13. joulukuuta 2013

Itsetehty joululahja - ihana vai epämieluisa lahja?


Luin muutama päivä sitten Kalevasta ruokatunnilla pikkujutun, jossa julkaistiin mielipidekyselyn tulokset aiheesta "Onko käsityö hyvä joululahja?", ja asia on mietityttänyt mua siitä asti.

Tuloksina noin puolet vastaajista oli sitä mieltä on käsityö on hyvä lahja, ja puolet oli toista mieltä. "Kotikutoisia vetimiä ei pidä Erkkikään oikeassa elämässä. Ne hautautuvat kaappiin pölyttymään." Kuului yksi vastustajan kommentti. Ja se kolahti aika ikävästi, kun noiden kotikutoisten vetimien tekoon tulee omaa aikaa käytettyä, ja niitä paljon myös lahjaksi annan.


Itse olen aina arvostanut itsetehtyjä joululahjoja, varmasti siksi koska meillä on aina tehty käsitöitä ja annettu niitä myös lahjaksi. Ahkera mummu piti suvun villasukissa, ja äiti on tehnyt käsitöitä aina laidasta laitaan. Itsekin oon antanut itsetehtyjä joululahjoja koko sen ajan, kun olen joululahjoja ylipäätään antanut. En anna pelkästään itse tehtyä, mutta kyllä niitäkin on aina joukossa.

Kalevan nettisivuille oli koottu lisääkin kommentteja, yksi tuumasi että "kuvastaa piheyttä lahjan antajalta kun ei raaski ostaa." Ihanko totta, piheyttä?? Kommentin kirjoittaja ei selvästikään ole ikinä tehnyt mitään itse, sillä säästöähän siitä ei todellakaan synny. Esimerkiksi koneella kudotut villasukat saa kaupasta alle kympillä, mutta itsetehdyissä jo langat maksavat helposti yli sen, ja siihen päälle vielä kymmenien tuntien työ ja vaivannäkö... Samoin kaupasta saa varmasti halvempia vaatteita kuin itse tekemällä. Tuntuu siis vähän pahalta ajatella, että joku ajattelee itsetehdyt lahjat piheytenä.

Käsityölahjan puolustajistakin löytyi niitä joiden mielestä itse tekemällä säästää: "Kyllä saa nyt luvan kelvata itse tehty, kun on matti kukkarossa!" . Tuokin kommentti asettaa käsityölahjat ostettuja alempiarvoisiksi, kun kerran rahanpuutteessa itsetehtykin saa kelvata.
"No eihän se ole oikeankokoinen se sukkapari kuitenkaan." Niin, no aina ei mee nappiin vaikka kuinka yrittäisi. Itse kyllä pyrin ottamaan hyvin selville niin lahjansaajien koot, lempivärit ynnä muut niin ostetuissa kuin itsetehdyissäkin lahjoissa, mutta eihän se nyt vaan aina natsaa vaikka kuinka yrittäisi. Silloinkin ajattelen ajatuksen kuitenkin lämmittävän.

"Tekijän kädenjälki ja sydän kun ovat mukana, voiko olla parempaa lahjaa." Tähän ainakin itse pyrin. En jaa joka joulu samoja itsetehtyä lahjoja jokaiselle, vaan käytän oikeasti aikaa miettimällä, mitä kukakin tarvitsisi tai mistä voisi tykätä. Silloin lahjat ovat sydämellä tehtyjä.

