9. joulukuuta 2012

Linnan juhlat

Linnan juhlista on jo monta päivää, mutta haluan palata vielä pukuruodinnan merkeissä aiheeseen. :D Tällainen pukushown katselu ja arvosteluhan on ihan mun lempihommaani.

Linnan juhlat on mulle aina yksi tv-vuoden kohokohdista, pidän aina huolen että olen asemissa sohvalla koko Linnan juhlien tv-lähetyksen ajan. Ihastelen ja kauhistelen pukuja, kampauksia ja meikkejä ja bongailen etikettivirheitä. :D Olen vähän sellainen etikettipoliisi, mielestäni etiketti tulee tuntea ja sitä pitää noudattaa. Toki etiketin hienovarainen ja tyylikäs rikkominenkin on sallittavaa, mutta rikkoakseen etikettiä tyylikkäästi, täytyy se tuntea. Ei ole ihan sama missä vetimissä Suomen arvokkaimpiin juhliin menee. Arvokkaissa juhlissa on tiukka etiketti niin pukeutumisen, kampausten kuin käytöksenkin suhteen, mutta varsin usein näyttää se unohtuvan, tai olevan jo alunperinkin kadoksissa.

Onneksi sekaan mahtuu aina onnistumisiakin, joten aloitetaanpas ruodinta omasta mielestäni juhliin upeasti pukeutuneista.. :)

Laura Birn oli odotetusti yksi linnan mielenkiintoisimpia pukeutujia. Osasin odottaakin häneltä tyylikästä mutta vähän tavallisesta poikkeavaa juhlapukeutumista, ja sitähän sitten näkyikin. Laura Birn saapui juhliin Outi Pyyn suunnittelemassa mieten vanhoista nahkatakeista valmistetussa kierrätysasussa, joka onkin tuttu näky Outin Trashion! -kirjan kannesta.

Odotetusti myös Satu Taiveaho oli jälleen upea. Satu on varmaan yksi linnan varmimmista tyylikkäistä pukeutujista, häneltä voi aina odottaa upeaa kokonaisuutta.

Yksi illan upeimpia oli purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirénin vedensininen puku. Puku oli malliltaan täyskymppi urheilijalle, yksinkertainen malli upeilla yksityiskohdilla.

Jaana Pelkonen oli upea simppelissä ja pirteässä punaisessa peplum-helmaisessa puvussaan, ja Maria Ylipään koko look oli kuin Hollywoodin punaiselta matolta. Ylipään asu todella oli loppuun asti mietitty, sekä puku, kampaus, meikki että korut henkivät vanhan ajan glamouria modernein maustein.


Jenni Haukion Ivana Helsingin puku oli kaunis ja tyylikäs, mutta aika ennalta-arvattava ja varma valinta. Arvokas, juhlava ja kaunis ilmanmuuta, mutta ei mikään hätkähdyttävän upea kokonaisuus. Plussaa ehdottomasti kotimaisen suunnittelijan käytöstä, isänmaallisesta värityksestä ja puvun kuosista joka on täynnä maakuntakukkia. :)

Esimerkkinä tyylikkäistä miehistä nostan esiin Cheekin ja Samu Haberin. Etiketin mukaiset tummat puvut, joita oli maustettu oman tyylin mukaisella twistillä olivat huomiota herättävät ja silti arvokkaat ja juhlaa kunnioittavat. En innostu yhtään etiketin rikkomisesta ja huomion hakemisesta esimerkiksi puvun kanssa puettujen tennarien tai paljettisen rusetin muodossa, mutta näiden nuorten muusikkojen tyyli upposi. Cheekin Louis Vuittonin tyylikäs tumma puku oli räppärin tyylinen, ja Haberin punaiset kengät olivat piristävä lisä muusikon mustaan asuun. (Ja olihan Haber ottanut mukaan myös erittäin tyylikkään mallityttöystävänsä Vivienne Raudseppin, parin asut sopivat hyvin yhteen ja he olivat varmasti yksi illan näyttävimmistä pariskunnista!)

Virallisen ja tiukan etiketin mukaanhan frakkijuhliin voi mennä tummalla puvulla, kunhan paita on valkoinen ja solmio hopeanharmaa. Cheekin ja Haberin asut eivät siis ole tiukan etiketin mukaisia, mutta ne ovat muusikoille sopivat ja kuitenkin juhlan arvokkaaseen luonteeseen sopivat. Juhlissa näkyi muutenkin vaikka minkälaista asuviristelmää miehilläkin, joten nämä olivat niitä tyylikkäitä etiketinrikkojia. Tällainen hienovarainen etiketinrikkominen on mielestäni ihan sallittua, kunhan asu on todellakin tarpeeksi juhlava ja arvokas, mitä ne tennarit tai värikkäät kuviosolmiot eivät todellakaan ole. :)

Miesten frakkipukeutumista en uskalla edes lähteä ruotimaan, mutta vuodesta toiseen ihmettelen, miten vaikeaa voi olla selvittää frakin oikeaoppinen pukeminen? Miten monet liian lyhyet/liian pitkät hihat ja lahkeet näkyikään, ja miten harvalla frakkiliivi oli oikeaoppisesti puettu, suurella osalla sitä näkyi aivan liian pitkästi takin alta... Kaikista surkuhupaisinta on, että yleensä suurimmat virheet frakin käytössä saa bongata samojen miesvieraiden yltä, juuri niiden jotka juhlissa käyvät vuosittain.. :D Eikö olisi jo viisasta kysäistä joltain ammattilaiselta ohjeet frakin pukemiseen, se kun ei ole mitään rakettitiedettä? :D

Sitten epäonnistujiin...

