23. joulukuuta 2023

Adventtisukat 2023 - osa 4

Huomenna on neljäs adventti ja jouluaatto, joten on aika neuloa sukat valmiiksi! :) 
Adventtisukat 2023 - osa 4

Tänään neulotaan sukat valmiiksi. Vielä pätkä kirjoneuletta ja kärkikavennukset sekä sukkien viimeistely, niin sukat ovat valmiit joko sujautettavaksi jouluksi omaan jalkaan tai paketoitavaksi lahjapakettiin.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 23.) 

Koko ruutupiirroksen tekemällä sukista tulee ohjeenmukaisella langalla ja 3,5 numeron puikoilla neulottuna suunnilleen 39 kokoiset sukat (Toki tähän kokoasiaan vaikuttaa paljon myös oma neulekäsiala). Siinä tapauksessa kuvion ollessa valmis pikkuvarvas juuri peittyy.

Jos jalkasi on paljon pienempi, voit joko jättää kuviokerroksia pois, tai neuloa lyhyemmän kärkikavennuksen. Jos taas jalkasi on isompi, neulo vielä joku kuviokerros uudelleen tai neulo muutama ylimääräinen kerros pohjavärillä ennen kärkikavennuksia.

Tässä alla vielä jalkaterän kirjoneuleosuuden ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan hahmottamista:

Kärkikavennukset:

- Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, katkaise kuviovärin lanka, ja jatka neulomista pelkällä pohjavärillä. Eli minun väreissäni tummansinisellä.
- Ruutupiirroksen jälkeen seuraavalla kerroksella tasaa puikkojen silmukkamäärät kaventamalla 2 o yhteen joka puikon lopussa, jotta sinulla on jokaisella puikolla 12 silmukkaa.
- Aloita sitten kavennukset puikon keskellä ja lopussa seuraavasti: Neulo nyt joka puikolla *4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen neljä normaalia kerrosta ilman kavennuksia.  Seuraavalla kerroksella neulotaan *3 o, 2 oikein yhteen, 3 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kolme normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavaksi neulo *2 o, 2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kaksi normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavalla kerroksella neulo *1 o, 2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen yksi normaali kerros ilman kavennuksia.Seuraavalla kerroksella neulo *2 o yhteen, 2 o yhteen*, ja vielä seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*. Vedä sen jälkeen lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele.

Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa sukat kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Ihan mahtava apuväline tähän viimeiseen vaiheeseen on vaatehöyrystin, jota itse nykyisin käytän neuleiden höyrytykseen. Sillä homma sujuu niin helposti ja nopeasti, ilman vaaraa siitä että neuletta tulisi silittäneeksi kuten silitysraudan kanssa voi käydä jos sillä painaa sukkia. Silitysraudallakin höyrytys kuitenkin onnistuu helposti, kun höyryttää harson läpi ja varoo painamasta sukkia raudalla.

Silitysraudalla höyrytyksen teen itse niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei tietenkään ole tarkoitus, joten muista höyryttää varovasti. Viimeistely on tärkeä kohta kirjoneuleissa, sillä se viimeistelee työn ja saa silmukat asettumaan kauniisti paikoilleen.

Nyt adventtisukkasi ovat valmiit! :) Ei muuta kuin jalkaan tai käärimään ne pakettiin! <3


Tägätkää kuvianne edelleen instagramissa hashtageilla #adventtisukat2023 ja #sweetthingsadventtisukat2023, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) On ollut aivan huippua seurata teidän sukkienne edistymistä, ja nähdä upeita väriyhdistelmiänne kun olette jakaneet kuvia sukistanne. <3

Ihanaa, että olit mukana neulomassa! <3 Lämmintä joulua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti