois niin ehdotuksia aiheista saa heittää kommenttiboksiin. :)

46 kommenttia:

  1. Hyvät ohjeet annoit. Valitan mä en jaksa tehdä kirjoneuletta vaikka niistä tykkäänkin. Ihailen aina kuvioita olkoon lapasissa tai puseroissa. Anoppini oli mestari tässä hommassa, paljon teki lapsille esim. auto-nalle-traktori ym. kuvioneuleita.
    Nyt kutojamestari on poissa, ja meidän lapset aikuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla että ohjeet olivat hyvät. :) Ja eihän kaikki käsityömuodot sovi kaikille, parasta tehdä niillä tavoin mistä itse tykkää. :)

      Poista
  2. Kiitos! Kivan lyhyet ja ytimekkäät ohjeet. Olen tehnyt kirjoneuletta enemmän tai vähemmän onnistuneesti, mutta ehdottomasti kaikki ohjeet ja neuvot ovat tervetulleita :)

    VastaaPoista
  3. Hyvät ohjeet! Lankadominanssia en vaan tajua... olen nyt jo monet neuleet tehnyt, enkä tuollaista huomioinut mitenkään. Pitääpä selvittäö. Olen kieputellut lankoja sen mukaan, miten sattuvat kiertymään matkalla 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo niin mäkin tein alkuun pitkään ennenkuin tutustuin lankadominanssiin. Ja hyvin sujui ja mielestäni hyvännäköistä jälkeä tuli niinkin, mutta pakko myöntää että paljon silti neulontajälki parani kun opettelin lankadominanssin. :) Sen jälkeen rivit alkoi pysyä kirjoneuleissa suorassa (kieputtamalla aina silmukat herkemmin kääntyi johonkin suuntaan) ja kuviot erottua ihan eri tavalla, minkä huomasi selkeästi varsinkin jossain neuletöissä. :)

      Poista
  4. Kiitos, tätä ohjetta tarvitsen! Lisää tällaisia, toivon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! Tällaiset postaukset on niin isotöisiä, että kiva kuulla jos näistä on hyötyäkin. :) Viitsii tehdäkin näitä mikäli näistä on oikeasti apua.

      Poista
    2. Mielestäni todella hyvät ja tarpeelliset neuvot, ainakin minulle.

      Poista
  5. Nyt olen käytännössä kokeillut sinun neuvojasi. Ensimmäinen lapanen on omilla kieputuksilla tehty, mutta toinen tällä sinun ohjeella ja eron huomaa! Lankadominanssi sanaa en ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan ja kirjoneuletta olen karttanut kuin ruttoa, vaikka neulomisesta tykkään. Nyt jopa haaveilen Kainuun kukkalapasten neulomisesta. Ehkä ensin joku helpompi kijoneule?
    Mutta lämpimät kiitokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! :) Ilman muuta teet Kainuun kukkalapaset kun niistä haaveilet, varmasti onnistuvat! Mutta toki voit vielä ennen niitä harjoitella jollain helpommalla kirjoneuleella jos siltä tuntuu. :)

      Poista
  6. Kiitos tarkoista ohjeista! Näillä reipastun yrittämään vielä uudelleen. Aloitin vuosi sitten kettukarkkisukkia ja ne lensi kyllä nurkkaan. Muhkurainen jälki ja epätasainen lankojen kireys sai aikaan suuren pettymyksen. Olen kuitenkin neulonut paljon, mutta kirjoneule sukissa on vaikeampaa. Neulon vasenkätisesti ja se tuo lisähaasteita. Luen mallineulekarttoja vasemmalta oikealle. Yleensä sujuu jees, joskus ei. En muista nähneeni ohjetta, jossa olisi huomioitu "väärään suuntaan neulojat"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, ole hyvä vain! :) Ehdottomasti vaan kokeilemaan uudelleen, kirjoneuleessa on omat haasteensa aluksi mutta kun se lähtee sujumaan niin se on tosi koukuttavaa... :D Vasenkätisenä neulovalla on tosiaan varmasti omat haasteensa ohjeiden kanssa, niistä minä en tiedäkään mitään...

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta. Tuli tarpeeseen. Höyrytykseen annan vinkin höyryttää sukat kattilassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että vinkeistä oli hyötyä :) Ja tuosta sukkien höyrytyksestä kattilassa oon kullutkin, mut ei oo tullut itse testattua! :)

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Hei, kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta :) kaipaisin lisää ohjeita/opastusta kirjoneuleen saloihin. Itse vasta aloittelen kirjoneuleen kutomista, haastavaa ohjeiden luvusta tekee sen kun yleensä ne ovat suunniteltu 38 koolle ja itse tarvin sen 41 koon, lankajuoksut ja niiden sitominen - kuvio lähtee kiristymään liikaa vaikkakin koitan silmukoita venytellä puikolla, sitominen miten sen tekee ettei langat lähtisi menemään kovinkaan paljon kierteelle? Lankojen pitäminen kädessä - koitin kutoa tuolla ohjeellasi ja langat pysyivät hyvin erillään, mutta se langan kiereys/löysyys ei vaan onnistu hyvin.. normaalistikkin kudon aika tiukkaa ja kirjoneuletta kutoessa toinen lanka kiristyy liikaa ja toinen jää aivan liian löysäksi :D toiveikkaana odotan lisää postauksia kirjoneule vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ohjeista oli hyötyä! :) Voisin yrittää tehdä lisääkin kirjoneulevinkki-postauksia, kunhan saan järjestettyä aikaa niiden tekemiseen. Hyviä kysymyksiä sulla, joihin voisin yrittää palata ohje-postaukden muodossa! Kiva saada tarkkoja kysymyksiä mihin tarvitsisitte vinkkejä, niiden pohjalta on helpompi tehdä sitten vinkki-postaustakin. :)

      Poista
    2. Tähän minäkin kaipaisin vinkkejä.

