Tein toissapäivän vieraille gluteenittoman rahkakakun, josta tuli niin hyvää ettei tästä kyllä hoksaisi millään että pohja on tehty gluteenittomista kekseistä. Minulla itselläni taas on laktoositon ruokavalio, joten tämä kakku on sekä gluteeniton että laktoositon. Erikoisruokavalioleivonnasta on kyllä tullut paljon helpompaa kuin se oli ennen; laktoosittomana löytyy lähes kaikkea ja gluteenittomissakin on tosi hyvät valikoimat ihan pienissäkin kaupoissa.
Tein ohjeen taas puolikkaana pieneen vuokaan, mutta tässä määrät tuplattuna jolloin sopiva vuoka olisi tavallinen 24 cm irtopohjavuoka. Ohje löytyi Valion sivuilta, muutin vain pohjan gluteenittomaksi, joten tässä ohje kakkuun kuten sen itse tein. Tämä kakkuun tuleva minttusuklaarahka on mun suurta herkkuani ihan sellaisenaankin, joten mulla oli suuret odotukset tätä kakkua kohtaan - ja ne kyllä täyttyivät. Koostumus oli ihanan pehmeä ja ilmava, eikä kakku ollut niin makea kuin juustokakut usein ovat.
Gluteeniton ja laktoositon minttusuklaarahkakakku
Pohja
180 g gluteenittomia ja laktoosittomia suklaacookieseja
60 g margariinia
Täyte
4 liivatetta
3 dl Laktoositonta vispikermaa
2 1/2 prk (á 200 g) Valio laktoositonta minttu-suklaa rahkaa
1/2 dl sokeria
2 rkl laktoositonta maitoa
Koristeluun
Tummaa suklaata rouhittuna (tarkista että se on sekä laktoositon että gluteeniton)
Mintunlehtiä
Ohje
Gluteenittomassa leivonnassa täytyy muistaa olla tarkkana myös murusten kanssa; tehdä taatusti muruttomilla pöydillä ja välineillä, käyttää rasvaa omasta pakkauksestaan (ettei mukana mene leivänmuruja) ja tarkistaa myös esimerkiksi tummasta suklaasta ettei se sisällä lausetta "saattaa sisältää vehnää". Kaikilla gluteenitonkaan ruokavalio ei tietenkään ole ihan niin ehdoton, mutta monilla tulee ikäviä oireita pienestä murusestakin, joten näiden kanssa kannattaa leipoessa olla tarkkana. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti