12. kesäkuuta 2013

Itsetehty turkinpippurijäätelö


Kirjoittelin täällä, että tein macaronseista ylijääneistä keltuaisista jäätelöä. Huomasin kuvia koneella katsellessani, että se jäätelö on jäänyt kokonaan postaamatta. Korjaanpa asian nyt.

Tein silloin siis macaronseja, joihin käytin valkuaiset, ja mietiskelin mihin käyttäisin keltuaiset. Googlailun tuloksena päädyin kokeilemaan jäätelön valmistamista ilman jäätelökonetta. Jäätelönvalmistukseenkin löytyi hyvin erilaisia ohjeita, helpoista "sekoita ainekset ja anna jäätyä"- ohjeista aina monimutkaisempiin ohjeisiin, joissa ainekset ensin keitettiin. Helppo reitti olisi ollut samalla varmempi onnistuminen, mutta arvelin, että keittämällä saisin lopputuloksesta enemmän oikean jäätelön kaltaista rakenteeltaan. Toki myös reteästi ajattelin, että sen verran olen leiponut että tämäkin kyllä onnistuu.

Alkuperäinen ohje jota käytin oli lakkajäätelöön, enkä tiedä mikä meni mulla ohjeen modauksessa vikaan, mutta jokin meni, sillä lopputulos ei ollut toivotunlainen.

Tässä ohje niinkuin itse tein:

Jäätelö

6 dl kuohukermaa
4 kananmunan keltuaista
2,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
(näiden lisäksi alkuperäisohjeessa oli 200 g lakkoja ja 3 rkl lakkalikööriä, mutta jätin ne pois, ja nakkasin sen sijaan sekaan turkinpippurirouhetta.)

Kaada kerma paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen lähes kiehuvaksi. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liennut. Nosta kattila pois liedeltä. Sekoita keltuaiset kevyesti ja lisää kerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehumispisteeseen. Älä keitä. Mausta seos vanijasokerilla sekä turkinpippurirouheella. Kaada seos pakastuksen kestävään astiaan ja laita pakastimeen. Kun seos on reunoiltaan jäähtynyt, vatkaa seosta sähkövatkaimella. Toista 3 kertaa jäätymisen aikana ja anna jäätyä loppuun asti.

Itse vatkasin seosta useamminkin kuin kolme kertaa, ja silti meni monta päivää ennenkuin jäätelö alkoi näyttää vähän kiinteämmältä. Kun muutaman päivän kuluttua tein lusikallatökkimistestin, ja totesin jäätelön syömäkelpoiseksi, näytti jäätelö kupissa kuitenkin tältä:


Jäätelö oli todella löysää, ja vaikka se astiassa näytti jäätelöltä, se suli nopeasti ja kupissa se näytti sulaneelta jäätelöltä. Maku oli hyvä, mutta rakenne sulanut.

Tässä vaiheessa kumosin koko satsin takaisin kulhoon, vaahdotin purkillisen kermaa ja sekoitin kermavaahdon jäätelön joukkoon. Ajattelin, että se tekisi jäätelöstä kiinteämpää. Ja oikeaan osuin. Seuraavana päivänä jäätelö oli jo oikeamman näköistä.

Toki tälläkin kertaa jäätelö suli kulhossa paljon nopeampaa kuin kaupan jäätelö, mutta rakenne oli hyvä (vaikkakaan ei vieläkään niin kiinteä että olisi saanut hienoja palloja) ja maku kohdallaan. Ihan jäätelöltä näytti ja maistui!

Uskon, että mulla meni ohjeessa vikaan siinä vaiheessa kun skippasin lakat ja lakkaliköörin ja korvasin ne turkinpippurirouheella, joka ei tietenkään ole yhtään sama asia. :D Tai sitten kuumensin seosta liedellä liian kauan.

Tällä ohjeella kuitenkaan tuskin tulee enää tehtyä, oli tosi työlästä, vaikka maku olikin lopulta hyvä. Seuraavaksi taidan nöyrtyä ja kokeilla niitä ohjeita, jotka alkuun ohitin liian simppeleinä. Ja olen myös alkanut vähän haaveilla jäätelökoneesta, kun näin Prismassa sellaisen pienen ja söpön. Eikä ollut kalliskaan. Mutta järki haraa silti vähän vastaan, että tarvitaanko me oikeasti jäätelökonetta?


2 kommenttia:

  1. Munkin mielestä jäätelön tekeminen ilman konetta on aika työlästä...:( Mutta luin Kotivinkistä tai Kotiliedestä että Arlalta tulee pian kauppoihin sellanen valmisjäätelöjuttu. Että vispataan niinkuin kermavaahto, lisätään vaikkapa suklaarouhetta ja sitten laitetaan pakastimeen, ja voilaa, jäätelö on valmista. :) Ite ainakin odotan tota kovasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, enpä oo tuollaisesta vielä kuullutkaan! Kuulostaapa mielenkiintoiselta :)

      Poista