19. joulukuuta 2021

Adventtisukat 2021 - osa 4

 Neljäs adventti, ja aika neuloa sukat valmiiksi. :)



Adventtisukat 2021 - osa 4

Tänään neulotaan sukat loppuun. Vielä pätkä kirjoneuletta ja kärkikavennukset sekä sukkien viimeistely, niin sukat ovat valmiit joko sujautettavaksi jouluksi omaan jalkaan tai paketoitavaksi lahjapakettiin.

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta alla olevan ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 28.) 

Koko ruutupiirroksen tekemällä sukista tulee ohjeenmukaisella langalla ja 3,5 numeron puikoilla neulottuna suunnilleen 39 kokoiset sukat (Toki tähän kokoasiaan vaikuttaa paljon myös oma neulekäsiala). Siinä tapauksessa kuvion ollessa valmis pikkuvarvas juuri peittyy.

Jos jalkasi on paljon pienempi, voit joko jättää kuviokerroksia pois, tai neuloa lyhyemmän kärkikavennuksen. Tein loppupätkän tarkoituksella sellaiseksi, että tästä on helppo jättää kerroksia pois ilman että kuvio jäisi vajaaksi. Jos siis sinulla on pienempi jalka, voit neuloa tästä ruutupiirroksesta ennen kärkikavennuksia vaikka vain yhden tai neljäkin kerrosta. :) Jos taas jalkasi on isompi, neulo vielä joku kuviokerros uudelleen tai neulo muutama ylimääräinen kerros pohjavärillä ennen kärkikavennuksia.


Tässä alla vielä jalkaterän kirjoneuleosuuden ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan hahmottamista:


Kärkikavennukset:

- Neulottuasi ruutupiirroksen kaikki kerrokset, katkaise kuviovärin lanka, ja jatka neulomista pelkällä pohjavärillä. Eli minun väreissäni vihreällä. 
- Ruutupiirroksen jälkeen seuraavalla kerroksella tasaa puikkojen silmukkamäärät kaventamalla 2 o yhteen joka puikon lopussa, jotta sinulla on jokaisella puikolla 12 silmukkaa.
- Aloita sitten kavennukset puikon keskellä ja lopussa seuraavasti: Neulo nyt joka puikolla *4 oikein, 2 oikein yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen neljä normaalia kerrosta ilman kavennuksia.  Seuraavalla kerroksella neulotaan *3 o, 2 oikein yhteen, 3 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kolme normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavaksi neulo *2 o, 2 oikein yhteen, 2 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen kaksi normaalia kerrosta ilman kavennuksia. Seuraavalla kerroksella neulo *1 o, 2 oikein yhteen, 1 o, 2 oikein yhteen*, ja sen jälkeen yksi normaali kerros ilman kavennuksia.Seuraavalla kerroksella neulo *2 o yhteen, 2 o yhteen*, ja vielä seuraavalla kerroksella *2 o yhteen*. Vedä sen jälkeen lanka viimeisten neljän silmukan läpi ja päättele.

Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa sukat kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää sukkia. :) Ihan mahtava apuväline tähän viimeiseen vaiheeseen on vaatehöyrystin, jota itse nykyisin käytän neuleiden höyrytykseen. Sillä homma sujuu niin helposti ja nopeasti, ilman vaaraa siitä että neuletta tulisi silittäneeksi kuten silitysraudan kanssa voi käydä jos sillä painaa sukkia. Silitysraudallakin höyrytys kuitenkin onnistuu helposti, kun höyryttää harson läpi ja varoo painamasta sukkia raudalla.

Silitysraudalla höyrytyksen teen itse niin, että peitän höyrytettävän sukan harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän sukat läheltä pintaa, mutta niin etten paina kuitenkaan silitysraudalla sukkaa. Jos erehdyt painamaan, saat liian isoiksi venyneet ja lämpöominaisuutensa kadottaneet littaantuneet sukat - mikä ei tietenkään ole tarkoitus, joten muista höyryttää varovasti. Viimeistely on tärkeä kohta kirjoneuleissa, sillä se viimeistelee työn ja saa silmukat asettumaan kauniisti paikoilleen.

Nyt adventtisukkasi ovat valmiit! :)


Tägätkää kuvianne edelleen instagramissa hashtageilla #adventtisukat2021 ja #sweetthingsadventtisukat2021, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) On ollut ihana seurata teidän sukkienne edistymistä, ja nähdä upeita väriyhdistelmiänne. <3

Ihanaa, että olit mukana neulomassa! <3 Lämmintä joulua! 

