22. joulukuuta 2019

Adventtisukat 2019 - osa 4


Hyvää neljättä adventtia! :)

Niin vaan taas joulukuu on hurahtanut vauhdilla ja ollaan jo neljännessä adventissa, enää kaksi yötä jouluun! :) Hyvin ehtii vielä neulomaan nämä Adventtisukatkin valmiiksi ja paketoimaan ne kuusen alle, tai viimeistelemään sukat itselle joulusukiksi.

Adventtisukat 2019 - osa 4 Tänään neulotaan sukat loppuun. Vielä pätkä kirjoneuletta ja kärkikavennukset sekä sukkien viimeistely, niin sukat ovat valmiit.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 21.) Tähän väliin pakko mainita, että rivien 21.-29. kuvio ei näillä ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä mene tasan, älkää siis ihmetelkö kun kuvio ei jatku kerrosten vaihtumiskohdassa jalkapohjassa. Se ei kuitenkaan sieltä jalkapohjasta näy häiritsevästi joten ei hätää. :) Pakko kuitenkin mainita tässä tämä, sillä kun muut kuviot näissä sukissa täsmäävät ja kuvio aina jatkuu, niin ettei tämä yksi kuvio aiheuta hämmennystä. Jos sinulla on sukissasi 4 s enemmän tai vähemmän kuin näissä minun, niin silloin kuvio itseasiassa täsmää täydellisesti. Tässä alla vielä jalkaterän kirjoneuleosuus kokonaisuudessaan:
Koko ruutupiirroksen tekemällä sukasta tulee ohjeenmukaisella langalla ja 3,5 numeron puikoilla neulottuna suunnilleen 39 kokoiset sukat. Siinä tapauksessa kuvion ollessa valmis pikkuvarvas juuri peittyy.

Jos jalkasi on paljon pienempi, voit joko jättää viimeisen kuvion pois, tai neuloa lyhyemmän kärkikavennuksen. Jos taas jalkasi on isompi, neulo vielä joku kuviokerros uudelleen tai neulo muutama ylimääräinen kerros pohjavärillä ennen kärkikavennuksia.

Kärkikavennukset:
- Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, katkaise kuviovärin lanka, ja jatka neulomista pelkällä pohjavärillä.
- Ruutupiirroksen jälkeen seuraavalla kerroksella tasaa puikkojen silmukkamäärät kaventamalla 2 o yhteen joka puikon lopussa, jotta sinulla on jokaisella puikolla 12 silmukkaa.
- Aloita sitten kavennukset puikon keskellä ja lopussa seuraavasti: Neulo nyt joka puikolla *4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen neljä normaalia kerrosta ilman kavennuksia.  Seuraavalla kerroksella neulotaan *3 o, 2 oikein yhteen, 3 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kolme normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavaksi neulo *2 o, 2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kaksi normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavalla kerroksella neulo *1 o, 2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen yksi normaali kerros ilman kavennuksia.Seuraavalla kerroksella neulo *2 o yhteen, 2 o yhteen*, ja vielä seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*. Vedä sen jälkeen lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele.

Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa sukat kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Ihan mahtava apuväline tähän viimeiseen vaiheeseen on vaatehöyrystin, jota itse nykyisin käytän neuleiden höyrytykseen. Sillä homma sujuu niin helposti ja nopeasti, ilman vaaraa siitä että neuletta tulisi silittäneeksi. 

Silitysraudalla höyrytyksen teen itse niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei tietenkään ole tarkoitus, joten muista höyryttää varovasti. Viimeistely on tärkeä kohta kirjoneuleissa, sillä se viimeistelee työn ja saa silmukat asettumaan kauniisti paikoilleen.

Nyt adventtisukkasi ovat valmiit! :)


Jakakaa edelleen kuvia adventtisukistanne, on kiva nähdä millaisia väriyhdistelmiä teillä on! :)

Hashtagit instagramia varten ovat #adventtisukat2019 #sweetthingsadventtisukat2019 ja #sweetthingsyhteisneulonta

Lämmintä joulua, ja kiitos kun olitte neulomassa kanssani!

