23. joulukuuta 2023

Adventtisukat 2023 - osa 4

Huomenna on neljäs adventti ja jouluaatto, joten on aika neuloa sukat valmiiksi! :) 
Adventtisukat 2023 - osa 4

Tänään neulotaan sukat valmiiksi. Vielä pätkä kirjoneuletta ja kärkikavennukset sekä sukkien viimeistely, niin sukat ovat valmiit joko sujautettavaksi jouluksi omaan jalkaan tai paketoitavaksi lahjapakettiin.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 23.) 

Koko ruutupiirroksen tekemällä sukista tulee ohjeenmukaisella langalla ja 3,5 numeron puikoilla neulottuna suunnilleen 39 kokoiset sukat (Toki tähän kokoasiaan vaikuttaa paljon myös oma neulekäsiala). Siinä tapauksessa kuvion ollessa valmis pikkuvarvas juuri peittyy.

Jos jalkasi on paljon pienempi, voit joko jättää kuviokerroksia pois, tai neuloa lyhyemmän kärkikavennuksen. Jos taas jalkasi on isompi, neulo vielä joku kuviokerros uudelleen tai neulo muutama ylimääräinen kerros pohjavärillä ennen kärkikavennuksia.

Tässä alla vielä jalkaterän kirjoneuleosuuden ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan hahmottamista:

Kärkikavennukset:

- Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, katkaise kuviovärin lanka, ja jatka neulomista pelkällä pohjavärillä. Eli minun väreissäni tummansinisellä.
- Ruutupiirroksen jälkeen seuraavalla kerroksella tasaa puikkojen silmukkamäärät kaventamalla 2 o yhteen joka puikon lopussa, jotta sinulla on jokaisella puikolla 12 silmukkaa.
- Aloita sitten kavennukset puikon keskellä ja lopussa seuraavasti: Neulo nyt joka puikolla *4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen neljä normaalia kerrosta ilman kavennuksia.  Seuraavalla kerroksella neulotaan *3 o, 2 oikein yhteen, 3 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kolme normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavaksi neulo *2 o, 2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kaksi normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavalla kerroksella neulo *1 o, 2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen yksi normaali kerros ilman kavennuksia.Seuraavalla kerroksella neulo *2 o yhteen, 2 o yhteen*, ja vielä seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*. Vedä sen jälkeen lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele.

Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa sukat kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Ihan mahtava apuväline tähän viimeiseen vaiheeseen on vaatehöyrystin, jota itse nykyisin käytän neuleiden höyrytykseen. Sillä homma sujuu niin helposti ja nopeasti, ilman vaaraa siitä että neuletta tulisi silittäneeksi kuten silitysraudan kanssa voi käydä jos sillä painaa sukkia. Silitysraudallakin höyrytys kuitenkin onnistuu helposti, kun höyryttää harson läpi ja varoo painamasta sukkia raudalla.

Silitysraudalla höyrytyksen teen itse niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei tietenkään ole tarkoitus, joten muista höyryttää varovasti. Viimeistely on tärkeä kohta kirjoneuleissa, sillä se viimeistelee työn ja saa silmukat asettumaan kauniisti paikoilleen.

Nyt adventtisukkasi ovat valmiit! :) Ei muuta kuin jalkaan tai käärimään ne pakettiin! <3


Tägätkää kuvianne edelleen instagramissa hashtageilla #adventtisukat2023 ja #sweetthingsadventtisukat2023, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) On ollut aivan huippua seurata teidän sukkienne edistymistä, ja nähdä upeita väriyhdistelmiänne kun olette jakaneet kuvia sukistanne. <3

Ihanaa, että olit mukana neulomassa! <3 Lämmintä joulua! 

17. joulukuuta 2023

Adventtisukat 2023 - osa 3

Hyvää kolmatta adventtia! Nyt päästäänkin jatkamaan hieman eteenpäin jalkaterän kirjoneuletta. :)

 
Adventtisukat 2023 - osa 3

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 8.) Kun olet neulonut ruutupiirroksen kaikki kerrokset, jätä työ odottamaan ensi viikkoa ja neljättä - ja samalla viimeistä - ohjeenpätkää. :) Ensi viikon ohjeenpätkän julkaisen poikkeuksellisesti jo adventin aattona, eli lauantaina 23.12. aamulla klo 7.00, jotta sukat ehtii halutessaan neuloa valmiiksi jo jouluaatoksi. :)
Tägätkää kuvianne instagramissa hashtageilla #adventtisukat2023 ja #sweetthingsadventtisukat2023, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) 


10. joulukuuta 2023

Adventtisukat 2023 - osa 2

Ihanaa että niin moni on lähtenyt jälleen kerran mukaan neulomaan Adventtisukkia! :) <3 Tänään vuorossa siis toinen ohjeenpätkä. 

