10. kesäkuuta 2014

Kenkähuoltoa


Muistattehan pitää kengistänne huolta?

Edes kalliit, hyvistä materiaaleista valmistetut kengätkään eivät pysy hyvinä ilman huolenpitoa, mutta pienillä huoltotoimenpiteillä kengille saa hurjasti lisää käyttökilometrejä. Halpoja kymmenen euron kenkiä ei ole tarpeen juuri huoltaa, sillä kun ne hajoaa tai menee kesän käytön jälkeen kamalan näköiseen kuntoon, on helppo ajatella niiden maksaneen jo itsensä käytössä, ja heittää ne menemään. Mutta vähän arvokkaampia, laadukkaita kenkiä ei kannata käsitellä yhtä huolettomasti. Ja ihailtavaahan olisi, jos niitä kymmenen euron kenkiäkin jaksaisi huoltaa, ja pidentää niiden käyttöikää... ;)

Itse en todellakaan ole mikään pro kenkähuoltaja, joka putsaisi kenkänsä aina käytön jälkeen tai säilyttäisi niitä arvokkaasti omissa laatikoissaan. Mutta arvokkaammille kengille sentään teen huollon aina silloin tällöin, jotta ne pysyvät hyvän näköisinä ja käyttökelpoisina. Mun kenkienhuoltovinkit ei siis oo täydellisiä hifistelyputsailijan vinkkejä, vaan pelkästään sellaisia pikavinkkejä kenkien arkihuoltoon. Huoltoon, joka on niin helppo ja nopea tehdä että jokaisen olis syytä alkaa huoltaa kenkiään edes tämän verran. ;)


Ostin maaliskuun lopulla Vagabondin nupukkinahkaiset tennarit, jotka esittelin täällä. Koska nahka on arka vesikeleille, suojasin tennarini suihkutettavalla (vaatteille ja kengille tarkoitetulla) kyllästyssuihkeella, joka antaa kenkien pinnalle kosteutta ja tahroja hylkivän pinnan.

Käsittely kannattaa uusia kenkiin aina silloin tällöin, jotta suojaus pysyy hyvänä. Mikäli kenkiä on käytetty, ne täytyy tietysti myös puhdistaa ennen suojauskäsittelyä. Mulla on tuollainen nupukki- ja mokkanahoille tarkoitettu puhdistussieni, jolla tahrat on helppo puhdistaa pyyhkimällä pilaamatta nahan pintaa.

Mua vähän hirvitti suihkuttaa ekaa kertaa käsittelysuihketta uusille kengille, kun en aiemmin ollut suihkutellut suoja-aineella tuollaisia nupukkinahkaisia pintoja, mutta jäljestä tuli täysin huomaamaton. :) Ihan hitusen väri tummeni (minkä huomaatte, jos vertaatte näitä kuvia tuohon maaliskuiseen postaukseen), mutta väri on täysin tasainen, joten ei haittaa yhtään. Pääasia, että kenkien pinta pysyy hyvänä suomen kesän epävarmoissa olosuhteissa, eikä säikähdä pieniä vesisateita tai kuraroiskeita.

Kun ainetta suihkuttaa kengän pintaan, kannattaa se suihkuttaa tottakai tasaisesti, ja rohkeasti vaan ihan märäksi asti. Ainakin tämän kengän pinnalla ainetta pystyi suihkuttelun jälkeen hyvin myös levittämään vielä sormella, jos joku kohta jäi vähän toista vaaleammaksi.

Suihkuttelun jälkeen kenkien annetaan kuivua rauhassa, ja sen jälkeen niitä voikin käyttää aika huoletta. :)

Mun kengissäni oli nuo nahkaiset nauhat aika pitkät, joten samalla leikkasin nekin sopivaan mittaan. Uudet solmut vain hyviin kohtiin, ja muutaman sentin lyhennys saksilla. :)


Tuollainen suojasuihke maksaa jotain kympin paikkeilla, ja riittää varmasti moneksi vuodeksi, kalliista satsauksesta ei siis ole kyse. Ja ainakin tuo oma aineeni käy myös kaikille tekstiileille, joten samalla suihkeella voi suojata myös kankaiset kengät, tai vaikkapa takin, jos kaipaa likaa ja vettähylkivää käsittelyä sellaiselle. :)

Itse olen ainakin vuosien varrella tullut paljon tiedostavammaksi myös vaate- ja kenkähankintojeni suhteen. Pyrin nykyään ostamaan mieluummin vähemmän ja laadukkaampaa, ja sitä myötä myös pitämään parempaa huolta vaatekaappini ja kenkähyllyni aarteista, jotta saisin rahoilleni myös vastinetta pitkästä käyttöiästä.

Eikä huoltamisen tosiaan tarvitse olla myöskään aikaa vievää tai hifistelyä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti