17. kesäkuuta 2015

Operaatio viljelylaatikko


Ostettiin tosiaan tämä ensimmäinen oma asuntomme tänä keväänä, ja päästiin muuttamaan rivitaloon toukokuun alusta. Odotin sormet syyhyten sitä, että pääsen laittamaan omaa pientä pihaa, mutta samalla tiedostin sen realiteetin että kaikkea ei kannata yrittää tehdä ekana kesänä. Meitä odotti piha jossa oli valmiina vaan vähän onneton nurmikko ja taloyhtiön istutukset, ei siis mitään kukkapenkkejä tai muuta valmista. Kiva niin, sai ihan vapaat kädet. Halusin päästä heti tänä kesänä viljelemään pihalla edes jotain pientä, joten totesin että viljelylaatikko olis ratkaisu. Se on suht iisisti siirrettävissä eri paikkaan ensi kesänä, kun pihaa ehtii vähän suunnitella paremmin, mutta silti voin kasvattaa yrttejä ja kukkia jo heti tänä kesänä.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin viljelylaatikoiden suosio, eihän niitä enää toukokuussa löytynyt mistään! Manasinkin täällä blogissa jo pari viikkoa sitten kiertäneeni kaikki paikat ja jääneeni tyhjin käsin, ja tuumasin että täytyy siis hankkia lautaa ja tehdä itse. Sitten sain kuitenkin vinkin, että Puuilosta vielä viljelylaatikoita löytyy - jes, pääsen vähän helpommalla ja saan nopeammin valmista.

Hain siis Puuilosta kehikon, ja rautakaupasta sävytettä, sillä halusin sävyttää laatikon tummemmaksi, ja samalla suojata kehikon säärasituksilta. Jos viljelylaatikossa aikoo kasvattaa syötäviä kasveja, täytyy muuten muistaa valita sisäpinnoille myrkytön suoja-aine. Koska tiedostin avuttomuuteni tällä saralla, hain heti rautakaupassa myyjän avukseni, sillä yksin en olis saanut purkeista mitään selkoa. Myyjän avustuksella lähdin lopulta kaupasta mukanani myrkytön parafiiniöljy sisäpintojen suojaamista varten, sekä tummaksi sävytetty Tikkurilan Valtti Color ulkopintojen käsittelyyn.


Sitten vaan jätesäkit terassille suojaksi ja käsittelemään. Aloitin sisäpintojen käsittelystä, ja käsittelin ne vain yhteen kertaan parafiiniöljyllä. Ulkopinnat sudinkin sävytteellä sitten kolmeen kertaan, jotta sain haluamani tummuusasteen. Jälkikäteen hoksasin, että nuo metalliosat olisi kannattanut suojata, sillä värihän tarttui niihinkin... Noo, pikkujuttu. Täytyy putsata ne tärpätillä kunhan muistan ostaa sitä.

Kun väri oli sudittu ja laatikko kuivahtanut, olikin edessä vaikein tehtävä - paikan päättäminen pihalla. Me ei otettu laatikon alta nurmikkoa pois ollenkaan, mutta toisaalta valitsemassamme kohdassa nurmikko kasvoikin vähän onnettomasti. Kehikon pohjalle levitin suodatinkankaan, sekä salaojitin pohjan soralla ennen mullalla täyttämistä. Jälkikäteen sain naapurilta vinkin, että suodatinkankaan alle olisi kannattanut levittää vielä sanomalehteä, mutta mun laatikkoni kohdalla se oli jo myöhäistä. Täytyy muistaa ensi kerralla!
Tummempi laatikko istuu pihaan mun mielestäni kivemmin kuin raakapuinen vaalea laatikko, ei hyppää silmille vaan sulautuu paremmin maisemaan, joten kannatti nähdä vähän vaivaa. :)

Istutin laatikkoon liudan yrttejä, salaattia, kaksi parveketomaattia, kesäkukkia siemenistä sekä muutaman kesäkukan taimen. Aika nopeasti laatikko täyttyi, ja pian jo haikailin että kunpa mulla olisi kaksi laatikkoa... :D Nälkä kasvaa syödessä!

4 kommenttia:

 1. Komea laatikko! Mie en oo vielä oikein ottautunut tuohon hyötyviljelyyn, menee lasten kanssa aika niin joutuisasti ettei oikein ehdi, ja sen vähän vapaa-ajan käytän mielummin neulomiseen ;) Oon kyllä yrttejä kasvatellut välillä, ja tietenkin kerään talteen kaiken mitä tää plantaasi puskee ilmoille ihan pyytämättä, eli viinimarjat, raparperin, omenat jne. Iso kasvimaakin täällä on, anoppi on tähän mennessä sen aina täyteen istuttanut kaikenlaista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma! No mut johan noissakin on kasvatettavaa sulla! Raparperia vähän haikailin itsekin tähän pihalle, mutten ainakaan vielä sitä istuttanut kuitenkaan... :)

   Poista
 2. Ihana kesälaatikko! Itse täällä kerrostalossa voin vain haaveilla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Niin mäkin haaveilin monta vuotta kerrostalossa asuen, ja nyt se vihdoin toteutui. :)

   Poista