-Laura Voutilaisen asussa oli vähän liikaa meneillään. Kreikkalaishenkinen mekko, näyttävä käsivarsikoru, erikoinen kampaus ja näyttävät korkkarit oli vähän liikaa samassa asussa. Mekko sinänsä oli ihan Lauralle sopiva ja kaunis, mutta yhdistelmänä asu ei toiminut.

-Lisa Sounion puku jatkoi hänelle tuttua linjaa, jossa mekossa on joku erikoinen iso koriste. Aiemmilta vuosilta muistan häneltä ainakin mekon johon oli ommeltu vihreä suomen kartta, sekä mekon johon oli painettu hänen isänsä varusmieskuva. Tämän vuoden karhupuku on kaikessa kummallisuudessaan todella kamala. :D Tuo pukuhan voisi olla ihan nätti ilman tuota edessä lerpattavaa karhuntaljaa.

-Eija-Riitta Korholan puku oli järkyttävän paljastava. Ei iltapuvun alta kuulu näkyä läpi reittä ja rintaliivejä.

-Virve Rostin päällä nähty Teuvo Lomanin luomus ei mielestäni sopinut Virvelle yhtään, kamalan tätimäinen ja jotenkin tosi kasarihenkinen.

-Päivi Räsänenkin meni pukuvalinnallaan todella mönkään. Ajatus puvun taustalla oli hieno, mutta puku itsessään ei sopinut Päiville yhtään. Myös kampaus ja meikki olivat epäonnistuneita, ei mennyt siis ihan nappiin tänä vuonna.


Tämä kilometrianalyysi on ehkä jo aika saattaa päätökseen, vaikka voisinkin jatkaa tätä varmaan vaikka kuinka pitkään. :D

Mitkäs olivat teidän suosikkejanne, tai muuten mieleenpainuvimpia asuja tänä vuonna? :)


8 kommenttia:

 1. Mielenkiinotinen pukuanalyysi ja olen aikalailla samaa mieltä kanssasi. Sinun kauheimmat olivat minun kauheimpiani, myös. Ehkä vaan olen liian vanha nostaakseni miehistä esiin noita nuoria miehiä, jotka nyt varmaan muuten ovat ihan ok puvuiltaan. Vanhemmat frakkimiehet ja pukumiehen ovat enemmän miun mauan mukaisia, tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun kommentoit, tuli niin pitkä postaus että epäilin jaksaako kukaan edes lukea loppuun asti! :D Minäkin kyllä tykkään Linnan juhlissa frakkiin pukeutuneistakin, onhan frakki arvokas ja tyylikäs puku. Nuo miehet nostin esiin siksi, että poikkesivat frakkilinjasta mutta silti mielestäni tyylikkäästi ja arvokkaasti. :) Ja tietysti näin nuorempana noiden nuorempien muusikoiden pukeutumista Linnan juhliin tulee odotettua ja seurattua, että noudatetaanko pukukoodeja vai halutaanko vain räväyttää.
   Tämähän se mielenkiintoisinta pukukeskusteluissa onkin, kun mielipiteitä on yhtä monta kuin meitä arvostelijoita. :)

   Poista
 2. Se Lisa Sounion "karhuntalja" oli tehty pihlajanmarjoista. Mikä oli aika yllättävää, mutta ei silti tee tuosta yhtään paremman näköistä.

  Myös yksi ihan mielenkiintoinen juhlapukeutumisjuttu oli se, että ensimmäistä kertaa linnanjuhlissa nähtiin naispiispan virallinen juhlapuku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai pihlajanmarjoista! Tuo oli mulle uusi tieto :D Luulin että se oli jotain tekokarvaa, koska siltä se näytti. Kekseliäs idea, mutta ei kyllä edelleenkään kaunis toteutus. :D

   Poista
 3. Hih, olipas viiltävää tekstiä, hyvä analyysi. :)

  Petäjän puku oli minustakin upea, ihana väri ja ihanat kukkakoristeet. Enkä ollut Räsästä tunnistaa, kun hän illan isäntäparia lähestyi. Mietin vain, että mitä ihmettä hänelle on oikein tapahtunut... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiltävää.. :D

   Joo Räsäsen koko look hämmästytti, hän kun on usein kuitenkin ollut varsin tyylikäskin Linnan juhlissa, ja nyt meni koko look ihan mönkään..

   Poista
 4. Epäonnistujista olen samaa mieltä. Minun suosikit oli myös Tuuli Petäjä-Sirénin puku sekä purjehtija Silja Lehtinen oli todella kaunis ja ihana puku kertakaikkiaan! Makuasioita ja niistä ei voi kiistellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silja Lehtinenkin oli kyllä upea keltaisessa puvussaan. :)

   Poista