30. tammikuuta 2013

Kuvioissa


Kuvioissa Marimekko -kirjaa oon hipelöinyt jo kuukausia kirjakaupassa, ja nyt viimein ostin sen hyllyyni. Mahtava kirja!


Kirjan takakannessa kerrotaan:

"Vahva, herkkä, koristeellinen, minimalistinen, graafinen, maalauksellinen... 

Sellainen Marimekon kuviomaailma on: yhtä moniulotteinen kuin tekijänsä. Mutta mistä kuviot syntyvät? 

Muistoista, havainnoista, kokeiluista ja päähänpistoista, jotka kulkevat monen mankelin läpi luonnosvihkoista kankaisiin, laukkuihin, vaatteisiin ja astioihin. Tässä kirjassa kerrotaan Marimekon muotoilun helmistä ja niiden suunnittelijoista - alkuaikojen suunnannäyttäjistä ja 2000- luvun taitajista."


”Kuvioissa Marimekko tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen niiltä kuudelta vuosikymmeneltä, joina olemme värittäneet ja kuvioineet ihmisten koteja eri puolilla maailmaa sekä pukeneet oman tiensä kulkijat raitoihin tai ruutuihin, kukkiin tai väripintoihin, aina heidän persoonallisuuttaan korostaen. Marimekossa on tuhansia tarinoita, mutta tämä kirja raottaa sitä tekemisen virtaa, jossa 2000-luvun suunnittelijoiden ja muiden mestareiden yhteistyö konkretisoituu arkipäivän esineinä, liinoista kippoihin, mekoista laukkuihin. Usko intuitioon ja näkymä eteenpäin ovat olleet ohjenuorina, mutta kokemus ja näkemys ovat pitäneet jalat maassa. Vapaus ja ajattelu ovat saaneet virrata elämän realismissa. Tekemisen polttoaineena on riemu, joka on kantanut aina seuraavaan määränpäähän, eikä kokeilusta ole ollut puutetta. Kuten tämä kirjakin sen paljastaa, Marimekko on moniulotteista kuviointia”, kertoo Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen.


Kirja on täynnä kuvia Marimekon kuoseista ja tuotteista, sekä kertomuksia Marimekon historiasta ja suunnittelijoiden työstä. Ihan mahtava kirja, jota selasin ensi-istumalta lähes pari tuntia.

Oon niin suomalainen, että oon rakastanut Marimekkoa aina. En rakasta kaikkia Marimekon kuoseja, mutta hyvin monia niistä kuitenkin. Erityisesti Maija Louekarin, Teresa Moorhousen ja Erjan Hirven kuosit ovat olleet vuosikausia lemppareitani.

Jos yhtään Marimekon kuosit nappaa tai Marimekon historia ja suunnittelijoiden työ kiinnostaa niin kannattaa tutustua tähän kirjaan. :) Muahan kiinnostaa tässä kirjassa kaikki, mutta ihan parasta antia on nuo suunnittelijoiden tarinat työstään, sekä mahtavat isot kuvat Marimekon kuoseista.

Mulle tämä on kirja, joka tekisi mieli ahmia läpi nythetisamantien, mutta johon myös varmasti palaan aika ajoin lukemaan pätkiä sieltä täältä.


4 kommenttia:

 1. Ai vitsi miten ihana kirja!Pakko ehkä saada!

  VastaaPoista
 2. Ai että tällainen? No täytyyhän tämä yleissivistyksen vuoksi ainakin selailla läpi, ja varmaan sieltä nousee esiin jotain nostalgiamuistojakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no kyllä varmasti. :) Käy edes kirjastossa selailemassa!

   Poista