Jatketaan Adventtisukkien yhteisneulontaa neulomalla varsi loppuun, sekä kantapää, ja aloitetaan vielä hieman jalkaterääkin. Jos hyppäät mukaan neulomaan vasta nyt, niin ensimmäinen osa ohjeeseen löytyy täältäAdventtisukat 2023 - osa 2 

Jatka varren neulomista riviltä 16. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 16.) Kun olet neulonut kaikki ruutupiirroksen kerrokset ja olet neljännen puikon lopussa, katkaise kuviovärin lanka, sillä kantapää neulotaan pohjavärillä. Varsi on nyt valmis.

Tässä alla vielä varren ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan kuvion hahmottamista:

Seuraavaksi sukkiin neulotaan kantapää. 

Kantapääksi voit tehdä sellaisen kantapään kuin haluat, mutta minun sukissani on tiimalasikantapää. Tiimalasikantapää on mukava neulottava ja istuu ainakin minun jalkaani tavallista kantapäätä paremmin joten siksi suosin sitä. Kirjoneulekuviot myös istuvat tiimalasikantapään kanssa sukkaan kauniisti, sillä jalkaterään ei tarvitse tehdä tiimalasikantapään kanssa kiilakavennuksia ollenkaan. 

Jos päädyt tekemään jonkun muunlaisen kantapään kuin tiimalasikantapään, joudut vähän laskeskelemaan silmukoita kiilakavennusten kohdalla, mutta onnistuu sekin varmasti. Suosittelen silti kokeilemaan tiimalasikantapään neulomista, sillä se on helpompaa kuin luulisi - ja saatat löytää uuden lempparikantapään. ;)


Tiimalasikantapää:
Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin I ja IV puikon silmukoilla (yhteensä 26 silmukalla) sileällä neuloksella seuraavasti:

1. Neulo I puikon silmukat normaalisti oikein
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Huomaa, että lanka täytyy vetää niin kireälle että silmukka nuljahtaa ympäri ja puikolle näyttäisi ikään kuin ilmaantuvan silmukkapari. Silmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana! Neulo loput 25 silmukkaa nurin.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä silmukka kireälle. (Huomaa että silmukka nostetaan aina nurin neulomatta, huolimatta siitä oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.) Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään silmukat nurin, lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
5. Jatka kuten edellä, eli nosta ensimmäinen silmukka aina nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti lukuun ottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Keskellä olevien silmukoiden määrä siis vähenee koko ajan ja sivuilla olevien silmukoiden määrä kasvaa.
6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä 8 normaalia silmukkaa. Neulo nyt yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri, kunnes tulet jälleen kerrosten vaihtumiskohtaan eli puikkojen IV ja I väliin. Huomaa, että tässä vaiheessa kantapää on kolmion muotoinen.

Nyt kantapäähän aletaan tehdä lisäyksiä seuraavasti:
1. Neulo I puikolta 4 silmukkaa oikein, neulomatta jätetään siis puikon päässä olevat nostetut silmukat, joita on 9 kpl.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 7 s normaalisti nurin, jätä neulomatta puikon päässä olevat nostetut silmukat, eli puikon 9 viimeistä silmukkaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostama s oikein sekä vielä 1 s oikein.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset silmukat normaalisti nurin, sekä edellisellä kerroksella nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä yksi s nurin.
5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan kuten edellä eli nosta aina ensimmäinen s nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, ja sen jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka oikein tai nurin.
6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat I puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki loput I ja IV puikon silmukat nurin.
7. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantapään silmukat oikein, myös edellisellä kerroksella nostettu silmukka.
Kantapää on nyt valmis.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan, aloittaen riviltä 1. Kun olet neulonut ruutupiirroksen kerrokset, jätä työ odottamaan ensi viikkoa ja kolmatta ohjeenpätkää. :) 

Tägätkää kuvianne instagramissa hashtageilla #adventtisukat2023 ja #sweetthingsadventtisukat2023, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) 

3. joulukuuta 2023

Adventtisukat 2023 - osa 1

Hyvää ensimmäistä adventtia! :) Ja tervetuloa neulomaan yhdessä Adventtisukkia 2023! 

Edellisessä postauksessa kerroin vähän alkutietoja projektille, joten se kannattaa lukaista ensin läpi jos et vielä ole lukenut. :) 

Tämän vuoden Adventtisukat ovat siis naisten kirjoneulesukat, jotka neulotaan Novitan 7 veljestä -langasta (tai vastaavan paksuisesta langasta) kolmella värillä. Käyttämäni puikkokoko on 3,5 - mutta jos käsialasi on kovin tiukka tai löysä niin valitse toki puikot oman käsialasi mukaan. Sukkien jalkaterän pituutta on helppo säätää omaan jalkaan sopivaksi, mutta myös leveyden säätäminen onnistuu. Suunnittelin tänäkin vuonna sukat niin, että kokoa on erityisen helppo säätää halutuksi, sillä kaikki kuviot ovat jaollisia neljällä silmukalla. :) Eli lisäämällä tai vähentämällä 4 tai vaikka 8 silmukkaa voit säätää sukkia paljonkin pienemmiksi tai isommiksi, ja kuviot silti täsmäävät. Pituuden säätö puolestaan onnistuu jättämällä jotain kuviokerroksia pois tai neulomalla jotain kuviokerroksia kaksi kertaa. Soveltaa siis tottakai saa, tärkeintä on neulomisen ilo. :)


Adventtisukat 2023 - osa 1

Ohje: Luo päävärillä 52 silmukkaa, ja neulo 2 o 2 n- joustinta 10 kerrosta. Joustimen jälkeen neulo vielä yksi kerros sileää päävärillä, ja aloita sitten kuviokerrosten neulominen sileänä neuleena ruutupiirroksen mukaan. Kirjoneuleita aiemmin tekemättömille tiedoksi, että kaavioita luetaan niin, että neulotaan oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin aloittaen riviltä 1. Kaavioon on merkattu kuviot niillä väreillä, joita minä olen sukkiini käyttänyt. Kaavion voi suurentaa klikkaamalla sitä. Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, jätä työ odottamaan - jatketaan vartta vielä ensi viikolla. :)


Muutama vinkki vielä:
- Kannattaa tsekata tämä aiempi postaukseni, jossa jaan 10 vinkkiä kirjoneuleeseen.
- Jos joku kohta on epäselvä tai mieleen tulee jotain kysyttävää, niin neuvoa saa tottakai kysyä! Vastaan täällä kommenttiboksissa, ja toki myös facebookissa sekä instassa heti kun ehdin. Näitä sukkia ei ole koeneulonut kukaan muu kuin minä itse, joten jos huomaatte virheitä ohjeissa tai ruutupiirroksissa niin raportoikaa.
- Kirjoneule asettuu ja tasoittuu vielä lopuksi höyrytettäessä, joten älä ole huolissasi mahdollisista muhkuroista vaan neulo vaan menemään - kyllä ne siitä lopuksi tasoittuu. :) Yksi hyvä vinkki on venyttää silmukoita hieman puikolla aina jokaisen puikon neulottuasi, etteivät lankajuoksut jää kiristämään.
- Sukkia kannattaa välissä sovittaa jalkaan, jotta huomaat mikäli lankajuoksut jäävät liian kireiksi tai sukista on tulossa muuten väärän kokoiset.


Yksi hauskimpia juttuja näissä Adventtineulonnoissa minun näkökulmastani on yhteisöllisyys ja teidän Adventtisukkienne etenemisen seuraaminen, joten tägätkää niitä instagramissa hashtageilla #adventtisukat2023 ja #sweetthingsadventtisukat2023, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) 

Neulomisen iloa, ja ihanaa joulun odotuksen aikaa! <3 Ihanaa neuloa taas yhdessä! :)

30. marraskuuta 2023

Sunnuntaina taas aloitetaan Adventtisukkien yhteisneulonta!

