28. joulukuuta 2014

Joulun ruokaviemiset


Tein jouluksi tänäkin vuonna joulusinappia, ja uutena juttuna kokeilin leipoa joulupöytiin viemisiksi myös saaristolaisleipää. Oon viime vuosina syönyt muutamaan kertaan niin hyvää saaristolaisleipää, että teki viimeinkin mieli kokeilla sen leipomistakin. Ja lopputulos oli itseasiassa niin yllättävän hyvä, että tämänkin leipomisesta tulee taatusti perinne. :)
Saaristolaisleipään ohje löytyi Glorian nettisivuilta täältä. Makea leipähän jakaa mielipiteet, enkä itsekään ole yhtään limpun ystävä, mutta saaristolaisleipä voin kera vie kielen mennessään. Ohjeesta olisi riittänyt kolmeen keskikokoiseen leipään. Mulla oli vaan kaksi puolentoistalitran leipävuokaa, joten kolmas (meille itsellemme) leipä tehtiin pyöreään pieneen kakkuvuokaan (halkaisijaltaan 16 cm vuoka). Leivoin leivät jo sunnuntai-iltana, jotta leivät ehtivät tekeytyä jääkaapissa ennen joulua.

Vein leivät sekä omille vanhemmilleni, että anoppilaan joulupöytiin, ja molemmissa paikoissa leivät hupenivat parempiin suihin. Nyt kun nämä saaristolaisleivät onnistui yli omien odotusten, tuli itselleni intoa kokeilla muitakin leipäohjeita jatkossakin.Joulusinapin puolestaan tein samalla reseptillä kuin viime vuonnakin. Sinapin ohje löytyi täältä.

Joulusinappi

Tarvitset: 
1 ½ dl sinappijauhoja
1 ½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
½ rkl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

Tee näin:
Mittaa kattilaan sinappijauhe ja sokeri, sekoita. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Kypsennä sekoittaen ja varoen ettei pala pohjaan. Lisää vähän jäähtyneenä etikka ja myöhemmin vielä konjakki. Sekoita hyvin. Kaada purkkeihin.

Ohjeesta tuli valmista sinappia n. vajaa kolme desiä. Mun purkit oli parin desin vetoisia, joten vähän jäi vajaan näköisiksi, mutta koska tää sinappi on tosiaankin väkevää, tuo määrä riitti hyvin. :)

Meillä on vielä oma, kolmen kilon kinkku pakkasessa, joka paistetaan vähän myöhemmin, joten sitä varten täytyy vielä jossain vaiheessa keitellä itsellekin purkillinen tätä joulusinappia. :)4 kommenttia:

 1. Minäkin tein jouluviemisiksi saaristolaisleipää ja konjakkisinappia! :D

  VastaaPoista
 2. Annoitko leipien tekeytyä kylmässä omissa vuo'issaan vai kippasitko ne tarjottimelle tms (kuten kuvassasi)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin pois vuoistaan kun olivat jäähtyneet, ja laitoin jääkaappiin muovipusseissa. :)

   Poista