20. joulukuuta 2020

Adventtisukat 2020 - osa 4

Nyt ollaan jo neljännessä adventissa, ja on aika neuloa Adventtisukat valmiiksi. :) 

Adventtisukat 2020 - osa 4 


Tänään neulotaan sukat loppuun. Vielä pätkä kirjoneuletta ja kärkikavennukset sekä sukkien viimeistely, niin sukat ovat valmiit joko omaan jalkaan tai paketoitavaksi lahjapakettiin.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 24.) 


Tässä alla vielä jalkaterän kirjoneuleosuuden ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan hahmottamista:



Koko ruutupiirroksen tekemällä sukasta tulee ohjeenmukaisella langalla ja 3,5 numeron puikoilla neulottuna suunnilleen 39 kokoiset sukat. Siinä tapauksessa kuvion ollessa valmis pikkuvarvas juuri peittyy.

Jos jalkasi on paljon pienempi, voit joko jättää viimeisen kuvion (tai tarvittaessa vaikka kaksi viimeistä kuviota) pois, tai neuloa lyhyemmän kärkikavennuksen. Jos taas jalkasi on isompi, neulo vielä joku kuviokerros uudelleen tai neulo muutama ylimääräinen kerros pohjavärillä ennen kärkikavennuksia.

Kärkikavennukset:
- Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, katkaise kuviovärin lanka, ja jatka neulomista pelkällä pohjavärillä.
- Ruutupiirroksen jälkeen seuraavalla kerroksella tasaa puikkojen silmukkamäärät kaventamalla 2 o yhteen joka puikon lopussa, jotta sinulla on jokaisella puikolla 12 silmukkaa.
- Aloita sitten kavennukset puikon keskellä ja lopussa seuraavasti: Neulo nyt joka puikolla *4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen neljä normaalia kerrosta ilman kavennuksia.  Seuraavalla kerroksella neulotaan *3 o, 2 oikein yhteen, 3 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kolme normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavaksi neulo *2 o, 2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kaksi normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavalla kerroksella neulo *1 o, 2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen yksi normaali kerros ilman kavennuksia.Seuraavalla kerroksella neulo *2 o yhteen, 2 o yhteen*, ja vielä seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*. Vedä sen jälkeen lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele.

Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa sukat kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Ihan mahtava apuväline tähän viimeiseen vaiheeseen on vaatehöyrystin, jota itse nykyisin käytän neuleiden höyrytykseen. Sillä homma sujuu niin helposti ja nopeasti, ilman vaaraa siitä että neuletta tulisi silittäneeksi kuten silitysraudan kanssa voi käydä jos sillä painaa sukkia. Silitysraudallakin höyrytys kuitenkin onnistuu helposti, kun höyryttää harson läpi ja varoo painamasta sukkia raudalla.

Silitysraudalla höyrytyksen teen itse niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei tietenkään ole tarkoitus, joten muista höyryttää varovasti. Viimeistely on tärkeä kohta kirjoneuleissa, sillä se viimeistelee työn ja saa silmukat asettumaan kauniisti paikoilleen.

Nyt adventtisukkasi ovat valmiit! :)


Jakakaa edelleen kuvia adventtisukistanne, on kiva nähdä millaisia väriyhdistelmiä teillä on! :)

Hashtagit instagramia varten ovat #adventtisukat2020 ja #sweetthingsadventtisukat2020

Lämmintä joulua, ja kiitos kun olitte jälleen mukana neulomassa kanssani! :)

5 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen kauniista adventtisukista! <3 Mulla viimeinen kärkikavennus just puikoilla, tällä kertaa ehdin kuin ehdinkin mukaan! On ollut mukava neuloa, sopivan rauhallinen tahti. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos sinulle taas sukka ohjeesta. Kaksi miniää sai sukat lahjaksi.
    Hyvää joulun aikaa ja onnea tulevalle vuodelle .

    VastaaPoista
  3. Sukat syntyivät! Tämä oli tosi hauskaa ja taitaa olla niin että kirjosukkia syntyy enemmänkin.

    VastaaPoista
  4. Hei! Ihanat sukat nämä adventtisukat! Suunnittelen työporukallemme joulukalenteria ja tuli mieleen tälläinen villasukkien yhteisneulonta. Saanko hyödyntää tätä tekemäsi ohjetta siinä? 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Saa hyödyntää tottakai, mainitsee vain että kyseessä on minun ohjeeni. :)

      Poista