17. tammikuuta 2017

Uusi ilme pöytälevylle puuvahalla


Meidän keittiön pöydällä ja tuoleilla on ikää jo kohta kymmenen vuotta. Varsin hyvin on alle satasen maksanut pöytäryhmä siis palvellut, ja palvelee edelleen. :D Vauvavuoden aikana on niin monenlaisia varsin isojakin kuluja kun täytyy hankkia vaunuja, turvakaukaloa, turvaistuinta, sitteriä, vaatteita, tarvikkeita ja läjäpäin vaippoja - että vaikka uusi ruokapöytä tuoleineen on ollutkin haaveissa, saa se haaveissa vielä pysyäkin.

Onneksi tämä ekaan yhteiseen asuntoomme opiskelijoina hankkimamme edullinen pöytäryhmä on kuitenkin kokopuinen, joten sitähän pystyy käsittelemään. Niinpä päädyttiin fiksaamaan vanhaa pöytää uuden hankkimisen sijaan, sillä kyllähän pöytälevyssä lisätyistä lakkakerroksista huolimatta elämä jo näkyi kaikenlaisiana kulumina ja uurteina. Viimeiset pari vuotta oonkin suosinut pinnan peittäviä liinoja. ;)

Todettiin myös, että vauva hakkaisi lusikalla kuitenkin koloja pöytään - joten parempi pärjätä vielä vanhalla pöydällä eikä hankkia uutta juuri nyt.

Pöydän kansi siis irrotettiin, hiottiin ja käsiteltiin puuvahalla. Näin kerrottuna kuulostaa varsin näppärältä ja nopealta puuhalta, mutta sitä se ei kyllä ollut. Oltiin tosiaan itse vielä lakattu pöydän pinta useampaan kertaan, joten lakkakerrosten ja petsin hiomiseen meni aikaa ja energiaa aika paljon. Valitsimme väriksi läpikuultavan valkoisen, koska halusimme puun pinnan ja kuvioinnin näkyvän, mutta värin olevan silti valkoinen. Lopputuloksesta tulikin juuri sellainen kuin haluttiinkin, mutta vaati se viisi kerrosta vahausta ja hiomisen aina välissä. :)

Puuvahalla käsitelty pöydän pinta on kyllä tosi helppo pitää puhtaana, pinnasta tuli mukavan sileä ja helposti pyyhittävä. Kannatti kyllä nähdä vaivaa!Jos pelkän pinnan käsittely ei olisi ollut niin työläs, (tai työlästä oli siis vanhan lakan ja petsin poistaminen pinnasta) käsittelisimme taatusti myös pöydän jalat sekä tuolit jotta saisimme kokonaan vaaleamman pöytäryhmän, mutta tuolla työmäärällä se ei kyllä ole mielekästä eikä järkevääkään. Sillä pöydän pienuuden takia uuden pöydän hankinta on kuitenkin edessä varmaan parin vuoden sisään - mutta ollaan kyllä tyytyväisiä että tämän freesauksen myötä jaksetaan vielä katsella tätä pöytää hetken - pöytärahoille kun on vauva-arjessa muutakin käyttöä. :)

Mun tekis kyllä mieli päällystää pöydän jalat vielä valkoisella kiiltävällä dc fixillä, mutta toisaalta pelkään että nuo tummat tuolit alkaa sitten häiritä enemmän silmää... :D Hmm, täytyypä pohtia.

Ootteko te tehneet vastaavia muodonmuutoksia/uudistuksia huonekaluille? Meillä on tällä hetkellä kylppärissä kuivumassa toinenkin projekti, siitä lisää myöhemmin. :)

5 kommenttia:

 1. Tuli tosi nätti pinta, aivan kuin uusi. Mutta uskon että oli kova työ.

  VastaaPoista
 2. Mä päällystin pöydän kannen just tolla dcfixillä (kopiolla) :D muuten hyvä mut repeää herkästi. On kuitenkin niin halpa tuunaus ettei haittaa, voi kokeilla erilaisia pintakuvioita samaan pöytään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin miehen kanssa mietittiin tuota dc fixillä päällystämistäkin, mut sit päädyttiin siihen et kokeillaan tätä puuvahausta ja jos se menee mönkään niin päällystetään sit dc fixillä... :D

   Poista
 3. Hieno lopputulos! Mulla oli tuo sama projekti edellissyksynä, se hiominen oli tuskaa! :D Blogissa siitä on täällä: https://melkeinkuinuusi.blogspot.fi/2016/02/pyorean-poydan-tarina.html

  VastaaPoista