28. kesäkuuta 2016

Unipesä - tarpeellinen vai turhake?


Ompelin vauvallemme unipesän, kun olin viimeisilläni raskaana. Arvelin, että tämä tulisi olemaan tarpeellinen, ja niin se on todellakin ollut. :) Ajattelinkin, että voisin kirjoitella käyttökokemuksia nyt melkein kolmenkuukauden jälkeen, sillä kaikille nämä unipesät ei varmaankaan ole tuttuja.

Unipesä on ollut meillä päivittäin käytössä siitä päivästä asti, kun tulimme synnäriltä kotiin pienen käärömme kanssa. Alkuun unipesä oli sekä öisin pikkuisen omassa pinnasängyssä, että päivisin olohuoneessa kehdossa. Unipesä oli kätevä nostaa välillä sohvalle viereen, ja se oli meillä mukana myös mummuloissa, kun vauva nukkui siinä välissämme perhepedissä. Unipesä oli turvallinen pesämäinen nukkumapaikka, joka kasvoi vauvan mukana reunojen kiristystä höllentämällä.
Kaksikuukautiselle vauvalle unipesä ei enää mahtunut kehtoon, joten silloin se palveli lähinnä vauvan omassa sängyssä, pienentäen sängyn turvalliseksi paikaksi nukkua. Enää pariin viikkoon emme ole käyttäneet sitä vauvan sängyssäkään, vaan tällä hetkellä unipesä on käytössä enää joskus meidän sängyssämme. Kohta koko unipesän saa pakata varastoon, kun vauva on jo niin iso ettei sitä enää tarvitse eikä hän siihen mahdu tai siinä viihdy. Meidän vauva on tosiaan pian jo kolmekuinen, ihan hurjaa.

Unipesälle siis iso peukku täältä, meille se on ollut yksi tarpeellisimmista jutuista pikkuvauvan kanssa. Vauva selvästi rauhottui tutussa pesässä ja nukkui siinä hyvin. Kunnes tosiaan alkoi olla niin pitkä ja touhukas että tarvitsi enemmän tilaa ympärilleen potkiakseen ja heilutellakseen käsiään - siinä vaiheessa pesä ei enää ollut lemppari. Nykyään koen sen silti edelleen turvalliseksi paikaksi jättää vauva vaikkapa päikkäreille meidän sänkyymme, kun pyörimään opettelevaa pitää aisoissa laidat. :) Kiinni pesää ei tosiaan enää useampaan viikkoon ole pidetty, vaan nyt se toimii enää laitoina.

Sellainen vinkki jakoon, että kannattaa joko harkita tekevänsä unipesään erillisen patja-osan, tai sitten tehdä kuten me ja käyttää unipesän pohjalla vielä erillistä lakanaa vahinkojen varalta. Itse ompelin pesää varten lakanakankaasta muutaman pienen lakanan, joita pidettiin kaksikerroin pesän pohjalla - säästyipä itse pesä sitten pukluilta, kuolalta ja vaippavuodoilta. :)

Vähän haikea mieli, kun aika kuluu niin nopeasti, eikä tätä pesääkään kohta enää meillä tarvita. 

Onko unipesät teille tuttuja, ja jos on niin oletteko kokeneet ne yhtä tarpeellisiksi kuin minä koin? :) Vauvat ja perheet on erilaisia, ja oon huomannut että toisen tarpeellinen on toiselle turhake, siksi näistä jutuista on aina kiva vaihtaa mielipiteitä. :)

8 kommenttia:

 1. Minä juuri ompelin tällaisen tulevalle vauvalle ja mietin koko ajan että onkohan tämä ihan turhake. Kiva kuulla että on ollut hyötyä teille, toivottavasti myös meille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että unipesä pääsee teilläkin ahkeraan käyttöön! :) Ja onnea tulevasta perheenlisäyksestä! <3

   Poista
 2. Ihana! Tuollaista täytyisi kokeilla itsekin. Syyskuun loppuun asti olisi aikaa opetella, mutta löytyisiköhän jostain pesänteko-ohjeita ihan aloittelijalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämän tekeminen onnistuu kyllä aloittelijaltakin, ei ollut vaikeaa. :) Suuri Käsityö - lehden helmikuun numerossa oli ohje ja kaavat, ja googlettamalla löytyy joistakin käsityöblogeistakin hyviä vinkkejä ja vaihekuvia. :) Tekemään vain rohkeasti!

   Poista
 3. Esikoinen syntyi keskosena ja hänellä oli keskoskaapissa tehty pyyheistä rullaamalla tuommoiset pesäreunukset, toivat turvaa kuulemma. Hänen kotiutuessaan pyöritin kotona samanlaiset rullat ikään kuin pienentään isoa pinnasänkyä. Silloin ei vielä ollut näitä pesiä. Nyt vauvalle en tullut ommelleeksi vaikka mielessä kyllä kävi. Oli niin ns iso tyttö verrattuna veljeensä että jäi rullatkin pyörittämättä vaikka varmasti olisivat olleet kivat. Saatika sitten pesä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa nojoo, tuollaiset pyyherullathan toimii samalla tapaa, kätevää! :) Onhan nää pesät niitä juttuja joita ilmankin pärjää, mutta on silti käteviä käytössä. Ja varmasti riippuu vauvastakin että tarvitseeko pesää tai muuta turvakseen, meidän vauva selvästi tykkäsi ja rauhottui silloin ihan pienenä nukkumaan ihan eri tavalla tähän pesään kuin sänkyyn ilman pesää. :)

   Poista
 4. Unipesä onpa kiva nimi. Tuo näyttää niin turvalliselta. On todella kuin pesä, seinämykset lähellä vauvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin tuo unipesä on kaunis ja kuvaava nimi. :) Vauvalla varmasti hyvä nukkua. <3

   Poista