17. toukokuuta 2016

Ristiäisvalmistelut


En sitten ikinä ehtinyt kirjoittelemaan ristiäisvalmisteluista tänne blogiin etukäteen ennen juhlapäivää, vaikka kuviakin tuli valmisteluista näpsittyä, joten aloitetaanpa nyt ristiäispostaukset näistä valmisteluista. :)

Päätettiin kastepäivä noin kuukautta ennen juhlia, sillä ensimmäiset pari viikkoa vauvan kanssa meni niin tiiviisti uuden arjen opetteluun että aivokapasiteetti ei vielä siinä vaiheessa riittänyt ristiäisten mietintään. :) Vauvan ollessa pariviikkoinen, iski kuitenkin tajuntaan että tässähän saattaa tulla kohta kiire jos ei pikkuhiljaa aleta siirtämään ajatuksia vauvan ihastelusta myös konkreettisiin ristiäisvalmisteluihin.

Vaikka kyseessä oli kotona pidettävä kastetilaisuus, haluttiin järjestää ristiäisistä juhlava tilaisuus, sillä onhan kyseessä pienen ihmisen ensimmäinen iso juhlapäivä. Alunperin ajattelin etten ota näistä juhlista kuitenkaan mitään stressiä kun paikalla ovat kuitenkin vain kaikkein läheisimmät, mutta se oli ihmeellinen harhakuvitelma, sillä kyllähän mun olis pitänyt itseni tuntea... :D Stressaan paljon pienempiäkin asioita ja oon vähän perfektionisti tietyissä asioissa, joten olishan mun pitänyt tietää että kasaan itselleni paineita näistä juhlistakin. Nälkä myös kasvaa syödessä, ja valmistelujen edetessä tuli koko ajan mieleen lisää juttuja jotka olis kiva hoitaa kotona kuntoon ennen juhlia, tai mitä olis kiva hankkia/tehdä juhliin. Hyvällä fiiliksellä ja suurella innolla suunnittelin ja järjestelin, mutta kyllähän viimeisinä päivinä vähän stressiäkin nousi pintaan. Meillä lapsuudenkodissa on järjestetty paljon juhlia, ja oon tottunut siihen että juhlia varten nurkat puunataan ja ikkunat pestään, ja leivonnaisia leivotaan tarjolle ainakin kymmentä sorttia. :D Joten halusin itsekin järjestää juhlat viimeisen päälle. Onneksi mun ei tarvinnut kaikkea yksin tehdä tai edes miehen kanssa kahdestaan, sillä sain äidiltäni paljon apua, ja vanhempani tulivat vielä kastepäivänäkin muutamaa tuntia aiemmin avuksi viime hetken hommissa.

Pari ristiäisiä edeltävää viikkoa kului kaikenlaisessa puuhastelussa kotona, sekä asioilla juoksemisessa. On puunattu piha ja terassi juhlakuntoon, ommeltu juhlaliinoja sekä uudet tyynynpäälliset sohvatyynyille, pesty ikkunat, tehty suursiivot, askarreltu koristeita, istutettu kukkia, porattu tauluja seinille, tehty pieniä sisusteluja kotona, vaihdettu olohuoneessa järjestystä ristiäisiä varten jotta saatiin enemmän tilaa, hankittu juhlavaatteita koko perheelle, tehty juustokakusta koeversio ja todettu että kiille tarvitsee enemmän liivatetta pysyäkseen kakun päällä, tehty sokerimassasta koristeita kastekakun päälle, mietitty tarjottavia ja leivottu, tehty yhtä ja toista pientä ja isompaa; paljon myös sellaista mihin takuulla kukaan ei juhlissa kiinnittänyt mitään huomiota. :D Hyvät juhlat olis taatusti tullut myös ilman uusia istutuksia pihalla tai oikeanvärisiä kynttilöitä tarjoilupöydässä. ;) Mutta mä kun tykkään värkätä, ja suunnitella kokonaisuuden yksityiskohtia myöten, niin niin myös tein. Halusin että kotona on nättiä ja juhlavaa, ja että tarjoilupuoli on kunnossa. Kaiken tämän touhailun lisäksi tietysti hoidettiin myös ne tärkeimmät juhlavalmistelut; varattiin pappi, päätettiin nimi ja pyydettiin vauvalle kummit. :) Sain myös huomata, että vauvan kanssa järjestelyihin meni yllättävän paljon aikaa, kun hommia hoiti pienissä pätkissä vauvan päiväunien aikana. :D

Tykkään järjestää juhlia, mutta toki olisin voinut ottaa muutaman ekstratunnin juhlapäivän aamulle, että aikaa olis ollut vielä enemmän laittaa kaikki rauhassa kuntoon, ja ottaa vaikka kuviakin ennen juhlia. Viimeiselle päivälle ja viimeisille hetkille jää aina paljon sellaista hommaa mitä ei kuitenkaan voi tehdä etukäteen, eikä vauvan kanssa ennakointikaan onnistu vaan vauvaa sit syötetään vaikka koko aamupäivä jos vauvalla on nälkä, tarjoilupöydät odottakoon... :D Sit voi käydä niin, että oma tukka jää oikeastaan laittamatta, mutta onneksi sekään ei ole niin vakavaa. ;) Juhlat onnistui hyvin, ja sehän oli pääasia! Nautin myös kaikesta järjestelystä täysillä, on ihanaa miettiä, suunnitella ja värkkäillä. :)

Tykkäättekö te järjestää juhlia, vai onko juhlavalmistelut pakkopullaa mikä vaan täytyy hoitaa? :)

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, varmasti tulee hienot juhlat!