Taas on se aika vuodesta, että on aika Adventtisukkien yhteisneulonnan, jo kahdeksatta kertaa! :) Tänä vuonna en millään olisi kyllä oikeasti ehtinyt tätä järjestämään, mutta enhän voinut jättää välistäkään joten nipistetään vähän yöunista. :D Tässä nimittäin on juuri valmistumassa meidän omakotitalo, ja muuttokin on edessä vielä ennen joulua joten puuhaa kyllä riittää... :D 


Nyt vähän ennakkoinfoa siitä, miten tämä homma toimii. :)

Ohje on Novitan 7 veljestä langalle tai vastaavalle paksuudelle, koska se on helposti kaikkien saatavilla ja monille tuttu neulottava. Itse valitsin sukkiini kuvan kolme väriä; tummansinisen (värikoodi 170 laivasto), valkoisen (värikoodi 011 valkoinen) ja kirkkaan punaisen (värikoodi 556 marianne). Voit valita myös mitkä tahansa muut värit, kunhan otat huomioon riittävän sävyeron jotta kuviot erottuvat. Värien valinta on siis vapaa, ja yksi kiva osuus näissä yhteisneulonnoissa on myös seurata muiden ihania väriyhdistelmiä ja inspiroitua niistä. :) 

Tälläkin kertaa suunnittelin kuviot siten, että kokoa on tosi helppo säätää omaan jalkaan sopivaksi. Kaikki kuviot ovat nimittäin jaollisia neljällä silmukalla, joten halutessaan pienempää tai isompaa voi vain lisätä tai vähentää neljä tai vaikka kahdeksankin silmukkaa. Mulle tärkeää näissä yhteisneulonnoissa on matalan kynnyksen ohjeet, eli pyrin tekemään helppoja mutta silti näyttäviä kuvioita. Lankajuoksut ovat lyhyitä, joten neulomaan voi lähteä vaikka kirjoneuleet eivät olisi ennestään tuttuja. Pääasiassa neulotaan aina kahta väriä kerrallaan, mutta mukana saattaa olla myös jokunen kerros jossa mukana on kaikki kolme väriä. 

Ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä tulee siis naisten sukat noin kokoa 39, mutta vaikka aikataulusyistä en ole ehtinyt ohjetta kirjoittaa useampaan kokoon niin koon säätäminen on helppoa. Myös kantapäästä olen tässä vuosien mittaan saanut palautetta suuntaan jos toiseenkin, sillä tykkään käyttää näissä ohjeissa tiimalasikantapäätä. Se istuu omaan jalkaani hyvin, on helppo tehdä, ja toimii huipusti kirjoneuleen kanssa. Soveltaa kuitenkin saa, joten jos haluat tehdä tavallisen kantapään niin aivan vapaasti, se vain vaatii pientä soveltamista sitten kirjoneuleen kohdalla. :) 

Homma toimii siis niin, että julkaisen Adventtisukkien ohjeen neljässä osassa - yhden osan jokaisena adventtisunnuntaina, ja näistä neljästä ohjeen pätkästä valmistuu naisten kirjoneulesukat. Ajastan ohjeet niin, että uusi pätkä ohjetta on täällä blogissa aina adventtisunnuntain aamuna klo 7.00 (ja instaan ja facebookiin päivitän linkkiä sitten aamupäivän aikana kun ehdin koneen äärelle perheen aamutoimilta.) Tällä kertaa neljäs adventtisunnuntai on jouluaatto, joten ajattelin viimeisen pätkän kanssa ottaa varaslähdön adventtiin ja julkaista sen jo adventin aattona lauantaina 23.12, jotta sukat ehtii halutessaan neulomaan valmiiksi vaikka joulupakettiin tai itselle jouluaatoksi. :) 

Edellisvuosien Adventtisukkien ohjeet löytyy täältätäältätäältätäältätäältä, ja täältä sekä Adventtilapasten ohje täältä. Jos kirjoneuletekniikka vaatii vielä harjoitusta tai on ihan uusi juttu, niin kannattaa lukaista läpi tämä postaukseni, jossa on vinkkejä onnistuneeseen kirjoneuleeseen. 

Ja jos tekee mieli vielä treenata kirjoneuletta helpolla ohjeella ennen Adventtisukkia niin nämä Hilma- kirjoneulesukkani ovat tosi helpot ja nopeat neuloa. :) 

Sunnuntaina siis aloitetaan! :)