4. joulukuuta 2016

Adventtisukat - osa 2


Hyvää toista adventtia! :)

Teitä adventtisukkien neulojia onkin ilahduttavan paljon, ja musta onkin ollut ihana seurata teidänkin tekemiänne sukkia ja nähdä niistä kuvia, joten jatkakaa kuvien jakamista facebookissa ja instagramissa - aina on kiva nähdä muiden ihania väriyhdistelmiä! :) Jos hyppäät mukaan Adventtisukkien yhteisneulontaan vasta nyt, niin ensimmäinen pätkä ohjetta löytyy täältä

Nyt olis vuorossa toinen pätkä ohjetta, ja tällä kertaa neulotaan vielä pätkä vartta, tehdään kantapää ja aloitetaan vielä muutaman kerroksen verran jalkaterän kuviota. :) 

Adventtisukat - 2. Adventti 

Ota puikolle harmaan langan lisäksi punainen kuvioväri, ja neulo varsi loppuun alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 1.)
Neulottuasi yllä olevat kuusi kerrosta, on varsi valmis. Leikkaa punaisen kuviovärin lanka, ja aloita kantapää harmaalla I ja IV puikoilla, eli yhteensä 25 silmukalla. (Sinulla on nyt siis I puikolla 13 silmukkaa ja IV puikolla 12 silmukkaa).

Tässä alla vielä varren ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan hahmottamista varren kuvioinnissa.Kantapääksi voit tehdä sellaisen kantapään kuin haluat, mutta minun sukissani on tiimalasikantapää. Tiimalasikantapää on mukava neulottava ja istuu ainakin minun jalkaani tavallista kantapäätä paremmin joten siksi suosin sitä.

Tiimalasikantapää:
Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin sileällä neuloksella seuraavasti:
1. Neulo I puikon silmukat normaalisti oikein
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Huomaa, että lanka täytyy vetää niin kireälle että silmukka nuljahtaa ympäri ja puikolle näyttäisi ikään kuin ilmaantuvan silmukkapari. Silmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana! Neulo loput 24 silmukkaa nurin.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä silmukka kireälle. (Huomaa että silmukka nostetaan aina nurin neulomatta, huolimatta siitä oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.) Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään silmukat nurin, lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
5. Jatka kuten edellä, eli nosta ensimmäinen silmukka aina nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti lukuun ottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Keskellä olevien silmukoiden määrä siis vähenee koko ajan ja sivuilla olevien silmukoiden määrä kasvaa.
6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä 9 normaalia silmukkaa. Neulo nyt yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri, kunnes tulet jälleen kerrosten vaihtumiskohtaan eli puikkojen IV ja I väliin. Huomaa, että tässä vaiheessa kantapää on kolmion muotoinen.
Nyt kantapäähän aletaan tehdä lisäyksiä seuraavasti:
1. Neulo I puikolta 5 silmukkaa oikein, neulomatta jätetään siis puikon päässä olevat nostetut silmukat, joita on 8 kpl.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 8 s normaalisti nurin, jätä neulomatta puikon päässä olevat nostetut silmukat, eli puikon 8 viimeistä silmukkaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostama s oikein sekä vielä 1 s oikein.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset silmukat normaalisti nurin, sekä edellisellä kerroksella nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä yksi s nurin.
5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan kuten edellä eli nosta aina ensimmäinen s nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, ja sen jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka oikein tai nurin.
6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat I puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki loput I ja IV puikon silmukat nurin.
7. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantapään silmukat oikein, myös edellisellä kerroksella nostettu silmukka.
Kantapää on nyt valmis.

Ota sitten mukaan valkoinen kuvioväri, ja aloita jalkaterän neulominen alla olevan ruutupiirroksen mukaisesti. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 1.)Neulottuasi nämä kuusi kerrosta voit katkaista punaisen kuviovärin, mutta jätä valkoinen ja harmaa odottamaan ensi viikkoa ja seuraavaa ohjeen pätkää. :)

Tällä kertaa siis kirjoneulekuviot ovat aika simppeleitä ja pieniä, mutta ensi kerralla taas vuorossa jotain muuta... :) Puolivälissä ollaan!