  Mä tykkään kovasti juhlien järjestämisestä, koristelusta yms. Lapsen kanssa tuo järjestäminen vain vähän hankalaa ollut ja kun ei viitsi hirveästi kuitenkaan rahaa laittaa juhliin. Sitä saisi kyllä uppoamaan =D Mä tein itse kaikki koristelut ja tarjoiltavat ristiäisiin. Kyllä siinä aikaa meni, mutta mies sai sitten olla vauvan kanssa silloin. Ehkä helpommalla (ja halvemmalla) olisi päässyt, kun olisin vain tilannut jostain pitopalvelusta, mutta kun tykkään tehdä ja järjestellä itse =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli kyllä ihanat juhlat.

   Joo mullakin oli periaatteena tehdä itse, ja mun äiti teki paljon myös tarjottavia avuksi. Vauvan kanssa tekeminen tosiaan välillä oli haastavaa, jonain päivinä sain hyvin tehtyä silloinkin kun oltiin vauvan kanssa kotona kaksin, mutta joinakin päivinä pääsin tekemään vasta kun mies tuli töistä ja otti vauvan hoitoonsa. :D Taatusti olis päässyt sekä helpommalla että halvemmalla jos olisi tilannut valmiina, mutta halusin nimenomaan tehdä itse. Laskeskelin että kastekakun varsinkin olis taatusti saanut halvemmalla tilattua, kun nyt upposi rahaa sekä kakuntekovälineisiin (kun en ollut aiemmin tehnyt esim. sokerimassakoristeita), että täytteisiin (lakkakakku kun haluttiin, voin kertoa et lakat ei oo ihan halpoja tähän aikaan vuodesta... :D), mutta kun halusin värkätä ja tehdä itse. :)

   Poista
 2. Esikoisen ristiäiset oli mulle niin jännä paikka, et siinä jäi häät aivan kevyesti kakkoseksi! Tuosta sun tekstin lopusta tuli jotenkin niin mieleen meidän kolmannen ristiäiset. Siinä vaiheessa, kun ekat vieraat saapui mä istuin pelkässä pyyhkeessä (juuri suihkusta tulleena) imettämässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, joo useamman lapsen kanssa tää touhu menee taatusti koko ajan haastavammaksi... :D Mulla oli kuitenkin juhlavaatteet päällä ja olin meikannut, tukkaan vaan en mitään kampausta ehtinyt enää väkertää. Ja kyllä tää yhtä korkealle häiden kanssa nousee tärkeysjärjestyksessä, olihan kyseessä meidän vauvan ensimmäinen juhlapäivä. En tiedä stressasinko enemmän ristiäisiä vai häitä, ne oli niin erilaiset keskenään kun häät oli paljon isommat vierasmäärältään ja niiden järjestämisessä tietysti oli paljon enemmän hommaa ja pidemmällä aikavälillä. Mutta ehkä stressiä just ennen juhlia oli tietyllä tapaa jopa enemmän näistä ristiäisistä kuin häistä, vaikka häitä sitten puolestaan jännitin ja näitä juhlia en. Häitä kuitenkin pystyi järjestelemään niin pitkällä aikavälillä, ja hääaamuna ei ollut kärjistettynä enää muuta tehtävää kuin istua kampaajan tuolissa laitettavana, kun nyt taas piti hoitaa juhlapäivänä vielä kodin siivous + tarjottavat esille ym. Ja puolet aamusta kului vauvan syöttämiseen. :D Toki häissä se oma ulkonäkö oli tärkeämpi kun morsiusparia aina koko päivä katsotaan, nyt taas ajattelin että tää vauva on se pääjuttu joten ei kukaan mun tukkaani sen kummemmin katsokaan. :) Nää ristiäiset oli kuitenkin ensimmäinen meidän perheen juhla meillä kotona, joten olihan se tosi tärkeä tapahtuma meille.

   Poista
  2. Sen takia meillä ne ristiäiset oli niin jännä paikka, kun ne oli meillä kotona. Meillä oli ristiäiset kaksi kuukautta ennen häitä, eli erikoinen oli 3kk kun oli meidän häät.

   Poista
  3. Ai teillä oli juhlat noin lähekkäin toisiaan! :) Joo kyllä muakin nää ristiäiset stressasi just siksi kun ne oli kotona, kun tuntui sit että täytyi joka nurkka puunata, ikkunat pestä ja pihakin laittaa... :D Vaikka eihän olisi tarvinnutkaan.

   Poista
 3. Itselläni ei vielä vauvaa ole, mutta tykkään järjestää juhlia. Paras varmaan itsellä on ollut se, että olen avannut oven moppi kädessä ja ensimmäiset ovat sitten saaneet ollakkin uunivahteina tai vatkata kermaa. kun itse olen vaihtanut vaatteet..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Oon mäkin ollut juhlissa joissa kakkua on alettu leipomaan kun vieraat saapui.. :D Se on kyllä vähän turhan viimetinkaan jätetty! ;)

   Poista