"Minulle jos joku joskus laittais lahjan, niin käsityö ois ehdoton ykkönen. Sellasille, jotka harrastaa käsitöitä se olis suorastaan LOUKKAUS". Tämä kommentti meni itseltäni vähän ohi, miksi käsitöitä tekevälle olisi loukkaus antaa itsetehtyä lahjaksi? Itse kun annan mielelläni käsitöitä lahjaksi myös taitavalle käsityötekijälle, koska hän ainakin arvostaa käsityölahjoja täydellä sydämellä, kun tietää itsekin, etteivät ne itsestään ja ilmaiseksi synny. Ja itsekin olen onnellinen käsityölahjoista, vaikka paljon teen itsekin.Muistan myös vuosien takaa toisen lehtijutun vuoksi tulleen pahan mielen, kun itsetehtyä halveksuttiin. Käsityölahjoihin se ei liity, mutta itsetehdyn arvostamiseen sitäkin enemmän. Tein vanhojentanssipukuni lukiossa itse. Tein sitä huolellisesti ja tykkäsin lopputuloksesta paljon, sekä olin tosi ylpeä siitä että tein pukuni itse. Sitten luin naistenlehdestä lehtijutun, jossa joukko pääkaupunkiseudun tyttöjä oli valitsemassa omia vanhojentanssipukujaan juhlapukuliikkeistä. Jutussa tytöt korostivat, että vanhojentanssipukuun täytyy panostaa ja se täytyy ostaa alan liikkeestä, en muista enää sanatarkkaa sanamuotoa, mutta tytöt olivat sitä mieltä että kyllä vähän kieroon katsottaisiin, jos joku ilmaantuisi tansseihin jossain itse tehdyssä mekossa. Se särähti silloin korvaan ja tuntui ikävältä, koska itse olin juuri tekemässä niin, menossa tansseihin itse tehdyssä mekossa. No, meillä maalla tansseihin tuli muitakin tyttöjä itsetehdyissä mekoissa, ja kaikki upeina! Ajattelin loppupeleissä lähinnä, että onneksi itse en ole niin kapeakatseinen että arvostaisin vain kaupasta ostettua, tai etten arvostaisi omia taitojani. Vähän provosoiden tohtisin myös yleistää, että maalla varmasti itsetehtyä arvostetaankin enemmän mitä isommissa kaupungeissa, vaikka toki poikkeuksia aina löytyy molempiin suuntiin.


Kaikesta nillityksestäni huolimatta, onneksi ainakin mun lähipiiristä löytyy monia käsitöitä arvostavia ihmisiä. Ja arvostamattomista oon päättänyt olla välittämättä, en vain aio myöskään tuhlata enää arvokkaita käsitöitäni lahjoittamalla niitä sellaisille jotka niitä eivät arvosta. :)

Käsitöiden tekeminen on myös selvästi trendikkäämpää tällä hetkellä, kuin muutamia vuosia sitten, jolloin se oli monien mielestä ihan mummo- harrastus. :D Sitä myötä arvostus käsitöitä kohtaankin on varmasti noussut, ja toivottavasti nousee koko ajan. Kädentaitoperinteet kun on niin arvokas asia tässä modernistuvassa ja teknologiakeskeisessä maailmassa, että niitä kannattaa pitää yllä ja viedä eteenpäin.Nyt kuulisin mielelläni teidän ajatuksianne aiheesta... kommenttiboksi on avoinna. :)

35 kommenttia:

 1. Siis todellakaanhan itse tekemällä ei mitään säästä! Varsinkin kankaiden hinnat ovat älyttömän korkeat ja just jostain henkkamaukalta sais vitosella jonkun bodyn. Että eipä se köyhyyttä ole antaa itse tehtyä. Itse arvostan käsitöitä, johtuen varmaan siitä, että itsekin niitä teen ja täytyy myöntää, että pukinkontistakin niitä löytyy melko paljon. Kukaan ei ole ainakaan koskaan valittanut ja esimerkiksi kummipojan äiti toivoo aina merkkipäivinä, että tekisin jotain vaatetta, kun kaupasta ei saa niin hyvin istuvia ja erilaisia vaatteita. Kummipoika on mallia erittäin pitkä ja laiha! Käsitöistä ei myöskään makseta hyvin vaan oletetaan, että se itse tehty ei saa maksaa enempää kuin juuri se henkkamaukan paita, joka tuotetaan lapsityövoimalla jossain halpamaassa.

  Itse ostin juuri äsken uuden kukkaron, semmoisen Marimekkotyylisen, mutta kaksiosaisen ja maksoin siitä 18e. Moni järkyttyi kuullessaan hinnan, mutta mieluummin maksan tuon sille pienelle yrittäjälle mitä sen 10e Marimekolle, joka ei tuotteitaan Suomessa tee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on toinen aihe josta voisin kirjoittaa kirjan tai vaahdota koko päivän, tuo ettei käsitöistä olla valmiita maksamaan! Oon kuullut kommentteja siihenkin suuntaan, että käsitöistä pitäisi pyytää vähemmän kuin niistä kaupan halpamaissa tuotetuista, koska käsityöt on _vaan_ itse tehty... Aihe joka saa mut näkemään punaista sekunnissa.

   Ja tuohan on mahtavaa, että kummipoikasi äiti oikein toivoo itsetehtyä. :) Multakin muutamat läheiset usein toivoo itsetehtyä, ja se tuntuu kyllä kivalta. Että kyllä niitäkin onneksi löytyy, jotka ymmärtää itse tehdyn arvon!

   Ja minäkin olen itse ehdottomasti niitä, jotka mielellään maksavat käsin tehdystä ja pienen yrittäjän tuotteesta. Olen jopa neuvonut joitakin hintojaan polkeneita myyjiä nostamaan hintojaan, ja käskenyt arvostamaan omaa tekemistään niin, ettei polkisi myyntihintoja alle materiaalikulujen. Se kun ei ole kenenkään etu...

   Poista
 2. Otan mielelläni itsetehtyjä lahjoja vastaan ja anna itsetehtyjä lahjoja.Itsetehty ei todellakaan ole halvempi kuin kaupasta ostettu.
  Ja itse ainenkin inhoa kaupan akryllineuleita ylikaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei todellakaan ole itse tehty halvempaa, harmi vaan kun moni ei sitä ymmärrä. :/

   Ja tosiaan, akryylineuleet... yh. Jokunen omastakin kaapista löytyy kun on tullut ostettua ihanan kuvioinnin takia, mut kyllä ne vaan on käytössä paljon ikävämpiä kuin luonnonkuituiset.

   Poista
 3. Minusta on ihan parasta, jos saan itsetehdyn lahjan. Silloin voin olla varma, että olen lahjan antajalle tärkeä. Koska jos joku on käyttänyt aikaansa ja ajatuksiaan ja tehnyt ihan omin käsin juuri minulle jotakin, niin onhan se tosi hienoa. Arvostan! Tykkään itsekkin antaa käsin tehtyjä lahjoja. Ja kun on käsin tehty, niin se on silloin myös uniikki. Toista samanlaista ei vastaan tule. Minusta nykyään arvostetaan käsin tehtyä onneksi aina vain enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös arvostan itsetehdyt lahjat todella korkealle. :)

   Ja onneksi tuo käsitöiden arvostus on kasvussa, vielä kun saisi kaikkien myyjäisissä ja toreilla myyvien hinnat hilattua oikeammiksi, niin muutkin ihmiset osaisivat arvostaa. ;) Toreilla ja joulumyyjäisissä kun upeita kuvioneulottuja lapasia myydään yleisesti kympillä, alle materiaalikustannusten... Miten kukaan osaakaan oppia arvostamaan, jos he ajattelevat hinnaksi kympin tuollaisille monenkymmenen tunnin työn jäljille? Että valitettavasti monet käsityöntekijät itse arvostavat omaa työtään vielä liian vähän, kun eivät tohdi pyytää upeista töistään arvoistaan hintaa. :/ Ymmärrän, ettei esimerkiksi niille kuvioneulelapasille voi laskea kunnon hintaa tuntipalkkoineen, eihän niitä kukaan ostaisi hirmuhinnoilla, mutta kyllä niiden hinta pitäisi olla oikeammin edes jossain 25-30 euron paikkeilla, ei kympin.

   Poista
 4. Minä ainakin tykkään kovasti jos saan käsitöitä lahjaksi, vaikka niitä itsekkin teen. Lähiaikoina käsityöt ovat olleet villasukkia, mutta niitä en ole itse itselleni kutonut, kuin kouluaikana. Joten jos saan villasukat jostakin lahjaksi, olen todella onnellinen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuohan on just se käsityöntekijän yleinen "ongelma", tulee tehtyä kaikille muille muttei itselle. :D Munkin täytyisi ehtiä omalle miehellekin kutoa uudet sukat kun kulkee jo ihan reikäisissä villasukissa, mutta joululahjaneuleiltani en ole vielä ehtinyt.... :D Ja itse olen haaveillut pitkään kuvioneuleisista villasukista itselleni, milloinhan sitä ehtisi itselle neuloa? :D