      Poista
  10. Olen puoli vuotta siirtäny lankadominanssin opettelua ko se on kuulostanu muka kauhean vaikealta! Näillä sinun neuvoilla yritin tänään ekaa kertaa ja ei tämä oikeasti voinu olla näin helppoa!! Miehelleki esittelin aikaisemmin mitensattuu neulottua sukkaa ja tänään tehtyä ni seki sano että tuohan on ko valmiiks höyrytetty! :D eli KIIIIITOS selkeästä ohjeistuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla, huippua et onnistuit! :) Lankadominanssi on helppoa kun sen vaan oppii, se kuulostaa paljon vaikeammalta kuin mitä se on! :)

      Poista
  11. Hei! Kiitos näistä ohjeista! Itsekkin olen melko aloittelija kirjoneuleiden kanssa, mutta kun luin näitä sinun ohjeistuksia niin päätin kokeilla tuota lankadominanssia eikä se ollutkaan ollenkaan niin vaikeaa mitä luulin. Aiemmin tahtoi olla langat aivan solmussa... Luulenpa että harjoitus tekee no, jos ei aivan mestaria niin kuitenkin taitavemman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, hienoa että onnistuit! :) Lankadominanssi oli mullekin alkuun mörkö, luulin sitä vaikeammaksi ja yllätyin positiivisesti kun vihdoin kokeilin. :) Ja harjoitus auttaa kyllä, sukka sukalta helpottuu! :)

      Poista
  12. Tässä on tosi hyvin koottuna vinkkejä tekniikkaan! Itse olen juuri aloitellut kirjoneuletta, ja ilman näitä ohjeita jälki olisi vielä kauheampaa - hyvä, että kannustat harjoitteluun, koska sitä todella tarvitsee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitos! :) Ihanaa että ohjeista on apua :)

      Poista
  13. Kiitos vinkeistä! Kirjoneule tuntuu tosi haastavalta ja siksi sukantekelekin on odotellut parempia päiviä kuukauden. Ehkä uskallan taas kerran yrittää - etenkin tuo lankadominanssi on uusi juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritä vain! Kyllä se siitä lähtee sujumaan ihan taatusti :)

      Poista
  14. Selkeät ja hyvät ohjeet, kiitos

    VastaaPoista
  15. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista. 😊

    VastaaPoista
  16. Kiitos ohjeista :-). Kuvien kera ohjeet hyvin ymmärrettävissä.

    VastaaPoista
  17. Kiitos vinkeistä, inhoan päättelyä ja siksi teen enemmän pitsi- kuin kirjoneuleita, mutta aattelin nyt kokeilla uusimman novita-lehden sukkia, kun olivat niin kivan näköiset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti onnistut vinkkien avulla! :)

      Poista
  18. Hei, minua kiinnostaa kerrosten vaihtumiskohta, miten olet neulonut tuossa sukassa?
    Voisitko laittaa havainnollisesti kuvaa, tähän blogiin taikka s-postiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Kyllikki! Mulla ei valitettavasti ole kuvia näiden sukkien kerrosten vaihtumiskohdasta, mutta eipä siinä toisaalta mitään ihmeellistä olekaan. Olen siis neulonut ihan normaalisti myös kerrosten vaihtumiskohdan, pientä pykällystä tulee siis kuvioihin juuri siinä kohtaa eli eivät jatku saumattomasti - mutta niinhän se kirjoneuleissa aina meneekin. :)

      Poista
  19. Kiitos hyvistä ohjeista! Juuri opettelen lankadominanssia ja harmittelin kun sitä lankaa ei voi tiputtaa. Mut nyt tiedänkin että kyllä voi tiputtaa kunhan pysyy langat järjestyksessä! Nyt on taas uusi tuuli hommassa kun ei ole pakko heti sormellapitoa opetella. Pysynee neulekin näin löysempänä. Kiitos siis tästä ja muista vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ohjeista oli apua! Iloisia neulontahetkiä sulle :)

      Poista
  20. Jostain luin että kuvioneuleeseen tulee lisätä silmukoita joustoresorin jälkeen että sukka mahtuu jalkaan kun kuvio ei jousta. Niin miten paljon ? Tai tarvitseeko lainkaan ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse :) Tai riippuu toki ohjeesta ja kirjoneulekuvioista, mutta itse en lisää ja hyvin joustaa ilmankin :)

      Poista
  21. Kiitos hyvistä vinkeistä!! Tästä on paljon hyötyä, kun koitan tässä hioa kirjoneuletaitojani :)

    VastaaPoista
  22. Kiitos ohjeista!! Helpottaa tekemistä :)

    VastaaPoista
  23. Kiitän näistä vinkeistä! 🩷. Monesti tänne palannut ja asioita kerranut. Ja FBssä kyllä tätä sivua tykkään jakaa koska olet niin hyvin kasannut tänne tärkeät asiat selkeästi selostettuna ja nopeasti luettavassa muodossa.

    VastaaPoista