18. joulukuuta 2019

Käsityöblogien joulukalenteri 2019 - luukku 18: Ohje tyylikkääseen klipsiheijastimeen


Tänään on minun päiväni Käsityöblogien yhteisessä joulukalenterissa, ja ajattelin jakaa kanssanne vinkin pieneen askarteluun joka sopii lahjaksi vaikka päiväkotien hoitajille tai opettajalle. Jos siis lahja vielä uupuu niin tässä olis vinkki yhteen nopeaan ja tarpeelliseen askarteluun. :)

Heijastin on mielestäni tällaisissa pienissä lahjoissa sitä kastia jolla ei voi mennä vikaan, niitä tarvitaan kuitenkin paljon, ja ne on siltikin aina hukassa - joten niitä saakin olla useita. ;) Vaikka heijastimissa turvallisuus onkin ykkösjuttu ja ilmaiseksi saatu mainosheijastinkin toki ajaa asiansa, oon itse silti pyrkinyt kehittelemään vuosien mittaan jos jonkinlaisia "katu-uskottavia" heijastimia. Tässä siis uusin tulokas heijastinarsenaaliini. :D Klipsillä kiinnitettävä nauhamainen heijastin on helppo kiinnittää vetoketjun vetimeen tai laukun hihnaan, ja se on samalla tyylikäs yksityiskohta.

Itse askartelin tällaiset pienet klipsiheijastimet Juliuksen kerhon ohjaajille kiitokseksi syksystä ja koko kerhosta, sillä joululoman jälkeen alkaa meidän perheessä uusi arki päiväkodin aloituksen myötä. Juliuksen kerhon ohjaajat ovat kaikki naisia, mutta en kyllä näe syytä miksei tällaisia heijastimia voisi miehetkin käyttää.


Ohje näihin klipsiheijastimiin on helppo ja nopea, mutta tässä vielä työvaiheet kuvien kera:

Tarvitset: Klipsejä, tarrakiinnitteistä heijastinnauhaa, tekonahkanauhaa ja sakset.

Tee näin: Leikkaa tekonahkanauhasta haluamasi levyistä nauhaa. (Mun valmis tehonahkanauhani oli 25 mm leveää joten leikkasin sen puoliksi). Leikkaa myös heijastinnauha oikeaan leveyteen (hieman kapeammaksi kuin tekonahkanauha). Taita tekonahkanauha kaksinkerroin ja sujauta se läpi klipsistä kuvan mukaisesti. Tekonahkanauha pysyy hyvin kyllä ilman liimaakin, mutta jos käytät sensijaan esimerkiksi satiininauhaa niin solmukohta kannattaa kiinnittää vielä pisaralla liimaa. Liimaa heijastinnauhat paikoilleen, ja lyhennä nauhojen päät haluamaasi pituuteen ja muotoon.
Itse sujautan siis kaikille kolmelle kerhon ohjaajalle pieneen lahjapussiin nämä heijastimet, suklaata, piparminttutangot sekä lisäksi jalkakylpypommeja jotka Juliuksen kanssa yhdessä värkättiin. Julius myös askarteli kortit. Kaikki muu lahjassa on siis kuluvaa, ja heijastimet sitten pieni käytännöllinen juttu ja samalla konkreettinen muisto. Annatteko te joululahjoja päiväkotien henkilökunnalle, kerhojen ohjaajille ja opettajille? Jos annatte niin mitä? :)

Tämä postaus oli siis 18. luukku Käsityöblogien joulukalenterissa. Kaikki Käsityöblogien joulukalenteriin osallistuvat blogit löytyvät kätevästi listattuna Rosanna Of Mayn blogista, ja uusia postauksia voit seurata Käsityöblogien FB-ryhmästä. Eilinen luukku aukesi Nonnu Neulojan vlogissa, ja huomenna vuorossa on idearikas Hupsistarallaa. Kannattaa seurailla!

Nyt hipsin käärimään nämä lahjat paketteihin, aamu alkaa kerhon joululauluhetkellä johon otan paketit matkaan. :)

15. joulukuuta 2019

Adventtisukat 2019 - osa 3


Hyvää kolmatta adventtia! :)

Kantapää on ohitettu ja nyt päästään jatkamaan kirjoneuletta sekä neulomaan jalkaterää. :)


Adventtisukat 2019 - osa 3
Jatka jalkapöydän kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 1.) Kun olet neulonut kaikki ruutupiirroksen kerrokset, jätä työ odottamaan ensi viikkoa ja neljättä - ja samalla viimeistä - ohjeenpätkää.Musta ois mielenkiintoista kuulla kenelle neulotte Adventtisukkianne, päätyvätkö ne joululahjapakettiin vai lämmittämään omia varpaitanne? :)