   Että tosiaan, käsityöntekijällekin on hyvä antaa käsityölahjoja, niistä voi olla itsellä jopa puute! :P Ja nuo paljon parjatut villasukat joululahjana on mun mielestä ihan loistava lahja. Niitä tarvitsee aina, ja vaikka sellaiset jo omistaisi niin uudet on aina ihanat, ainakin omasta mielestäni. Ja kun villasukkiakin on niin monenlaisia, tuskin monelta löytyy kaapista liikaa söpöjä palmikkosukkia tai pirteitä raitasukkia... :)

   Poista
 5. Itsetehdyt lahjat on parhautta! Ei tuu samanlaista vastaan, ja samallahan lahjan antaja antaa tavallaan myös omaa aikaansa :)

  VastaaPoista
 6. Huh huh, selkeästi kommenttien takana ovat ihmiset jotka eivät asiasta tiedä. Käsityötähän voi olla myös ns. normaali kaupasta ostetut tavarat, ja tällöin arvostus on yleensä aivan eri. Miten se sitten eroaa niistä taitavien "Matti Meikeläisten" tekemistä lahjoista, puuttuuko se oikea merkki vai missä vika? En todellakaan ymmärrä näitä kommentteja, minusta itse tehty lahja on aina hyvä vaihtoehto, juuri niin kuin sanoit, sydämellä tehty!

  Olisipa muuten kiva nähdä vanhojentanssipukusi kuva, yhtään en epäile etteikö se olisi päihittänyt kaupan puvut mennen tullen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ehkä huolestuttikin se, että kommenttien takana ovat kai ne tavalliset ihmiset, aika useat lahjansaajat. He, jotka eivät itse käsitöitä tee (ja käsitöiksi lasken neulomisten ja ompelusten lisäksi myös esimerkiksi puutyöt, leivonnaiset ym.), ja eivät sitten osaa myöskään arvostaa.

   Ja kuten sanoit, itse tehdyt käsityöt voivat olla todella taidokkaitakin. Ehkä monet vain eivät osaa asiaa niin nähdä??

   Vanhojentanssipuvustani on täällä joskus vilahtanut jotain kuvia, mutta ne olivat vähän huonolaatuisia... ehkäpä voisin joskus esitellä sen uudestaan. :) Uusia kuviakin voisin puvusta ottaa, se kun on hyvässä tallessa äidin huomassa. :) Ei se ehkä kaupan pukuja päihittänyt istuvuudessa tai taidokkuudessa, mutta oli ainakin oman näköinen, eikä ollut pelkoa että jollain on samanlainen puku... :)

   Poista
 7. ikävää kuulla tuollaisia.. Meillä kaveripiirissä kyllä arvostavat käsitöitä, ainakin lapasia jotka tein heille, sillä ne tuppaavat unohtumaan milloin mihinkin joten uusille on tarvetta. Kysyn kyllä usein etukäteen, olisiko jotakin minkä voisin neuloa silleen ja saa sellaisen lahjan jonka haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta onkin, että löytyy käsitöitä arvostaviakin ihmisiä, ja parasta on kun käsityö osuu lahjansaajalle nappiin; tulee tarpeeseen ja käyttöön. :) Onneksi sullakin on sellaisia kavereita jotka arvostavat käsityölahjojasi! Sellaisille ihmisille käsitöitä antaakin lahjaksi mielellään. :)

   Poista
 8. Oon niin samaa mieltä! Itse ainakin ilahdun itsetehdyistä lahjoista :)
  Sitä olen yrittänyt sanoa kavereille, että vaikka tykkään näperrellä kaikenlaista ja leipoa välillä erikoisempiakin juttuja. Niin ei pidä aatella, että mulle ei voisi tehdä mitään "helppoa" tai en ilahtuisi mistään "yksinkertasesta". Juuri tajusin kuinka en ole tehnyt mokkapaloja varmaan vuoteen, joten ei ole yhtään häpeä tarjota/antaa niitä :)

