16. kesäkuuta 2013

Lehtijuttu - Keskipohjanmaa 15/06/2013


Eilisessa Keskipohjanmaa -lehdessä oli yhteisjuttu minusta ja ystävästäni Annasta, AICA designin ja Anna Nygård Designin tiimoilta.

Oma naama löytyi heti etusivulta, mikä yllätti ja järkytti heti aamulla. Itse juttu näkyy tuossa alla, ja kirjoitin lisäksi jutun vielä auki tuohon alle, kun kuvasta oli hankala saada tekstistä selvää.




Sanni Aho
KOKKOLA (KP)

Moderneja tuotteita perinteisin menetelmin
Käsityöharrastuksesta kipinä omien tuotteiden valmistukseen

Ekologiset arvot ja kierrättäminen ovat tulleet jäädäkseen ja edulliset tai jopa ilmaiset materiaalit ovat haluttua tavaraa. Kahvipaketeista punottu laukku on ehkä se tunnetuin kierrätystuote, mutta nykyajan käsityöläiset kehittävät tuotteita uusista materiaaleista.
   – Suurin ongelma kierrätystuotteiden tekemisessä on pääseminen käsiksi suureen määrään tasalaatuista materiaalia, tiivistää AND-tuotemerkin yrittäjä Anna Nygård.

Anna Nygård ja Annika Levänen käyttävät vapaa-aikaansa omien tuotteiden kehittelyyn. Tytöt tutustuivat opiskeluaikana ja valmistuivat muutama vuosi sitten Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööreiksi. Molemmat ovat päätyössä muualla, Anna vöitä ja asusteita toimittavassa yrityksessä ja Annika vaateliikkeessä, mutta illat ja viikonloput kuluvat oman tuotemerkin parissa. Sekä Annan AND:in että Annikan AICA Designin tuotteet näkivät ensikertaa päivänvalon Kokkolassa viime joulun alla pidetyssä Pop up-kauppa Himmelissä.

Virkaten suojapusseja elektroniikalle

Kannuksesta kotoisin oleva Annika Levänen on tehnyt käsitöitä pienestä pitäen ja itse tekeminen on rakas harrastus. Lempitekniikka riippuu oikeastaan vuodenajasta, sillä kesäisin maistuu virkkaaminen ja ompelu, talvisin neulominen. Lisäksi hän askartelee ja on pitänyt kansalaisopistossa kursseja korttien tekemisestä. Novitalle Annika on tehnyt freelancerina neulemalleja ja esimerkiksi suositut tennarivillasukat ovat hänen suunnittelemansa.

– Keksin viime syksynä kotelot älypuhelimille ja tablet-laitteille, kun aloin tosissani miettimään minkälaisille tuotteille olisi tarvetta ja kysyntää. Kokeilin muutamia eri tekniikoita ja päädyin sitten virkkaamaan pussukat tuotteille. Sattumalta pari viikkoa sen jälkeen kun olin saanut ensimmäiset tuotteet valmiiksi ja sivut Facebookiin auki, otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin mukaan Himmeliin, Annika kertoo tuotemerkkinsä syntytarinasta ja ensimmäisestä myyntikanavasta.

Sittemmin virkattujen kännykkäkoteloiden lisäksi AICA Design-merkin alta löytyy kangaskasseja, mukinalusia, heijastimia ja huopaisia kännykkäkoteloita. Suunnitelmissa Annikalla on lisätä valikoimaan enemmän sisustustuotteita. Joulun alla Himmelissä tuotteiden menekki yllätti ja silloin piti tehtailla täydennystä valikoimiin jatkuvasti.
– Nyt tuotteita menee tasaisella kysynnällä ympäri Suomen. Teen koteloita myös ihan tilaustyönä asiakkaan puhelimen mittojen mukaan ja väritoiveita kuunnellen.

Materiaaliksi kännykkäkoteloille Annika on valinnut nimenomaan puuvillalangan, joka on puoliksi kierrätyspuuvillasta valmistettua.
– Materiaalivalinta sulkee pois joitakin kivoja värejä, mutta puuvillalangasta virkattu pussi taas pysyy hyvin muodossaan ja laitteiden näytöt pysyvät siinä hyvänä.

Annikalle käsityöt ovat intohimo ja kun toteutuspuolelle riittää aikaa, niin markkinointipuoli jää väkisinkin vähän vähemmälle ajan puutteen vuoksi. Haaveena Annikalla on jonain päivänä olla yrittäjä, mutta mikään kiire hänellä ei ole heittäytyä työllistämään itse itseään. Harrastuspohjalla ideoiden kehittelyyn on aikaa ja intoa.