Hashtagit instagramia varten ovat #adventtisukat2019 #sweetthingsadventtisukat2019 ja
#sweetthingsyhteisneulonta jotta pääsemme seuraamaan teidänkin sukkienne edistymistä instan puolella. :)


8. joulukuuta 2019

Adventtisukat 2019 - osa 2


Hyvää toista adventtia! :)

Jatketaan Adventtisukkien yhteisneulontaa neulomalla varsi loppuun, sekä kantapää. Jos hyppäät mukaan neulomaan vasta nyt, niin ensimmäinen osa ohjeeseen löytyy täältä.


Adventtisukat 2019 - osa 2
Katkaise pohjavärin lanka (minulla viininpunainen), ja jatka varren neulomista ruutupiirroksen riviltä 24. kahdella kuviovärillä (minulla valkoinen ja kirkas punainen). (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 24.) Kun olet neulonut kaikki ruutupiirroksen kerrokset ja olet neljännen puikon lopussa, katkaise kuviovärin lanka (minulla kirkas punainen), sillä kantapää neulotaan taas pohjavärillä (minulla viininpunainen). Varsi on nyt valmis.
Tässä alla vielä varren ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan kuvion hahmottamista:Seuraavaksi sukkiin neulotaan kantapää. 

Kantapääksi voit tehdä sellaisen kantapään kuin haluat, mutta minun sukissani on tiimalasikantapää. Tiimalasikantapää on mukava neulottava ja istuu ainakin minun jalkaani tavallista kantapäätä paremmin joten siksi suosin sitä. Jos päädyt tekemään jonkun muun kantapään kuin tiimalasikantapään, joudut vähän laskeskelemaan silmukoita kiilakavennusten kohdalla, mutta onnistuu sekin varmasti. Suosittelen silti kokeilemaan tiimalasikantapäätä, saatat löytää uuden lempparikantapään. ;)

Tiimalasikantapää:
Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin I ja IV puikon silmukoilla (yhteensä 26 silmukalla) sileällä neuloksella seuraavasti:

1. Neulo I puikon silmukat normaalisti oikein
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Huomaa, että lanka täytyy vetää niin kireälle että silmukka nuljahtaa ympäri ja puikolle näyttäisi ikään kuin ilmaantuvan silmukkapari. Silmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana! Neulo loput 25 silmukkaa nurin.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä silmukka kireälle. (Huomaa että silmukka nostetaan aina nurin neulomatta, huolimatta siitä oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.) Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään silmukat nurin, lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
5. Jatka kuten edellä, eli nosta ensimmäinen silmukka aina nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti lukuun ottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Keskellä olevien silmukoiden määrä siis vähenee koko ajan ja sivuilla olevien silmukoiden määrä kasvaa.
6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä 8 normaalia silmukkaa. Neulo nyt yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri, kunnes tulet jälleen kerrosten vaihtumiskohtaan eli puikkojen IV ja I väliin. Huomaa, että tässä vaiheessa kantapää on kolmion muotoinen.

Nyt kantapäähän aletaan tehdä lisäyksiä seuraavasti:

1. Neulo I puikolta 4 silmukkaa oikein, neulomatta jätetään siis puikon päässä olevat nostetut silmukat, joita on 9 kpl.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 7 s normaalisti nurin, jätä neulomatta puikon päässä olevat nostetut silmukat, eli puikon 9 viimeistä silmukkaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostama s oikein sekä vielä 1 s oikein.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset silmukat normaalisti nurin, sekä edellisellä kerroksella nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä yksi s nurin.
5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan kuten edellä eli nosta aina ensimmäinen s nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, ja sen jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka oikein tai nurin.
6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat I puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki loput I ja IV puikon silmukat nurin.
7. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantapään silmukat oikein, myös edellisellä kerroksella nostettu silmukka.
Kantapää on nyt valmis.

Neulo vielä yksi kerros sileää neuletta päävärillä, ja jää sitten odottamaan seuraavaa adventtia ja seuraavaa ohjeenpätkää... :) Puolivälissä ollaan!