  Musta on ainakin todella hienoa jos tekee itse vanhojen mekon ja arvostan heitä kovasti ja he ovat päivänsä todella ansainneet. Tanssin tänä vuonna vanhat ja kyllä lähes kaikki päätyy kaupan mekkoon, itsenikin kyllä mukaan lukien. Vaikka kyseessä on käsityölinja lukiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo on harmi kun monesti kuulee jonkun sanovan että "se tekee itse niin upeita käsitöitä ettei sille kehtaa näitä omia yksinkertaisia lahjoittaa". Kyllä kehtaa, ja varmasti osaa arvostaa vaivannäköä ja ajatusta!Vaikka itsekin esimerkiksi tykkäänkin neuloa paljon palmikko- tai pitsineulesukkia, ilahdun yhtä paljon jonkun minulle kutomista yksivärisistä perussukista! :)

   Hei ja ihania vanhojentansseja sulle! Muista nauttia, se oli ihana päivä. :)

   Poista
 9. Lahjaksi saadut käsityöt ovat aarteita <3 Itse sain taannoin ihanalta ystävältä virkatun laukun, jonka ystäväni oli viimeistellyt kankaisella vuorella. Joka kerta kun laukkua käytän, ajattelen lämmöllä ystävääni, joka puolestaan on tehdessään ajatellut minua. Itse tehdyt lahjat on todella ajatuksella tehtyjä ja annettuja.

  VastaaPoista
 10. En vois enempää olla samaa mieltä sun (ja monen kommentoijan) kanssa! Tänäkin vuonna puolet (jos ei enemmän) mun antamista lahjoista on itse tehtyjä. Onneks kuitenkin lahjan saajat arvostavat lahjojaan. Multa jopa pyydetään tietynlaisia neuletöitä joululahjaksi, kun kaikki ei osaa tehdä. Mua ainakin harmittais jos vaivalla vääntäisin käsityötä, jota saaja ei sitten ees arvostais. Ja ite myös rakastan saada itse tehtyjä lahjoja, samoista syistä kun muut ovat jo maininneet. Kuten säkin jo sanoit, onneks käsitöitä on alettu arvostaa enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on ihanaa kun multa pyydetään jotain itse tehtyä, se kertoo että tekemisiäni arvostetaan ja työnjälkeni kelpaa. :) Tulee aina mukava olo kun joku pyytää jotain tietynlaistatekemääni lahjaksi. Ja mielelläni teen ja näen sen vaivan, kun tiedän että työtäni arvostetaan, silloin kuluneet työtunnit ei haittaa yhtään jos lopputulos on mieluinen ja saa jonkun iloiseksi. :)

   Poista
 11. Kylläpä jotenkin särähtää korvaan että miten joku lahja voi olla niin epämieluisa, että siitä pitää valittaa :/ Ahneet ihmiset. Mun mielestä käsityö on lahjojen parhaimmistoa, kunhan vain tietää saajan maun ja ottaa sen huomioon, ihan niin kuin muidenkin lahjojen kanssa. Hätäinen lahja on aina hätäinen, mutta tarvitseeko silloin antaa mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä koko kommenttisi kanssa! Ja tosiaan, kaikissa lahjoissa (oli ne sitten ostettuja tai itsetehtyjä) parhaita on ne, joissa on ajateltu lahjansaajan persoonaa ja makua lahjaa valitessa. Käsityölahjojen arvostelu tuntuu pahalta vielä siksi, että ne harvoin on sellaisia lahjoja että on annettu vaan äkkiä jotain, koska käsityön tekeminen on vaatinut aikansa ja vaivannäkönsä. Käsityölahjan arvostelu tuntuu niin henkilökohtaiselta, kun itse on panostanut siihen ajallaan ja sydämellään. Silloin tulee sellainenkin olo, ettei lahjansaaja arvostanut myöskään minun aikaani.

   Poista
 12. Minusta itsetehdyt joululahjat ovat todella kivoja, jos ne on tehty hyvin eikä vaan sohastu jotenkuten. Varsinkin villasukille ja lapasille on aina käyttöä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän niille on. :) Kunhan ne on oikeankokoiset ja saajansa näköiset niin mun mielestä on hyvä lahja, itse ainakin mielelläni sellaisia saan. :)

   Poista
 13. Höh. Onpa kurjia argumentteja itsetehtyjä lahjoja vastaan. Mä en ainakaan keksi parempaa kuin rakkaudella ja ajatuksella tehdyt villasukat. Eikä se oli niin justiinsa onko ne oikean kokoiset tai onko matkalla vaikka pari silmukkaa pudonnut, kunhan tekijän mielessä on ollut lahjan saaja :) Ja kuten sanoit, voihan ne kaupasta ostetutkin sukat olla väärän kokoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä! Toivotaan, että ihmiset alkaisi arvostaa taas vähän enemmän...

   Poista
 14. Mielenkiintoisia pohdintoja! Herkällä korvalla kun kuuntelee, hoksaa, kenelle ne itsetehdyt lahjat kannattaa suunnata, kenelle ne ovat mieluisia ja ketkä niitä osaavat arvostaa. Pyrin itse aina laatuun, enkä laita mitään sekundaa liikkeelle. Ja itse jos tänä jouluna paketistani paljastuisi jonkun tekemät villasukat, olisin ikionnellinen - suutarin lapsellahan ei ole kenkiä. ;) Raaskii niin harvoin itselle tehdä mitään, kun aina on toiset mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta kaikki mitä sanoit. :) Ja itsekin pyrin antamaan omatekoisissakan lahjoissa vain sellaisia lahjoja, joiden uskoisin olevan mieluisia, ja pyrin myös aina tekemään ne huolella.

   Poista
 15. Minäkin tykkään paljon itse tehdyistä lahjoista. Käytän paljon kierrätysmateriaaleja (puhki kulutettuja vaatteita, kirpparilta edullisesti ostettuja kankaita), joten ompelemani lahjat on yleensä tehty lähes nollabudjetilla. Vaikka lahjojen saajat yleensä arvaavat tai näkevät, että en ole ostanut kalliilla materiaaleja, he arvostavat kekseliäisyyttä ja uhrattua aikaa, luulisin. Minun olisi turha ostaa kalliita materiaaleja, sillä kukaan tuskin uskoisi, että olisin ostanut ne kaupasta. Säästän paljon rahaa tekemällä itse lahjoja. Vaikka materiaalit ovat minun tapauksessani (lähes) ilmaisia, mielestäni käsityönä tehty tuote on arvokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ainakin arvostan kierrätystä ja kekseliäisyyttä niin paljon, että on mahtavaa kun kierrätysmateriaaleista saadaan aikaan uutta. :) Eikä materiaalien hinnalla ole mitään merkitystä, sillä kuten sanoit, käsityönä tehty tuote on aina arvokas. Siinä annetaan aina samalla niin paljon omaa aikaa ja panostusta.

   Poista
 16. Amen! Hienosti kirjoitettu, Annika!

  VastaaPoista
 17. Pari ihmetyttävää pointtia... Miksi lahjan pitäis olla kallis? Eikö ole parempi, että se on kiva, kuin että kallis. Siis voi kalliskin olla kiva, tietysti, mutta että jos lähtökohta on hinta, on vähän hassua... Käsityöjutuissa on aina se vaara, että ne on turhia, epäkäytännöllisiä, huonosti tehtyjä, ... tiedätkö jotain virkattuja riemunkirjavia pannunlappuja, joita ei nykytrendi-ihminen omaan sisustettiin kotiinsa halua eikä tarvitse. Tai askarreltuja tonttuja tai jotain muuta roskaa. Tämä on kai se ajatus, ja myös valitettavasti osin tosiasia. Minäkin olen lahjaksi saanut sellaista roskaa, jolla ei käyttöä ja sen saaminen vain harmittaa.

  Mutta parhaimmillaanhan käsityö on sellainen, joka saa haukkomaan henkeä, että oikeastiko olet tuon tehnyt itse!!? Kaunis, saajalleen sopiva lahja (kuten siis onnistunut lahja aina on, ostettu tai itse tehty), joka ei ole vaan joku kaapintäyte.

  Ostettu lahja on siksi varmempi, että tehdassarjatuotanto on useimmiten enemmän sitä väritöntä perusmössöä, joka nyt useimmiten mielletään jotenkin paremmaksi.. Ainakin siitä on vaikeampi valittaa.. En ainakaan itse viitsi käyttää aikaani antamalla itse tehtyjä lahjoja silloin,kun lahjan saaja ei tajua sen arvoa ja sitä vaivannäköä, joka lahjan valmistamiseen menee.

