6. heinäkuuta 2016

Gluteeniton ja laktoositon minttusuklaarahkakakku







Tein toissapäivän vieraille gluteenittoman rahkakakun, josta tuli niin hyvää ettei tästä kyllä hoksaisi millään että pohja on tehty gluteenittomista kekseistä. Minulla itselläni taas on laktoositon ruokavalio, joten tämä kakku on sekä gluteeniton että laktoositon. Erikoisruokavalioleivonnasta on kyllä tullut paljon helpompaa kuin se oli ennen; laktoosittomana löytyy lähes kaikkea ja gluteenittomissakin on tosi hyvät valikoimat ihan pienissäkin kaupoissa.

Tein ohjeen taas puolikkaana pieneen vuokaan, mutta tässä määrät tuplattuna jolloin sopiva vuoka olisi tavallinen 24 cm irtopohjavuoka. Ohje löytyi Valion sivuilta, muutin vain pohjan gluteenittomaksi, joten tässä ohje kakkuun kuten sen itse tein. Tämä kakkuun tuleva minttusuklaarahka on mun suurta herkkuani ihan sellaisenaankin, joten mulla oli suuret odotukset tätä kakkua kohtaan - ja ne kyllä täyttyivät. Koostumus oli ihanan pehmeä ja ilmava, eikä kakku ollut niin makea kuin juustokakut usein ovat.

Gluteeniton ja laktoositon minttusuklaarahkakakku

Pohja
180 g gluteenittomia ja laktoosittomia suklaacookieseja
60 g margariinia

Täyte
4 liivatetta
3 dl Laktoositonta vispikermaa
2 1/2 prk (á 200 g) Valio laktoositonta minttu-suklaa rahkaa
1/2 dl sokeria
2 rkl laktoositonta maitoa

Koristeluun
Tummaa suklaata rouhittuna (tarkista että se on sekä laktoositon että gluteeniton)
Mintunlehtiä

Ohje

  • Hienonna keksit, ja lisää niiden joukkoon sulatettu voi. Levitä seos leivinpaperilla pohjustetun irtopohjavuoan pohjalle.
  • Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita sokeri rahkan joukkoon.
  • Kuumenna maito kiehuvaksi esimerkiksi kahvikupissa mikrossa. Liota pehmenneet ja valutetut liivatelehdet kuumaan maitoon, sekoita.
  • Valuta liivateseos ohuena nauhana rahkan joukkoon ja sekoita.
  • Nostele lopuksi kermavaahtoseos joukkoon.
  • Levitä massa vuokaan ja tasoita pinta. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään 4 h. 
  • Irrota kakku vuoasta ja leivinpaperista ja siirrä tarjoilulautaselle.
  • Koristele tummasuklaarouheella sekä mintunlehdillä

  • Gluteenittomassa leivonnassa täytyy muistaa olla tarkkana myös murusten kanssa; tehdä taatusti muruttomilla pöydillä ja välineillä, käyttää rasvaa omasta pakkauksestaan (ettei mukana mene leivänmuruja) ja tarkistaa myös esimerkiksi tummasta suklaasta ettei se sisällä lausetta "saattaa sisältää vehnää". Kaikilla gluteenitonkaan ruokavalio ei tietenkään ole ihan niin ehdoton, mutta monilla tulee ikäviä oireita pienestä murusestakin, joten näiden kanssa kannattaa leipoessa olla tarkkana. :)

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti