10. joulukuuta 2017

Adventtisukat 2017 - osa 2


Hyvää toista adventtia! :)

Jatketaan Adventtisukkien yhteisneulontaa neulomalla varsi loppuun, sekä kantapää. Jos hyppäät mukaan vasta nyt, niin ensimmäinen osa ohjeeseen löytyy täältä.

Adventtisukat 2017 - 2. adventtiJatka varren neulomista ruutupiirroksen riviltä 21. (Ruutupiirrosta luetaan oikealta vasemmalle, ja alhaalta ylös aloittaen riviltä 21.) Rivit 21- 26 neulotaan tavallisen kirjoneuleen tapaan, mutta rivit 27-32 neulotaan seuraavasti: Neulo kaikki pohjavärillä (tässä punaisella) merkityt ruudut nurin, ja kaikki kuviovärillä (tässä valkoisella) merkityt ruudut normaalisti oikein.
Kun olet neulonut kaikki ruutupiirroksen kerrokset ja olet neljännen puikon lopussa, katkaise kuviovärin (valkoinen) lanka. Varsi on nyt valmis.

Tässä alla vielä varren ruutupiirros kokonaisuudessaan helpottamaan kuvion hahmottamista:Seuraavaksi sukkiin neulotaan kantapää.

Kantapääksi voit tehdä sellaisen kantapään kuin haluat, mutta minun sukissani on tiimalasikantapää. Tiimalasikantapää on mukava neulottava ja istuu ainakin minun jalkaani tavallista kantapäätä paremmin joten siksi suosin sitä. Jos päädyt tekemään jonkun muun kantapään kuin tiimalasikantapään, joudut vähän laskeskelemaan silmukoita kiilakavennusten kohdalla, mutta onnistuu sekin varmasti. Suosittelen silti kokeilemaan tiimalasikantapäätä, saatat löytää uuden lempparikantapään. ;)

Tiimalasikantapää:
Tiimalasikantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin I ja IV puikon silmukoilla (yhteensä 26 silmukalla) sileällä neuloksella seuraavasti:
1. Neulo I puikon silmukat normaalisti oikein
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Huomaa, että lanka täytyy vetää niin kireälle että silmukka nuljahtaa ympäri ja puikolle näyttäisi ikään kuin ilmaantuvan silmukkapari. Silmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana! Neulo loput 25 silmukkaa nurin.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä silmukka kireälle. (Huomaa että silmukka nostetaan aina nurin neulomatta, huolimatta siitä oletko työn oikealla vai nurjalla puolella.) Neulo loput silmukat oikein lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s jälleen nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput kantapään silmukat nurin, lukuun ottamatta viimeistä silmukkaa, joka on edellisellä kerroksella nostamasi silmukka.
5. Jatka kuten edellä, eli nosta ensimmäinen silmukka aina nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti lukuun ottamatta puikon lopussa olevia edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Keskellä olevien silmukoiden määrä siis vähenee koko ajan ja sivuilla olevien silmukoiden määrä kasvaa.
6. Lopeta lyhennettyjen kerrosten neulominen, kun kantapään keskellä on jäljellä 8 normaalia silmukkaa. Neulo nyt yksi kerros normaalisti koko sukan ympäri, kunnes tulet jälleen kerrosten vaihtumiskohtaan eli puikkojen IV ja I väliin. Huomaa, että tässä vaiheessa kantapää on kolmion muotoinen.

Nyt kantapäähän aletaan tehdä lisäyksiä seuraavasti:
1. Neulo I puikolta 4 silmukkaa oikein, neulomatta jätetään siis puikon päässä olevat nostetut silmukat, joita on 9 kpl.
2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo 7 s normaalisti nurin, jätä neulomatta puikon päässä olevat nostetut silmukat, eli puikon 9 viimeistä silmukkaa.
3. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostama s oikein sekä vielä 1 s oikein.
4. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s nurin neulomatta ja neulo keskimmäiset silmukat normaalisti nurin, sekä edellisellä kerroksella nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä yksi s nurin.
5. Käännä työ. Jatka samaan tapaan kuten edellä eli nosta aina ensimmäinen s nurin neulomatta, neulo keskimmäiset silmukat normaalisti oikein tai nurin riippuen siitä kummalla puolella työtä olet, ja sen jälkeen vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka ja vielä yksi silmukka oikein tai nurin.
6. Jatka näin, kunnes olet työn nurjalla puolella ja nostat I puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki loput I ja IV puikon silmukat nurin.
7. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantapään silmukat oikein, myös edellisellä kerroksella nostettu silmukka.
Kantapää on nyt valmis.