12. joulukuuta 2021

Adventtisukat 2021 - osa 3

Kolmas adventti. Nyt päästään jatkamaan jalkaterän kirjoneuletta. Viimeksi tehtiin vähän pidempi pätkä, joten tällä kertaa ohjeenpätkä on hieman lyhyempi. :)


Adventtisukat 2021 - osa 3

Jatka jalkapöydän kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 11.) Kun olet neulonut ruutupiirroksen kaikki kerrokset, jätä työ odottamaan ensi viikkoa ja neljättä - ja samalla viimeistä - ohjeenpätkää. :)



Tägätkää kuvianne instagramissa hashtageilla #adventtisukat2021 ja #sweetthingsadventtisukat2021, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :) 

5. joulukuuta 2021

Adventtisukat 2021 - osa 2

Se olis jo toinen adventti, ja aika paljastaa Adventtisukkien toinen ohjeenpätkä. :) 

Jatketaan Adventtisukkien yhteisneulontaa neulomalla varsi loppuun, sekä kantapää, ja aloitetaan vielä jalkaterääkin. Jos hyppäät mukaan neulomaan vasta nyt, niin ensimmäinen osa ohjeeseen löytyy täältä

 

Adventtisukat 2021 - osa 2 


Jatka varren neulomista riviltä 20. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 20.) Kun olet neulonut kaikki ruutupiirroksen kerrokset ja olet neljännen puikon lopussa, katkaise kuviovärin lanka, sillä kantapää neulotaan pohjavärillä. Varsi on nyt valmis.

Tässä alla vielä varren ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan kuvion hahmottamista:


Seuraavaksi sukkiin neulotaan kantapää. 

Kantapääksi voit tehdä sellaisen kantapään kuin haluat, mutta minun sukissani on tiimalasikantapää. Tiimalasikantapää on mukava neulottava ja istuu ainakin minun jalkaani tavallista kantapäätä paremmin joten siksi suosin sitä. Kirjoneulekuviot myös istuvat tiimalasikantapään kanssa sukkaan kauniisti, sillä jalkaterään ei tarvitse tehdä tiimalasikantapään kanssa kiilakavennuksia ollenkaan. 

Jos päädyt tekemään jonkun muunlaisen kantapään kuin tiimalasikantapään, joudut vähän laskeskelemaan silmukoita kiilakavennusten kohdalla, mutta onnistuu sekin varmasti. Suosittelen silti kokeilemaan tiimalasikantapään neulomista, sillä se on helpompaa kuin luulisi - ja saatat löytää uuden lempparikantapään. ;)


Tiimalasikantapää:
Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin I ja IV puikon silmukoilla (yhteensä 26 silmukalla) sileällä neuloksella seuraavasti:

1. Neulo I puikon silmukat normaalisti oikein
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Huomaa, että lanka täytyy vetää niin kireälle että silmukka nuljahtaa ympäri ja puikolle näyttäisi ikään kuin ilmaantuvan silmukkapari. Silmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana! Neulo loput 25 silmukkaa nurin.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä silmukka kireälle. (Huomaa että silmukka nostetaan aina nurin neulomatta, huolimatta siitä oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.) Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään silmukat nurin, lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
5. Jatka kuten edellä, eli nosta ensimmäinen silmukka aina nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti lukuun ottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Keskellä olevien silmukoiden määrä siis vähenee koko ajan ja sivuilla olevien silmukoiden määrä kasvaa.
6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä 8 normaalia silmukkaa. Neulo nyt yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri, kunnes tulet jälleen kerrosten vaihtumiskohtaan eli puikkojen IV ja I väliin. Huomaa, että tässä vaiheessa kantapää on kolmion muotoinen.

Nyt kantapäähän aletaan tehdä lisäyksiä seuraavasti:
1. Neulo I puikolta 4 silmukkaa oikein, neulomatta jätetään siis puikon päässä olevat nostetut silmukat, joita on 9 kpl.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 7 s normaalisti nurin, jätä neulomatta puikon päässä olevat nostetut silmukat, eli puikon 9 viimeistä silmukkaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostama s oikein sekä vielä 1 s oikein.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset silmukat normaalisti nurin, sekä edellisellä kerroksella nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä yksi s nurin.
5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan kuten edellä eli nosta aina ensimmäinen s nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, ja sen jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka oikein tai nurin.
6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat I puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki loput I ja IV puikon silmukat nurin.
7. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantapään silmukat oikein, myös edellisellä kerroksella nostettu silmukka.
Kantapää on nyt valmis. Neulo nyt vielä puikot II, III ja IV, kunnes olet jälleen puikkojen IV ja I välissä joka on kerrosten vaihtumiskohta.


Jatka jalkapöydän kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan, aloittaen riviltä 1. Kun olet neulonut ruutupiirroksen kerrokset, jätä työ odottamaan ensi viikkoa ja kolmatta ohjeenpätkää. :) 

Tägätkää kuvianne instagramissa hashtageilla #adventtisukat2021 ja #sweetthingsadventtisukat2021, ja minua (@annikalevanen) saa mieluusti myös tägätä instakuviinne ja instastooreihinne koskien näitä sukkia  - jotta löydän profiileihinne kurkkimaan sukkianne, ja voin myös jakaa stoorejanne aiheesta! :)