Erehdysten kautta koreiksi

Annan kohdalla kaikki alkoi pari vuotta sitten pilttipurkeista, kun hän äitiyslomalla ollessaan pesi ja valmisti lasipurkeista sylinterin muotoisen valaisimen. Valaisin kävi Habitaressa ja Annan harrastus kierrätysmateriaalien hyödyntäjänä sai alkusysäyksen.

– Silloin alussa sain kavereilta esimerkiksi vanhoja lamppuja materiaaleiksi ja nyt kun olen saanut vähän tunnettuutta muuallakin Suomessa, niin isommat firmat saattavat ottaa yhteyttä ja tarjota materiaalijämiä. Kaikkea en pysty hyödyntämään, mutta on mukava että kiinnostusta löytyy yritysmaailmastakin, kehuu Anna.

Kotona remontista tähteiksi jääneet sälekaihtimet pyörivät Annan projekteissa pitkään mukana ja hän koetti keksiä tapoja hyödyntää niitä. Korin punomisen hän aloitti monesti, mutta lopetti homman yhtä monta kertaa, kunnes lopulta keksi oikean tekniikan.
– Olisi ehkä ihan ensimmäisenä pitänyt käydä lukemassa kirjastossa pärekoriohjeita, niin ei olisi tarvinut pitkään yrittää itsekseni, Anna nauraa.

Nyt korin tekeminen onnistuu hetkessä ja Anna on käynnistellyt tuotantoa opettamalla eri toimintakeskuksissa sälekorien tekemistä. Anna ostaa valmiit korit keskuksilta ja lähettää ne eteenpäin jälleenmyyjilleen tai netin kautta ostajille. Myös materiaalin hankinnan eteen Anna on tehnyt pitkän taustatyön ja eri säleverhojen ominaisuudet ja värisävyt ovat tulleet tutuksi. Korimateriaaleiksi päätyy kaihtimien teossa pätkityt pätkät ja jälleenmyyjilleen Anna pystyy tarjoamaan valkoisia ja hopeisia koreja sekä puujäljitelmää. Mustaa sälekaihdinta on saatavilla todella vähän ja ne menevät aina kaikki heti.

 – Eri sälekaihdinfirmoilla on eri laadut ja joidenkin firmojen kaihtimet eivät sovi ollenkaan korien tekoon. Nyt olen kuitenkin saanut sovittua erään sälekaihdinyrityksen kanssa, että he toimittavat ylijäämämateriaalin minulle.

Osa-aikayrittäjänä Anna tekee nykyään nelipäiväistä työviikkoa ja perjantait on pyhitetty AND:in kehittelyyn. Haaveissa ja toteutettavana on oma verkkokauppa sekä uusia tuotteita tuotemerkin alle.
– Korien tuotannon käynnistäminen on ottanut oman aikansa, mutta nyt näyttää hyvälle.

Annan ja Annikan nettisivut: www.annanygard.com ja www.aicadesign.fi


Tee itse, hyvä siitä tulee

VHS-nauhasta virkattu kori

VHS- kasetteja on kotitalouksien vintit pullollaan ja nauhurit on jo aikaa sitten kiikutettu säilytykseen. Videokasettinauhaa voi kuitenkin valjastaa uusiin käyttötarkoituksiin ja siitä voi virkata matonkuteiden tapaan koreja. Materiaaliksi kuvan koriin riitti noin puolikas nauhallinen. Myös pakkausmuovi tai muovikassit sopivat virkkaamiseen, kunhan ensin leikkaa muovin kuteeksi.
- Erityisesti pakkausmuovikudetta on melko helppo virkata, vinkkaa Annika.

Korista lamppu

Valaisimia aivan aluksi tuunannut Anna vinkkaa liittämään muovikorin lampunjohtoon, joita saa kaupasta.
- Korin rei'istä valo siivilöityy hauskan näköisesti kattoon tai seinään muodostaen erilaisia kuvioita, Anna sanoo. Lamppuina kannattaa käyttää ekologisempia LED-valoja, niin ei ole vaaraa kuumenemisesta.



Lisää juttua löytyy myös KP24.fi:n nettisivuilta, tästä juttuun.

---

Meiltä pyydettiin juttuun siis omien tuotteidemme lisäksi diy- vinkit lehden lukijoille, itse vinkkasin tuon korien virkkaamisen VHS-nauhasta ja pakkausmuovista, lisää kuvia noista materiaaleista virkkaamistani koreista löytyy vanhoista blogijutuistani täältä ja täältä.

Kiitos jutusta Sanni, ja kiitos kuvista Pekka!

3 kommenttia:

  1. Tosi kiva juttu ja hyvää näkyvyyttä, onnea! :)

    VastaaPoista
  2. Sitähän ollaan ihan julkkiksia, hyvä lehtijuttu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, onneksi ei sentään silti julkkiksia! :D Mutta kiitos!

      Poista