  Niin, se pointti. Eli käsityö on minusta paras lahja minkä voi antaa. Kaikilla on kaikkea eikä tavara tästä maailmasta lopu. Siksi käsityö on ihana lahja. Sen pitää kuitenkin olla kaunis,sopiva ja "ei-roskaa" ( kuten minkä tahansa lahjan!). Yksi tämän joulun ihana käsityölahja, joka meille tuli, oli takan sytyttämiseen käytettävät steariinivanulaput. Hinta? No, ei paljon, mutta tehty työ ja ajatus; ihan paras lahja!! :)

  Niin, itse teen käsitöitä ja arvostan niitä ihania luomuksia, mitä maailma on pullollaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä kohtaa kirjoitin että lahjan pitäisi olla kallis tai että lähtökohta olisi hinta? En missään nimessä tarkoittanut mitään sellaista, enkä todellakaan ajattele niin. Kirjoitin lähinnä siitä, ettei itsetekemälläkään tule automaattisesti edullisia lahjoja, jos siis ei askartele lahjoiksi tonttuja vessapaperirullista tai vastaavaa. Hinnalla ei todellakaan ole väliä, enemmänkin painottaisin aina sitä henkilökohtaistamista, mieluummin yksi todella mietitty lahja, kuin kymmenen pakettia sellaista että on vaan ostettu kaikenlaista sen kummemmin kohdistamatta niitä minuun. Ja usein parhaat lahjat onkin niitä edullisia mutta kekseliäitä, kuten nuo mainitsemasi steariinivanulaput. :) Ja itseasiassa, jos saa jonkun kalliin lahjan, joka ei kuitenkaan osu nappiin, on se aika harmillista. :/ Eli jos en olisi varma arvokkaamman lahjan mieluisuudesta, en ehkä lähtisi sitä hankkimaan.

   Kun sanot, että lahjaksi annetaan osin myös roskaa, jolla ei tehdä mitään, pitää se varmasti paikkansakin jossain määrin. Mutta antaako joku aikuinen lahjaksi askarreltuja tonttuja tai jotain huonosti tehtyä, vai onko ne sitten niitä lasten askarteluja? Lasten tekemänä mun mielestä ainakin kaikki askartelut ja käsityöt on hellyttäviä, ja musta olis ihana saada sellaisia lahjaksi.

   Ja kun mietin omalle kohdalle, en muista ikinä saaneeni lahjaksi mitään itsetehtyä johon olisin pettynyt. Ennemminkin kaupasta ostetuista lahjoista on tullut montakin kertaa paketista tuota mainitsemaasi roskaa, sellaista tavaraa jota on vain napattu mukaan sen kummemmin mua miettimättä lahjansaajana. Tavaraa, jolla en kertakaikkiaan tee mitään tai joka ei ole yhtään minun näköiseni.

   Ja tosiaan, ehkä ostolahjat mielletään turvallisemmiksi, ne on varmemmin sitä peruskauraa, kun taas itsetehdyt saattavat olla persoonallisiakin. Ja kuten sinäkin sanoit, en itsekään anna enää nykyisin lahjaksi itsetehtyä kuin niille, jotka sitä arvostavat. Niille, jotka aidosti ihailevat käsitöitäni ja ymmärtävät itsetehdyn arvon.

   Hyvä kommentti sinulta, mukava kun aiheesta saadaan keskustelua. :)

   Poista
 18. Vastailen vähän myöhässä.. Mutta siis. Itsellä ainakin tuli itku kun sain siskon tekemät villasukat lahjaksi. Juuri sen takia, että tiedän hänen viettäneen aikaa niiden parissa ja valikoineen langat juuri minua varten. Snif.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan se parasta juuri onkin. :) Että lahjan antaja on nähnyt vaivaa, ja lahjansaaja ymmärtää panostuksen ja osaa arvostaa sitä. Tuollaiset lahjat on myös niitä, jotka jää mieleen! Todennäköisesti muistat tuon lahjan vuosienkin päästä :)

   Poista