Hashtagit instagramia varten ovat siis #adventtisukat #sweetthingsadventtisukat ja #sweetthingsyhteisneulonta

Neulomisen iloa!

18 kommenttia:

 1. En malta odottaa jo ensi sunnuntaita... Eilen tein viime sunnuntain ohjeella ja tänään jo tämän. No nyt joulukortteja askartelemaan... Ihanaa joulun odotusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! :) Ihanaa joulunodotusta sinulle myös!

   Poista
 2. Kauniilta näyttää, täytynee ensimmäistä kertaa laittaa joulun odotussukat puikoille:)

  VastaaPoista
 3. Nyt on tehty elämäni ensimmäinen tiimalasikantapää 😊 ihanat sukat tulee 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hyvä, onnea ekasta tiimalasikantapäästä! Eiks ollutkin kiva neulottavakin? :) Ja kiitos, kiva kuulla että tykkäätte näistä sukista!

   Poista
 4. Tein tavallisen vahvistetun kantapään. kuinka paljon silmukoita pitää olla loppusukassa?:)

  VastaaPoista
 5. I puikko johon kantapää neulotaan, onko siinä 12 vai 13 silmukkaa? kun 50 ei jakaudu tasaisesti 4 puikolle, niin mietin vaan. en oo ehkä 10 vuoteen sukkaa neulonut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantapää tehdään yhteensä 25 silmukalla, eli I puikolla 13 silmukkaa ja IV puikolla 12 silmukkaa. :) Ja kiva kun kudot mukana vaikka edellisistä sukistasi on noin kauan!

   Poista
  2. Joo älysinkin että oli hypännyt parin ohjerivin ohi, uups. Mutta mikä neuvoksi kun kiiloihin tuli jäätävät reiät, samoin I ja II sekä III ja IV puikkojen yhtymäkohtiin, vaikka kuinka kiristin silmukoita nostaessani ne neulomatta. pitääkö parsia jälkikäteen? jouduin ottamaan 4 puikot kun 3.5 tuli liian tiukaksi omalle käsialalle. tämä vaikuttanee jkv asiaan. kiitos kauniista ohjeesta :) ilo olla mukana :)

   Poista
  3. Reikiä ei tule kun kiristää tarpeeksi, mutta hyvin voit parsia ne reiät jälkikäteenkin - niin itsekin välillä teen jos kiristämisestä huolimatta jää löysiksi nuo yhtymäkohdat. :) Kiva kun olet mukana, ja hyvä että ohje selkisi!

   Poista
 6. Tiimalasikantapääkin eka krt tässä, onnistui hyvin mutta nyt mietin ku sen jlk kuvio otetaan eikö 1.puikolla vaan 2. Puikolla aloitetaan kuvio?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitetaan kuvio heti puikolta 1. tiimalasikantapään jälkeen. :)

   Poista
 7. Tiimalasikantapää mullakin ekaa kertaa ja onnistui näemmä. Mutta mietin kuvioko aloitetaan tuon jälkeen puikolla 2. Vai miten onnistuu. Ymmärsin niin 2. Puikolta uusi kuvio.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! :) Aloitetaan kuvio kantapään jälkeen heti puikolla 1, onnistuu hyvin niin. :)

   Poista
 8. Täällä on yksi, joka neuloo adventtisukkia helmikuussa. Mutta ei varmaan haittaa. Sinulla on niin kivoja malleja, että halusin tehdä tämänkin. Joulunaikaan neuloin unisukkia TeeTeen Tundra-langasta. Niistä tuli niin pehmeitä, että tein niitä lisää. Ja kun on löytynyt palelevia jalkoja, niin sukat tulevat tarpeeseen. Nämä menevät Martoille lahjoitussukiksi. Sinulta olen oppinut tiimalasikantapään teon. Kiitos siitä. Ja mukavaa päivää pohjoiseen.
  T. Matkalla Poriin lastenlasten luokse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adventtisukkia saa neuloa ympäri vuoden, kiva vaan et neulotte! Ei kuule haittaa mitään :) Ja tosi mukava kuulla että tykkäät malleistani, ja kiva että oot ohjeellani oppinut tiimalasikantapäänkin! Se on mun lemppari-kantapääni nykyään :)

   Mukavaa matkaa Poriin sinulle! :)

   Poista