23. joulukuuta 2018

Adventtilapaset - osa 4

Hyvää neljättä adventtia! :)

Enää yksi yö aattoon... :) Vieläkö on monenlaiset jouluvalmistelut ja puuhat kesken, vai joko olette rauhoittuneet joulun viettoon? Ottakaa valmisteluiden lomassa edes pieni hetki rauhoittumiselle, keittäkää kuppi kahvia tai vaikkapa glögiä, ja neulokaa adventtilapaset valmiiksi.

Adventtilapaset - Osa 4
Jatka neulomista kaavioiden mukaan, kunnes olet rivillä 42. Aloita kärkikavennukset. Kaaviossa mustalla on merkitty kohdat joissa ei ole silmukkaa. Tee kärkikavennukset seuraavasti: Kavenna 1. ja 3. puikon alussa (huom! alkaen vasta neljännestä silmukasta kuten kaaviosta näette, reunassa jatkaa edelleen kolmen silmukan levyinen kuvio kärkeen asti) kahden noston kavennuksella (=nosta silmukka neulomatta, nosta seuraava silmukka neulomatta ja neulo silmukat yhteen takareunoistaan) ja 2. ja 4. puikon lopussa neuloen kaksi silmukkaa oikein yhteen. Jatka kavennuksia joka rivillä neuloen kaavion mukaisesti, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele langat.
Neulo sitten vielä peukalo. Pura erivärinen apulanka, ja poimi aukon molemmilta puolilta 7 silmukkaa sekä molemmista reunoista yhdet = yhteensä 16 silmukkaa kahdelle puikolle. Neulo päävärillä (ohjeen lapasissa tumma harmaa) 5 kerrosta, ja aloita sitten kirjoneule kaavion mukaan. Kaavioon on merkitty peukalon kaikki silmukat. (Huomaa, että riveillä 3. ja 5. sinun ei tarvitse kuljettaa toista lankaa mukana, vaan voit neuloa kyseiset kerrokset pelkästään kuviovärillä jättäen päävärin langan odottamaan).

Kun olet neulonut kaavion kaikki seitsemän kerrosta, katkaise kuviovärin lanka ja neulo jälleen 5 kerrosta sileää päävärillä (tai kunnes peukalon kynsi peittyy puoliksi). Aloita sitten kärkikavennukset. Tee aina puikon alussa kahden noston kavennus samoin kuin lapasen kärkeen (=nosta silmukka neulomatta, nosta seuraava silmukka neulomatta ja neulo silmukat yhteen takareunoistaan) ja puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen. Jatka näin, kunnes jäljellä on enää neljä silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele langat.


Viimeistely on kirjoneuleissa tärkeää ja saa neulepinnan tasoittumaan, joten päättelyn jälkeen kannattaa joko kostuttaa lapaset kevyesti ja jättää kuivumaan, tai höyryttää ne kevyesti harson läpi. Itse suosin höyrytystä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana sillä tarkoitus on vain höyryttää, ei silittää lapasia jotta lämpöominaisuudet eivät heikkene. :) Itse teen niin, että peitän höyrytettävän kappaleen harsolla, jonka läpi silitysraudan höyrytoiminnolla höyrytän lapaset läheltä pintaa, mutta niin etten kuitenkaan paina silitysraudalla. Jos erehdyt painamaan, neule venyy ja menettää lämpöominaisuuksiaan - joten muista höyryttää varovasti ja vähän kerrallaan.

Nyt Adventtilapaset ovat valmiit. :) Kiitos kun olit neulomassa kanssani! <3

Edelleen kuvia Adventtilapasistanne saa jakaa instassa hashtageilla #adventtilapaset #sweetthingsadventtilapaset2018 ja #sweetthingsyhteisneulonta

Lämpöistä joulua! Rauhoittukaa ja nauttikaa. :)


2 kommenttia:

  1. Tulipa näistä tosi kauniit <3 Varmasti teen nämä, kun vain ehdin. Pitää kyllä vähän ehkä soveltaa, kun itselläni on aika pieni käsi. Jokatapauksessa tosi kaunis malli ja hyvin sattuu nämä värit tähän.
    Ihanaa joulua <3

    VastaaPoista
  2. Oi, lapasista tuli kauniit! :) Ihanaa ja rauhallista joulua sinulle! <3

    VastaaPoista