Ja koska yksi hauskimpia juttuja näissä Adventtineulonnoissa minun näkökulmastani on teidän Adventtisukkienne etenemisen seuraaminen, joten tägätkää niitä instagramissa hashtageilla #adventtisukat2019 #sweetthingsadventtisukat2019 ja #sweetthingsyhteisneulonta - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne! :)

Ihanaa, että niin moni on lähtenyt mukaan neulomaan Adventtisukkia! :)

1. joulukuuta 2019

Adventtisukat 2019 - osa 1


Hyvää ensimmäistä adventtia! 

Joulukuuta eletään, nyt alkaa virallisesti joulun odotus ja öiden laskeminen kohti joulua. :) Edellisvuosien tapaan aloitetaan samalla myös Adventtisukkien yhteisneulonta, ihanaa kun tulette taas mukaan neulomaan!

Edellisessä postauksessa kerroinkin vähän alkutietoja, joten kannattaa aloittaa lukaisemalla se vielä läpi. :) Tiivistettynä tämän vuoden Adventtisukat neulotaan siis Novitan 7 veljestä langasta (tai vastaavan paksuisesta langasta) kolmella värillä. Toki värejä voi vapaasti käyttää enemmänkin, jos haluat vaikka neuloa nämä sukat jämälangoista niin neulo vaikka jokainen kuvio eri värillä, ja pohjaväriäkin voi vaihtaa vaikka jokaisen kuvion kohdalla. Luovuutta saa käyttää, nyt pidetään pipot löysällä ja nautitaan vain yhdessä neulomisesta! :)

Puikkokoko on 3,5 - mutta jos käsialasi on kovin tiukka tai löysä niin valitse toki puikot oman käsialasi mukaan. Sukkien jalkaterän pituutta on helppo säätää omaan jalkaan sopivaksi, mutta myös leveyden säätäminen onnistuu. Jos haluat tehdä väljemmät sukat niin voit neuloa myös 56 silmukalla, neulo vain sitten joka kerroksella ruutupiirroksen neljä ensimmäistä silmukkaa vielä loppuun. Toinen hyvä kikka sukkien koon suurentamiseen on vaihtaa puikot puoli numeroa isompiin, eli neuloa numeron 4,0 puikoilla.Adventtisukat 2019 - osa 1

Ohje: Luo 52 silmukkaa, ja neulo 2 o 2 n- joustinta 10 kerrosta. Joustimen jälkeen aloita kuviokerrosten neulominen sileänä neuleena ruutupiirroksen mukaan. Kirjoneuleita aiemmin tekemättömille tiedoksi, että kaavioita luetaan niin, että neulotaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin. Kaavioon on merkattu kuviot niillä väreillä, joita minä olen sukkiini käyttänyt. Kaavion voi suurentaa klikkaamalla sitä. Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, jätä työ odottamaan - jatketaan vartta vielä ensi viikolla. :)

Muutama vinkki vielä:
- Kannattaa tsekata tämä aiempi postaukseni, jossa jaan 10 vinkkiä kirjoneuleeseen.
- Jos joku kohta on epäselvä tai mieleen tulee jotain kysyttävää, niin neuvoa saa tottakai kysyä! Vastaan täällä kommenttiboksissa, ja toki myös facebookissa sekä instassa. Näitä sukkia ei ole koeneulonut kukaan muu kuin minä itse, joten jos huomaatte virheitä ohjeissa tai ruutupiirroksissa niin raportoikaa.
- Kirjoneule asettuu ja tasoittuu vielä lopuksi höyrytettäessä, joten älä ole huolissasi mahdollisista muhkuroista vaan neulo vaan menemään - kyllä ne siitä lopuksi tasoittuu. :)
- Sukkia kannattaa välissä sovittaa jalkaan, jotta huomaat mikäli lankajuoksut jäävät liian kireiksi tai sukista on tulossa muuten väärän kokoiset.

Yksi hauskimpia juttuja näissä Adventtineulonnoissa minun näkökulmastani on teidän Adventtisukkienne etenemisen seuraaminen, joten tägätkää niitä instagramissa hashtageilla #adventtisukat2019 #sweetthingsadventtisukat2019 ja #sweetthingsyhteisneulonta - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne! :)
Neulomisen iloa, ja ihanaa joulun odotuksen aikaa! Tervetuloa mukaan neulomaan yhdessä Adventtisukkia 2019! :)