28. tammikuuta 2019

Sankaritarinoita tytöille ja muillekin


Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleenaSain syksyllä Into- kustannukselta arvostelukappaleen silloin ilmestyneestä Sankaritarinoita tytöille- kirjasta, joka palkittiin myös Yleisö-Finlandialla. Vaikka minulla ei olekaan tyttöjä vaan pieniä poikia, niin yhtälailla kertomuksia rohkeista naisista on hyvä ja tärkeä lukea myös pojille - eivätkä monetkaan tarinoista ole mitenkään sukupuolisidonnaisia, päähenkilöt tässä ovat naisia mutta yhtähyvin he voisivat olla miehiä. Vastaava kirja miehistä (Sankaritarinoita pojille) on muuten ilmestymässä keväällä, ja aion sen kyllä omille pojilleni myös jossain vaiheessa hankkia.

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) - kirja on kertomus rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä; naisista jotka ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet aikaan jotain tärkeää. Kirja rohkaisee uskomaan itseensä ja tavoittelemaan unelmiaan, ja se on tärkeä oppi jokaiselle lapselle. Toivon, että saan omat poikani uskomaan itseensä ja kykyihinsä, ja siihen että kaikki on mahdollista jos on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen.

Kirjan sankareita on yhteensä 60, ja tarinoista vastaa 24 kirjoittajaa ja 41 kuvittajaa. Kirjan sadut eivät ole kattavia elämäkertoja, mutta ne pohjautuvat henkilöhaastatteluihin ja kirjalliseen lähdeaineistoon; ja päähenkiköitä ovat esimerkiksi Armi Ratia, Alma, Tarja Halonen, Koko Hubara, Minna Canth, Tove Jansson, Helvi Sipilä ja Siiri Rantanen. Mukana on koko kansan tuntemia naisia, mutta myös suurelle yleisölle tuntemattomampia nimiä.
Nämä on kivoja kirjoja, sillä tarinat kertovat oikeista ihmisistä ja heidän elämästään. Vaikka poikani ovat vielä pieniä, niin kohta kolmevuotias jaksaa jo kuunnella tällaisen tarinaan kokonaan, ja kauniita suomalaisten kuvittajien kuvia on myös kiva yhdessä katsella ja niistä jutella. Kirja on selvästi vähän vanhemmille lapsille tarkoitettu, ja osa tarinoista on näin pienelle vielä vaikeita, mutta olen valinnut joukosta sellaisia mitä pian kolmevuotiaalle voi jo lukea. Vähän isomman kanssa tarinoista saa kyllä varmasti aikaan mielenkiintoisia keskusteluja, sillä monissa tarinoissa on myös vaikeita lähtökohtia kuten sota, kiusaamista ja köyhyyttä, joiden keskeltä päähenkilö on ponnistanut luomaan uraa ja elämäänsä.
Kaikenkaikkiaan tämä on siis mahtava kirja, joka yhdistää sadut ja tosielämän tarinat. :) Suosittelen lukemaan tätä lapsen kanssa yhdessä, sillä yhdessä jutellen tarinoista saa enemmän irti.

Kuten kirjan esipuheessa sanotaan: "Tee siis niin kuin sydän sanoo. Riko rajoja. Edes avaruus ei ole rajana. Muista että sinäkin olet sankari. Se ei vaadi paljoa, riittää kun olet oma itsesi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti