22. maaliskuuta 2016

Käsintehdyt Sukhi- matot


Yhteistyössä Sukhi

Miltä kuulostavat luonnonmateriaaleista käsintehdyt, uniikit ja silti tavallista edullisemmat designmatot? Matot, jotka valmistuvat lahjakkaiden käsityöläisten käsissä kehittyvissä maissa mittatilauksena. Sukhi- matoilta otettiin minuun yhteyttä ja kerrottiin yrityksestä ja sen toiminnasta, ja nettisivuihin perusteellisesti tutustuttuani olin vakuuttunut että tästä mahtavasta jutusta haluan kertoa teillekin. Sukhin arvot; laadukkuus, käsityöläisyys ja eettisyys kun ovat minullekin tärkeitä arvoja, minkä lisäksi Sukhi-matot ovat myös uskomattoman kauniita. Uusi suomalainen verkkokauppa www.sukhimatot.com tuo suomalaisten asiakkaiden saataville Intiassa, Marokossa, Nepalissa ja Turkissa taitavien käsityöläisten mittatilaustyönä valmistamat designmatot, ja silti edullisesti moneen muuhun jälleenmyyjään verrattuna, sillä kuluja säästetään varastojen ja myymälöiden puuttumisella - myymällä suoraan ilman välikäsiä. Sukhin valikoimista löytyy villa- ja huopamattoja Intiasta, Beni Ouarain - mattoja Marokosta,  huopapallomattoja Nepalista sekä patchwork- tilkkumattoja Turkista. Toimintaperiaate on se, että käsityöläiset ryhtyvät valmistamaan mattoa asiakkaan tehdessä tilauksen, ja se lähetetään suoraan asiakkaalle heti sen valmistuttua.

Mattojen valmistusaika vaihtelee 4-12 viikon välillä, joten ihan hätäisimmille sisustajille nämä matot eivät ole – sen sijaan ne ovat heille jotka arvostavat käsityötä, laatua ja pitkäikäistä designia. Täysin käsityönä tehty, paksu ja uniikki villamatto ei tokikaan pärjää hinnassa markettien myymille matoille, mutta nämä Sukhi- matot ovatkin parhaimmillaan elinikäisiä kumppaneita kestävyydessään ja laadukkuudessaan, kunhan mattoaan huoltaa oikein.


Mistä nimi Sukhi sitten tulee? Se on Nepalia, ja tarkoittaa onnellista. Sukhi panostaa laatuun, sekä työntekijöiden reiluun kohteluun. Sukhi on sosiaalinen yritys, jonka käsityöläiset ansaitsevat 2-3 kertaa alueen keskiansiota enemmän. Sen ansiosta käsityöläiset pystyvät kouluttamaan lapsensa ja työskentelemään kotoaan käsin. Sukhin käsityöläiset ovat ylpeitä työstään, ja syystäkin!

Mielenkiintoinen intialaisten Sukhi-mattojen erityispiirre on, että niitä valmistavat vain miehet. Heidän työnsä on osa pitkää perinnettä, sillä he käyttävät työssään samoja tekniikoita kuin heidän esi-isänsä satoja vuosia sitten. Itse ihastuin Intialaisista matoista erityisesti villalenkkimattoihin sekä huovutettuun kiviseltä merenrannalta näyttävään mattoon. Tuo kivihuopamatto on kyllä uskomattoman kaunis, se toisi kesän kotiin myös talvella. :) Kuvaa katsomalla voin melkein tuntea myös miten pehmeä se olisi paljaiden varpaiden alla.

Marokkolaiset Beni Ouarain- matot puolestaan valmistetaan 100 % lampaanvillasta, eikä niissä ole käytetty lainkaan väriaineita. Beni Ouarain- matot ovat paimentolaismattoja, ja jokaisessa matossa onkin paimentolaismatoille tyypillinen geometrinen kuvio. Marokkolaisten Beni Ouarain- mattojen tekijät ovat pääosin naisia, ja he kutovat maton kuvioihin elementtejä omasta elämästään; kuten viittauksia luonnontapahtumiin tai arkielämään, sekä symboleja jotka tuovat onnea. Näiden mattojen villa saadaan Marokon vuorilla elävästä erityisestä lammasrodusta, ja villa kehrätään käsin. Tätä villaa pidetään maailman hienoimpana, ja siksi nämä matot ovatkin Marokossa kaikkein arvostetuimpia. Mattojen valmistusprosessi on pitkä; esimerkiksi solmimisvaihe kestää kuukausia. Jokaiseen paimentolaismattoon käytetty työmäärä on siis valtava, ja taito näiden mattojen valmistukseen periytyy äidiltä tyttärelle. Nämä paimentolaistyyliin kuvioidut matot ovat olleet viime vuosina pinnalla, ja itsekin kyllä kelpuuttaisin tuon alla olevan kuvan maton olohuoneeseemme vaikka heti. :) Näen että se mukautuisi helposti sisustukseen kuin sisustukseen, ja kulkisi ajattomuutensa vuoksi siten mukana myös sisustusmaun muuten eläessä vuosien varrella. 

Nepalilaiset huopapallomatot ovat puolestaan värikkäitä ja pirteitä, ja voitteko uskoa, että jokainen matto koostuu tuhansista käsin pyöritellyistä huopapalloista? Huopapallomatot ovat 100 % villaa, ja kaikki niihin käytetyt väriaineet ovat myrkyttömiä sekä allergisoimattomia värejä, jotka eivät ole atsovärejä. Nämä matot ovat todella hurmaavia ja taidokkaita, ja niitä löytyy sekä värikylläisinä että skandinaaviseen makuun sopivan neutraaleina. Esimerkiksi lastenhuoneeseen sopisi ihanasti värikäs ja raikas huopapallomatto, mutta omaan makuuhuoneeseen valitsisin neutraalimman ja graafisemman yksilön.


Maton voi tosiaan räätälöidä itselleen myös mittatilauksena, ja silloin asiakas voi valita niin mattonsa värin, muodon, koon, mallin kuin kuvioinninkin. Valinnanvaraa on paljon, ja erilaisia yhdistelmiä on helppo testailla ja tarkastella kätevällä työkalulla joka löytyy nettisivuilta. Itse innostuin suunnittelutyökalusta niin, että multa vierähti huomaamatta hetki jos toinenkin erilaisia väriyhdistelmiä testaillessa. :D Räätälöidyn maton hyviä puolia on ehdottomasti se, että matto olisi taatusti tilaan sopiva ja pitkäikäinen, kun sen olisi päässyt itse omaan kotiinsa sopivaksi räätälöimään niin väreiltään, kooltaan kuin muodoltaankin.


Kuvia katselemalla voin elävästi kuvitella, miten pehmeitä ja lämpimiä nämä Sukhi-matot ovat jalkojen alla, taatusti aivan ihania käytössä. Erityisen lämmin fiilis tulee myös siitä, että käsityöläisistä pidetään oikeasti huolta, ja matot ovat siten nimensä veroisia - onnellisia!

Mitäs pidätte? Iskeekö teihin enemmän värikkäät huopapallomatot vai esimerkiksi Beni Ouarain- matot? :)

Kaikki postauksen kuvat: Sukhi

2 kommenttia: