27. syyskuuta 2017

Arjen hengähdystauko


Kaupallisessa yhteistyössä Kaleva

Minä olen aina ollut ahkera lukemaan ja rakastanut paperisia lehtiä, ja oon aiheesta kirjoittanut täällä blogissakin aiemminkin. Luen ja seuraan medioita paljon myös näytöiltä - puhelimesta ja tietokoneelta, mutta mulle on tärkeää saada edelleen myös konkreettinen lehti tai kirja hyppysiini, sillä onhan paperiversioissa ihan oma fiiliksensä. Pääsin nyt tekemään yhteistyötä sanomalehti Kalevan kanssa, ja kertomaan omasta suhteestani Kalevaan, Oulun omaan paikallislehteen.

Mähän en oo avojalakanen oululainen, vaan oon tullista tullu - niinku Oulussa sanotaan. Oon asunut Oulussa vasta reilut kaksi vuotta, ja sitä ennen pari vuotta Kempeleessä Oulun kupeessa - mutta alunperin oon kuitenkin Keski-Pohjanmaalta. Kaleva on kuitenkin kuulunut mun arkeeni kaikki nämä neljä vuotta mitä täällä seudulla oon asunut - sitä on tilattu välillä kotiin ja muulloin oon lukenut sen päivittäin kannesta kanteen työpaikalla. Mulle on tärkeää olla perillä asuinkaupunkini asioista, ja tänne muuttaessakin koin että Kalevan kautta pääsin nopeammin perille oululaisuuteen.

Kaleva oli työpaikan taukohuoneessa se lehti, joka piti ehtiä nappaamaan nenän alle jo ennen kahvikuppia. Sen osioita jaettiin ja vaihdeltiin työkavereiden kesken, että kaikki saivat lehden luettua - ja aina lehden jutut kirvoittivat myös lisäkeskustelua kahvikuppien ja lounaiden äärellä. Kaleva oli olennainen osa rentoutumista kesken työpäivän, pieni rauhallinen hetki kun aivot sai surrata jotain muuta kuin työasioita, ja samalla pääsi kärryille niin kotikaupungin kuin maailmankin tapahtumista.

Äitiyslomalle jäädessäni tuntui aamukahvilla tyhjältä, kun ei ollutkaan sitä jokapäiväistä Kalevaa nenän alla- ja niinhän sitä piti pätkä laittaa tilaukseen, kun nettilehti ei vaan korvannut paperisen version jättämää tyhjiötä.
Nyt touhukkaan taaperon äitinä mun uutistietämykseni on pelastanut Kalevan digilehti, kun aamuisin en ehdi vielä paperiseen lehteen syventymään. Kalevan digiversiosta oon selaillut heti aamulla pääuutiset, ja sitten päivällä rauhallisena ajankohtana (yleensä pojan päikkäriaikaan siis) oon syventynyt paperiseen lehteen ja lukenut siitä ne jutut, mitkä aamulla vain silmäilin, mutta pistin merkille myöhempää syventymistä varten. Kaleva, kahvi ja käsityöt onkin mun kova kolmen k:n comboni päivän rentoutumishetkeen. :D Kännykällä tulee selattua paljon nettiä ja uutissivustoja arjen lomassa, mutta se tulee tehtyä vähän siinä kaiken sivussa lyhyinä hetkinä - kun taas paperilehden avattuaan siihen syventyy eri tavalla. Ja siinäpä piileekin se yksi paperiversion iso etu verrattuna digilehtiin - paperilehteen syventyessä sitä istahtaa paikalleen joko sohvalle tai pöydän ääreen, ja oikeasti rentoutuu sekä rauhoittuu.

Mulle Kaleva edustaa laadukasta mediaa. Siinä missä iltapäivälehtien ja ilmaislehtien sisällön taso vaihtelee, ja sisältää paljon virheellistäkin informaatiota - Kalevaan luotan. Kaupungin tapahtumatkin tarkistan ensimmäisenä Kalevan verkkosivuilta, sillä sieltä saan nopeimman ja paikkaansapitävimmän tiedon.Yksi Kalevan parhaita puolia on sen monipuolisuus erilaisine mielenkiintoisine teemaliitteineen, joista yksi suosikkini on sisustuspainotteinen Koti-Kaleva. Digiversiossa ehdoton iso plussa on myös se, että sekä Kalevaa että teemaliitteitä pääsee sovelluksen kautta lukemaan myös pitkästi taaksepäin.

Jos teissä lukijoissani on Oulun seudulla asuvia, joille ei jostain syystä Kalevaa tule, voitte testata Kalevaa ilmaiseksi kaksi viikkoa; joko paperilehtenä+diginä, tai halutessanne pelkkänä digiversiona. Muutkin kuin oululaiset voivat tutustua tähän paikallislehtien helmeen digiversion kautta. :) Tilaamaan pääset TÄSTÄ, eikä testijakson tilaaminen velvoita mihinkään jatkotilauksiin.

Mun arkeeni Kaleva on kuulunut nyt neljä vuotta, ja se on ehdottomasti mulle paikallislehtien ykkönen. Kuuluuko teidän arkeenne paperiset sanomalehdet, vai ootteko jo siirtyneet kokonaan digiaikaan sanomalehtienkin kanssa? :) Mä olen niin perinteiden vaalija, että mun elämästäni paperiset sanomalehdet ei varmasti ikinä syrjäydy digilehtien vuoksi.

2 kommenttia:

 1. Minä tykkään syödä aamupuuroni+kahvini Ilkka lehden kera.
  En osais aloittaa päivääni ilman paperiversiota. Onneksi Ilkka muuttu pienemmäksi olisko ollut ensi vuoden alusta. Silloin se mahtuu pöydälle paremmin.
  Ulkomailla luen lehden netistä, pikkasen pysyy paikkakunnan asioissa kiinni.Vaikka enemmän luen kotona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevahan muuttui tällaiseen pienempään versioon myös parisen vuotta sitten jos oikein muistan. Aluksi olin sitä mieltä että koko oli ennen parempi, mutta kyllähän tää pienempi koko on paljon näppärämpi, ja nykyään tykkään että onneksi koko pieneni. :)

   Poista