Neulo vielä kaksi kerrosta sileää neuletta päävärillä, ja jää sitten odottamaan seuraavaa adventtia ja seuraavaa ohjeenpätkää... :) Puolivälissä ollaan!


Hashtagit instagramia varten ovat #adventtisukat2017 #sweetthingsadventtisukat2017 ja #sweetthingsyhteisneulonta

Ihanaa kun ootte mukana neulomassa! :)


12 kommenttia:

 1. On taas niin kivan näköiset sukat! Vielä ei ole puikoilla, mutta kylläpä ne houkuttelee!

  VastaaPoista
 2. Mulle tulee aina ihan hirveet kolot tiimalasikantapäässä vaikka kuinka veden lankaa tiukalle. jos teen kantapään toisin, niin kuinka monta silmukkaa työssä on kun jalkaterä taas jatkuu? en osaa laskea ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään onneton en osaa tehdä tuota tiimalasi kantapää, että siitä tulisi siisti. 😣

   Poista
  2. Työ jatkuu taas 52 silmukalla. :) Eli jos teet tavallisen kantapään niin kiilakavennusten jälkeen sulla pitäis olla taas 52 silmukkaa. Ja kiilakavennusten kohdalla joudut vähän soveltamaan kirjoneulekuviota, mutta onnistuu se niinkin toki. :)

   Poista
 3. En lähde nyt keulimaan neulemopollani kun olen tehnyt alle 10 paria sukkia sitten yläasteen (2003), joten teen osaamallani kantapäällä. Pysynkö kelkassa jos teen nyt kantapäät ja -pohjat ja sitten jään odottamaan seuraavaa osaa? Eikös tuossa seuraavaksi ole sitten tulossa kiilakavennukset?
  Yst.terv. Noviisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyt kyllä, mutta joudut vähän soveltamaan silmukkamääriä ja kirjoneulekuviota kantapään jälkeen. Sillä ero tiimalasikantapäässä ja tavallisessa kantapäässä on siinä, ettei tiimalasikantapäässä tule ollenkaan kiilakavennuksia vaan nyt jatketaan suoraa neulomista taas 52 silmukalla. Mutta pystyt soveltamaan kyllä varmasti niinkin! :) Mutta jos ennen kiilakavennusten tekemistä jäät odottamaan niin nähdessäsi seuraavan kuvion voit vähän laskeskella että miten sovellat kiilakavennusten kohdalla kuvion kanssa. :)

   Poista
 4. This is very interesting, You're a very skilled blogger.
  I've joined yur rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.

  Also, I have shared yur web site in my social networks!

  VastaaPoista
 5. Apua! Tiimalasikantapää on ihan uusi juttu. Neulonko ennen kantapään aloitusta I ja IV silmukat samalle puikolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siirrä puikkojen I ja IV silmukat samalle puikolle joko neuloen tai vain siirtäen :) Itse teen niin että aloittaessani tuota kohtaa yksi neulon I puikon silmukat suoraan IV puikolle silmukoiden perään. :)

   Poista
 6. Kääk! Adventtisukat ovat odottaneet puuttuvan langan löytymistä ja nyt löytyi lanka (ei mennyt kuin vuosi :D) ja nyt ohje tuntuu ihan heprealta, ei mitään muistikuvaa koko adventtisukan kiilakantapäästä. En tiedä meneekö toinen vuosi kunnes löytää oikean kohdan ohjeesta, johon oon jäänyt vuosi sitten..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :D Voit laittaa mullekin kuvaviestiä vaikka sähköpostilla niin voin yrittää katsoa missä kohdassa oot menossa? :)

   Poista